Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 17:56
Αθλητικά

“Ασημένια” η Εθνική πόλο Παίδων, «λύγισε» στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 11-10 από την Ουγγαρία






Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Παίδων πάλεψε με όλες τις δυνάμεις για το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξένησε ο Βόλος, αλλά στον τελικό «λύγισε» με 11-10 από την Ουγγαρία. Έτσι, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη σε αυτή την ιστορική πρώτη διοργάνωση, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, που φυσικά συνιστά τεράστια επιτυχία. Συγκλονιστικός και ο κόσμος του Βόλου που αποτέλεσε τον όγδοο παίκτη της Ελλάδας έχοντας γεμίσει την κερκίδα, αλλά και κάθε άκρη της ανοικτής πισίνας του ΕΑΚ «Ιωάννης Αντωνόπουλος».

Πέντε μεγάλες διοργανώσεις της υδατοσφαίρισης είχαν φιλοξενηθεί στον Βόλο τα τελευταία 12 χρόνια, πριν το Παγκόσμιο Παίδων που ολοκληρώθηκε χθες, με την Ελλάδα να κατακτά τρία μετάλλια: ασημένιο στο Παγκόσμιο Νέων Γυναικών το 2017 (μετά από τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι κόντρα στη Ρωσία) και χάλκινα το 2011 στο Παγκόσμιο Νέων Ανδρών και το 2013 στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών. Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα είχαν να επιδείξουν και δύο πέμπτες θέσεις στο Παγκόσμιο Νέων Γυναικών 2015 και στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων 2019.

Το μόνο που δεν είχαν χαρεί οι Βολιώτες φίλαθλοι ήταν ένα χρυσό μετάλλιο και ήθελαν πολύ να τους το χαρίσει η Εθνική Παίδων στο δικό της Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που είναι και το πρώτο που διοργάνωσε η FINA για την ηλικιακή κατηγορία κάτω των 16 ετών. Ωστόσο, κατακτήθηκε το ασημένιο μετάλλιο, αφού ο τελικός με τους Ούγγρους χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Πάντως, με την πορεία της σε όλη τη διοργάνωση η Εθνική Παίδων έδειξε ότι το ελληνικό πόλο, που διανύει την καλύτερη εποχή του με συνεχή μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις, έχει λαμπρό μέλλον. Αν μη τι άλλο η υδατοσφαίριση κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους με τις επιτυχίες της και σίγουρα αποτελεί το εθνικό μας σπορ, όσον αφορά τον ομαδικό αθλητισμό.

Ο τελικός εξελίχθηκε σε… θρίλερ
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώντας Λεμπέσης δεν επεφύλαξε κάποια έκπληξη στο αρχικό σχήμα επιλέγοντας τους γνωστούς «επτά». Έτσι, τερματοφύλακας ήταν ο Κρατημένος, αμυντικός στα δύο μέτρα ο Ζερβουδάκης και φουνταριστός ο Καρατζάς.

Στην δεξιά πλευρά της περιφέρεια ήταν ο Βολιώτης αρχηγός της ομάδας Λασκαρίδης, μαζί με τον Σιαμά και στην αριστερή οι Λυκούδης και Μπέλεσης.

Νευρικό ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής που δέχθηκε πρώτη γκολ όταν ο Ρέγκος σκόραρε από θέση φουνταριστού, για να χάσει επίθεση στον παραπάνω και άλλη μία σε κόντρα, προτού ισοφαρίσει με τον Χρήστο Λασκαρίδη, ο οποίος ευστόχησε από την περιφέρεια. Ένα εντυπωσιακό μακρινό σουτ του Νάγκι έκανε το 1-2 για τους Μαγυάρους, αλλά η Ελλάδα ανέβασε… στροφές και ο Ζερβουδάκης έφερε το ματς στα ίσα σε επίθεση με παίκτη παραπάνω (2-2).

Στη δεύτερη περίοδο ήταν ο Κόκκινος αυτός που έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα με σουτ από την περιφέρεια (3-2), για να ισοφαρίσει ο Μέρο για τους Ούγγρους (3-3), ενώ ο Τατράι έγραψε το 3-4 ευστοχώντας από την περιφέρεια. Το 4-4 που πέτυχε ο Σιαμάς ήρθε με αρκετή δόση τύχης, αφού η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και στην πλάτη του τερματοφύλακα Μπόρμπελι πριν καταλήξει στα δίχτυα. Όμως τυχερός ήταν και ο Νάγκι που πήρε το ριμπάουντ μετά από απόκρουση του Κρατημένου και έκανε το 4-5. Ο Σιαμάς είχε εμπιστοσύνη στο αριστερό του χέρι και με νέο σουτ από την περιφέρεια έγραψε το 5-5, ενώ ο Ζερβουδάκης τελείωσε υποδειγματικά επίθεση στον παραπάνω και έφερε ξανά την Εθνική μπροστά με 6-5. Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Μετά από εκατέρωθεν χαμένες επιθέσεις, στο τρίτο οκτάλεπτο ο Μπάλογκ σκόραρε από τη θέση «1» για το 6-6, ενώ από την δεξιά πλευρά πέτυχε το 6-7 και ο Ντοροσλάι. Η Εθνική «ξεκόλλησε» επιθετικά και ισοφάρισε 7-7 με γκολ του Καρατζά από θέση φουνταριστού. Το ματς άρχισε να… στραβώνει όταν οι Μ. Τοτ και Σιμόν έφεραν τους Ούγγρους στο +2  (7-9), αλλά οι Έλληνες διεθνείς αντέδρασαν υποδειγματικά. Ο Καρατζάς έκανε το 8-9 από τον φουνταριστό και ο Λασκαρίδης από τη θέση «5» ισοφάρισε σε 9-9. Η Εθνική είχε την ευκαιρία να περάσει και μπροστά, αλλά το πέναλτι του Μπέλεση αποκρούστηκε από τον Μπόρμπελι. Τελικά οι Μαγυάροι ήταν αυτοί που πήραν προβάδισμα στο τέλος της περιόδου όταν ευστόχησε στον παραπάνω ο Μέρο (9-10)

Φυσικά το… θρίλερ συνεχίστηκε και στο τέταρτο οκτάλεπτο, με τις ομάδες να χάνουν τις πρώτες τους επιθέσεις. Στο 6’.20’’ η Εθνική κέρδισε αποβολή και ο Φώντας Λεμπέσης πήρε τάιμ άουτ, αλλά η ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη. Οι Ούγγροι «έβγαλαν» και άλλες άμυνες, όπως και οι Έλληνες. Τελικά το γκολ ήρθε στο 2’.43’’ από θέση φουνταριστού με τον Καρατζά. Το 10-10 ήταν γεγονός και το μομέντουμ υπέρ της Ελλάδας. Ακολούθησαν νέες χαμένες επιθέσεις των ομάδων με την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο.

Τελικά η… πλάστιγγα της νίκης έγειρε υπέρ της Ουγγαρίας 24 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε όταν ο Α. Τοτ βρήκε τον τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα για το 10-11. Στην τελευταία ελληνική επίθεση ο κ. Λεμπέσης έδωσε εντολή και στον Κρατημένο να κατέβει στην επίθεση, αλλά το γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε, με τους Μαγυάρους να πανηγυρίζουν έξαλλα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Η Ελλάδα είχε 2/7 στον παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι, τέσσερα γκολ από την περιφέρεια και τρία από τον φουνταριστό. Η Ουγγαρία είχε 1/3 στον παίκτη, παραπάνω, επτά γκολ από την περιφέρεια και δύο από θέση φουνταριστού.

Διαιτητές: Σπιτέρι (Μάλτα), Χέντσελ (Γερμανία).
Οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 3-5, 1-1.
Διακύμανση: 0-1 Ρέγκος (φουντ.), 1-1 Λασκαρίδης (περιφ.), 1-2 Νάγκι (περιφ.), 2-2 Ζερβουδάκης (π.π.), 3-2 Κόκκινος (περιφ.), 3-3 Μέρο (περιφ.), 3-4 Τατράι (περιφ.), 4-4 Σιαμάς (περιφ.), 4-5 Νάγκι (φουντ.), 5-5 Σιαμάς (περιφ.), 6-5 Ζερβουδάκης (π.π.), 6-6 Μπάλογκ (περιφ.), 6-7 Ντοροσλάι (περιφ.), 7-7 Καρατζάς (φουντ.), 7-8 Μ. Τοτ (περιφ.), 7-9 Σιμόν (περιφ.), 8-9 Καρατζάς (φουντ.), 9-9 Λασκαρίδης (περιφ.), 9-10 Μέρο (π.π.), 10-10 Καρατζάς (φουντ.), 10-11 Α. Τοτ (φουντ.).

ΕΛΛΑΔΑ (Λεμπέσης): Μαυριόπουλος, Λυκούδης, Κόκκινος 1, Καρατζάς 3, Καπράγκος, Λασκαρίδης 2, Ζερβουδάκης 2 , Μητράκης, Ζαχόπουλος, Σιαμάς 2, Μπέλεσης, Χωματάς, Κρατημένος.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μπιστριτσάνι): Κις, Μπάλογκ 1, Α. Τοτ 1, Ντοροσλάι 1, Μέρο 2, Μ. Τοτ 1, Τατράι 1, Ρέγκος 1, Νάγκι 2, Χάβερκαμπφ, Σιμόν 1, Λούγκοσι, Μπόρμπελι.

Τα αποτελέσματα
Tα αποτελέσματα στην τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος πόλο Παίδων στα κολυμβητήρια Βόλου (θέσεις 1-8 και 9-16) και Νέας Ιωνίας (θέσεις 17-25) είναι τα παρακάτω:

Silver
Θέσεις 23-24: Πορτογαλία-Λετονία 10-8
Θέσεις 21-22: Ελβετία-Καζακστάν 5-7
Θέσεις 19-20: Ν. Αφρική-Ουκρανία 4-6
Θέσεις 17-18: Πολωνία-Γεωργία 10-11

Gold
Θέσεις 15-16: Σλοβενία-Αίγυπτος 3-12
Θέσεις 13-14: Αυστραλία-Γερμανία 9-5
Θέσεις 11-12: Βραζιλία-Μάλτα 9-7
Θέσεις 9-10: Ιαπωνία-ΗΠΑ 4-12

Platinum
Θέσεις 7-8: Κροατία-Τουρκία 14-7
Θέσεις 5-6: Ισπανία-Ιταλία 9-11
Μικρός τελικός (θέσεις 3-4): Μαυροβούνιο -Σερβία 13-14
Τελικός (θέσεις 1-2): Ελλάδα-Ουγγαρία 10-11

Η τελική κατάταξη
Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων η τελική κατάταξη στο 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων είναι η εξής: 1 Ουγγαρία, 2. ΕΛΛΑΣ, 3. Σερβία, 4. Μαυροβούνιο, 5. Ιταλία, 6. Ισπανία, 7. Κροατία, 8, Τουρκία, 9. ΗΠΑ, 10. Ιαπωνία, 11. Βραζιλία, 12. Μάλτα, 13. Αυστραλία, 14. Γερμανία, 15. Αίγυπτος, 16. Σλοβενία, 17. Γεωργία, 18. Πολωνία, 19. Ουκρανία, 20. Ν. Αφρική, 21 Καζακστάν, 22. Ελβετία, 23. Πορτογαλία, 24. Λετονία, 25. Αζερμπαϊτζάν.

Καλύτερος τερματοφύλακας ο Κρατημένος
Ως πολυτιμότερος παίκτης του 1ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος Παίδων ψηφίστηκε ο Ούγγρος Νάγκι, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας ο «φύλακας άγγελος» της Εθνικής Δημήτρης Κρατημένος. Από τους αθλητές βραβεύτηκε και ο Ιάπωνας Κάι Ινούε, ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

«Ασημένιες» και οι Κορασίδες
Δεν τα κατάφερε στον δικό της τελικό με την Ουγγαρία η Εθνική μας ομάδα των Κορασίδων, αφού ηττήθηκε στον τελικό με 10-6, στη διοργάνωση που φιλοξένησε η Λάρισα. Έτσι, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο που φυσικά και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Το χάλκινο πήρε η Ισπανία, που στον μικρό τελικό επιβλήθηκε 11-5 της Αυστραλίας.