Το 1/3 των ασθενών με κορονοϊό είναι ασυμπτωματικό καταδεικνύει η πρώτη επιδημιολογική μελέτη, που εκπονήθηκε στην Ελλάδα από την πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού στον Δήμο Βόλου, πριν το δεύτερο lockdown και έναν μήνα σχεδόν μετά τη λήψη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η έρευνα δημοσιεύτηκε σε διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό, καθώς αξιολογεί τον επιπολασμό του SARS-CoV-2 και τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων στη διασπορά της νόσου από τη σκοπιά της ευπάθειας των εργαζομένων.
Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Δήμου Βόλου με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για τη δωρεάν διεξαγωγή rapid tests στους δημότες, και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν είχε ξεκινήσει η γενίκευση του μέτρου από πλευράς ΕΟΔΥ, και η συνεργασία με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, συνετέλεσε ώστε να υπάρξει μια ευκρινής εικόνα για τη διασπορά του ιού στην τοπική κοινότητα και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της διασποράς μετά από τη σύγκριση των στοιχείων της πρώτης και δεύτερης δειγματοληψίας.
Η διενέργεια των rapid tests έγινε τα διήμερα της 6ης και 7ης Νοεμβρίου 2020 και 30ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2020. Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη στην οποία συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου Τζούνης Ευθύμιος.
Τα στοιχεία της επεξεργασίας, τα οποία επέβλεψε ο ίδιος ο κ. Γουργουλιάνης, έτυχαν αποδοχής και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε
μεγάλο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ως πρωτοποριακή αφού καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει διερευνήσει τον επιπολασμό του κορονοϊού και τις αλλαγές στο ποσοστό των θετικών ασθενών μετά τον εγκλεισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η αξία της έρευνας συνίσταται στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει εκτιμήσεις αλλά πραγματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τυχαίο δείγμα του πληθυσμού. «Η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είχαμε εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στον Βόλο, σε μια περίοδο που η πόλη χαρακτηρίζονταν κόκκινη και ήταν προ των πυλών η λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
50% μείωση κρουσμάτων μετά το lockdown
Η μελέτη έδειξε σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ουρανία Κώτσιου, πως πριν την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι στον τομέα τροφοδοσίας – εστίασης είχαν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσούν σε σχέση με τους εργαζομένους άλλων κλάδων ή τους συνταξιούχους, και στην πλειονότητά τους ήταν ασυμπτωματικοί.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης ήταν ότι πριν το lockdown, το ένα τρίτο των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών ανήκαν στον κλάδο της διδασκαλίας και εκπαίδευσης με την πλειονότητα αυτών (20%) να είναι φοιτητές πανεπιστημίου. Μάλιστα το 40% αυτής της κατηγορίας ήταν ασυμπτωματικoί.
Ένα μήνα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκε μία σημαντική μείωση περίπου κατά 50% στο ποσοστό των μολύνσεων στην τοπική κοινότητά, χωρίς να προκύπτουν πλέον διαφορές αναφορικά με την ευαλωτότητα των εργαζομένων στα βασικά επαγγέλματα.
Επίσης φάνηκε πως τόσο πριν όσο και μετά το lockdown, η ύπαρξη αναπνευστικών συμπτωμάτων αποτελεί το μόνο σταθερό παράγοντα που μπορεί να προβλέψει τη νόσηση, παρ’ όλα αυτά το ένα τρίτο των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικοί.
«Συνεπώς, η κύρια συνεισφορά αυτής της μελέτης ήταν να επιβεβαιώσει την αξία της υλοποίησης προγραμμάτων συστηματικού και επαναλαμβανόμενου διαγνωστικού ελέγχου στην κοινότητα ως μια σημαντική στρατηγική παρακολούθησης της διασποράς, προσδιορισμού των πιθανών τρόπων μετάδοσης του ιού, και αξιολόγησης του αντίκτυπου των περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας», αναφέρει η κ. Κώτσιου.