Ξεκίνησε από σήμερα στις 6 το πρωί σταδιακά η άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Εξι εβδομάδες μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων ανοίγουν οι πρώτες επιχειρήσεις, ενώ οι πολίτες είναι και πάλι ελεύθεροι να κυκλοφορούν (εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας τους προς το παρόν), χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν μήνυμα στο 13033 .
Η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στη νέα κανονικότητα, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής για την προστασία όλων από τυχόν νέα εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα επιστρέψει και πάλι η χώρα σε καθεστώς καραντίνας, αν υπάρξει επιδείνωση με τα κρούσματα.
Αρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν
Από σήμερα ανεβάζουν ρολά όλες οι εταιρίες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).
Αναλυτικά πρόκειται για τους ΚΑΔ:4741, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα
- 4742, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
- 4761, λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
- 4762, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
- 4764, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
- 4776, λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
- 7120, τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
9602, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
Επίσης, ανοίγουν και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων- Πότε θα πηγαίνουν για δουλειά οι εργαζόμενοι
Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, καθώς σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.
Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες τους, θα προσέρχονται στην εργασία τος σε τρία διαστήματα (7, 8 και 9 το πρωί) για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με την σειρά τους, θα προσέρχονται στις εργασίες στις 9 και στις 10 το πρωί. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους.
Τα μέτρα εντός καταστημάτων- Τα πρέπει και τα ΔΕΝ
Υπό τον φόβο να υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους σήμερα, θα υπάρχει ειδικό καθεστώς λειτουργίας, ανάλογα και με τον κλάδο.
Σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλουν:
- έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
- από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο
- 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Επίσης, για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.
Χρήση μάσκας: Πού είναι προαιρετική, πού υποχρεωτική
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία λίστα από τα μέρη όπου η μάσκα επιβάλλεται, ή είναι προαιρετική.
Αναλυτικά, προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στα εξής μέρη:
- Σε γραφεία
- Για επισκέπτες κομμωτηρίων
- Για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
- Στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
- Για τους καταναλωτές των σούπερ μάρκετ
- Στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
- Στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
- Στους χώρους λατρείας
- Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους
Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες
- Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί
- Στα Νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
- Στα Ασανσέρ
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους
- Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί,
- Σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και εστίασης (εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λ.π.)
- Σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα,
- Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Αρση μέτρων: Τι ισχύει για τα ΜΜΜ
Οσον αφορά την μετακίνηση με τα ΜΜΜ, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πέρα από την χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική σε όλους, το υπουργείο Μεταφορών έχει ζητήσει να αποφευχθεί κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα ΜΜΜ. Τα δρομολόγια θα γίνουν πιο πυκνά από σήμερα, αλλά ήδη στο Μετρό έχουν πάρει προληπτικά μέτρα, με κορδέλες που δείχνουν… απαγορευτικό στα μισά καθίσματα, ώστε να περιορίσουν τον συνωστισμό.
Επίσης για την χρήση μάσκας από τους πολίτες, θα γίνεται έλεγχος στο Μετρό από τους «βοηθούς επιβατών», αλλά και όπου υπάρχουν ανταποκρίσεις με τραμ ή λεωφορεία, σε πολυσύχναστα σημεία, ώστε να γίνονται συστάσεις για να τηρούνται τα μέτρα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε περίπτωση απειθαρχίας από τους πολίτες, αναμένονται πρόστιμα των 150 ευρώ. Για τα ταξί ισχύει ακόμη το μέτρο του ενός πελάτη με εξαίρεση αν υπάρχει γονέας που συνοδεύει παιδί/α.
Τέλος, θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων σε τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, ωστόσο η μπροστινή πόρτα θα παραμείνει κλειστή στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Οι κανόνες στα ΜΜΜ
- Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους
- Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια
- Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.
- Ελεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο
- Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό
- Δεν θα υπάρχει δακτύλιος Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα
- Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
- Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα
- Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα
- Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ
Ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται σε κλειστούς χώρους στα κέντρα αισθητικής
Ακόμη, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ΔΕΝ θα επιτρέπονται δραστηριότητες ευεξίας κάτω από κωδικούς κέντρων αισθητικής που αφορούν σε: μασάζ, ατομικές personal training, Pilates, yoga και άλλα αντίστοιχα προγράμματα». Οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν ατομικά, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν το μέτρο και θα υλοποιούν τέτοιου είδους προγράμματα, θα πληρώνουν πρόστιμα.
Μετακινήσεις μόνο εντός Νομού- Τι ισχύει για τις μεταμεσονύχτιες βόλτες
Επίσης, οι μετακινήσεις για τους πολίτες θα είναι ελεύθερες, αλλά μόνο εντός Νομού. Δεν θα μπορούν για όσο κρατά το πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων, να μετακινηθούν σε άλλους νομούς. Οσον αφορά την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις στον Αργοσαρωνικό.
«Ενας κάτοικος της Δυτικής Αττικής από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Νέας Μάκρης μπορεί να πάει στη Μάνδρα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στον Κάλαμο. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου όμως, ΔΕΝ μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, ΔΕΝ μπορούν να μετακινηθούν στο Δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων», ξεκαθάρισε.
Επίσης, οι μετακινήσεις μπορεί να είναι μεν ελεύθερες πλέον εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται όλο το 24ωρο ελεύθερα. Οπως έχει ήδη τονιστεί στις γενικές οδηγίες για την σταδιακή άρση των μέτρων, θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί.
Οι κυρώσεις
Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ για παραβίαση καραντίνας, όπως επίσης και το πρόστιμο 1.000 ευρώ για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.
Επιπλέον, το πρόστιμο των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας θα συνεχίσει να ισχύει για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.