Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 16:38
ΥΓΕΙΑ

Ασπιρίνη: Η κατάλληλη δοσολογία που προστατεύει την καρδιά μας






Μια ασυνήθιστη μελέτη με χιλιάδες καρδιακούς ασθενείς, οι οποίοι εγγράφηκαν και παρακολουθήθηκαν διαδικτυακά σχετικά με τις χαμηλές ή κανονικές δόσεις ασπιρίνης που λάμβαναν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο αυτές πρακτικές φαίνονται εξίσου ασφαλείς και αποτελεσματικές στην πρόληψη επιπλέον προβλημάτων υγείας και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι συμμετέχοντες είχαν τόσο ισχυρή προτίμηση στη χαμηλότερη δόση, που δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα μπορούν να αποδείξουν ότι οι θεραπείες είναι ισότιμες. Όπως προειδοποιούν κάποιοι ανεξάρτητοι ερευνητές, οι μισοί από όσους κλήθηκαν να πάρουν την υψηλότερη δόση, τελικά πήραν τη χαμηλότερη ή σταμάτησαν εντελώς να παίρνουν ασπιρίνη.

«Ουσιαστικά οι ασθενείς αποφάσισαν από μόνοι τους τι δοσολογία θα πάρουν, επειδή αγόραζαν από μόνοι τους και την ασπιρίνη», αναφέρει ο Δρ. Salim Virani, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο Baylor, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια αιτιολογία ώστε κάποιος να λαμβάνει την υψηλότερη δόση των 325 milligrams, η οποία, σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς, θα λειτουργήσει καλύτερη από μια δόση των 81 milligram.

Η ασπιρίνη βοηθά στην αποτροπή των θρόμβων στο αίμα, αλλά δεν συστήνεται σε υγιείς ανθρώπους που δεν έχουν αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, επειδή ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας. Τα οφέλη της, ωστόσο, είναι σαφή για εκείνους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, χειρουργική επέμβαση bypass ή θρόμβωση των αρτηριών που αντιμετωπίστηκε με στεντ.

Η ενδεδειγμένη δοσολογία, όμως, δεν είναι σαφής, γι’αυτό και η μελέτη θέλησε να τις συγκρίνει σε ένα πραγματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο της μελέτης, λοιπόν, περίπου 15.000 άνθρωποι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας και εγγράφηκαν σε έναν ιστότοπο, τον οποίο επισκέπτονταν κάθε τρείς έως έξι μήνες για παρακολούθηση. Το δίκτυο των κέντρων υγείας που συμμετείχαν στη μελέτη προμήθευσαν τους ερευνητές με τις ιατρικές πληροφορίες των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν τυχαία να λάβουν χαμηλή ή κανονική δόση ασπιρίνης που έπαιρναν από το φαρμακείο. Σχεδόν όλοι λάμβαναν το φάρμακο πριν την έναρξη της μελέτης και το 85% έπαιρνε ήδη χαμηλή δόση. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, το 7% του πληθυσμού κάθε ομάδας είχε πεθάνει ή είχε νοσηλευθεί για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Τα αποτελέσματα σχετικά με την ασφαλεία ήταν επίσης παρόμοια, καθώς λιγότερο από το 1% είχε κάποια σοβαρή αιμορραγία που να χρειάστηκε νοσηλεία και μετάγγιση.

Σχεδόν το 41% όσων κλήθηκαν να λάβουν υψηλότερη δόση κάποια στιγμή άλλαξαν τη δοσολογία τους σε χαμηλή και αυτό το υψηλό ποσοστό θα μπορούσε να έχει αποκρύψει μια σημαντική διαφορά στην ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον Colin Baigent, επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος έγραψε συνοδευτικό της μελέτης σχόλιο σε ιατρικό περιοδικό.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Schuyler Jones από το Πανεπιστήμιο Duke, πάντως, ανέφερε ότι η μελέτη παρέχει αξιόλογη καθοδήγηση, καθώς αν οι ασθενείς λαμβάνουν χαμηλή δοσολογία ασπιρίνης, «η παραμονή σε αυτή τη δόση και όχι η εναλλαγή της είναι η καλύτερη επιλογή». Όσο για εκείνους που ανταποκρίνονται καλά στα 325 milligrams, «μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν έτσι και θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για οποιαδήποτε ανησυχία. Για τους νέους ασθενείς, γενικά συνιστούμε να αρχίζουν με χαμηλή δόση», τονίζει ο Δρ. Jones.

Οι επιστήμονες καταλήγουν λέγοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να θυμούνται ότι η ασπιρίνη παραμένει φάρμακο, αν και χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, γι’αυτό και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αποφασίζουν από μόνοι τους για τη χρήση της. «Μην αλλάζετε τη δοσολογία ή διακόπτετε τη χρήση της ασπιρίνης, χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας», υπογραμμίζει καταληκτικά ο Δρ. Jones.