Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης στην τοποθέτησή του, επεσήμανε για το εν λόγω νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν είχε αντιληφθεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, το μέγεθος της απαξίωσης της ΔΕΗ. Οι νέες διατάξεις θα φέρουν μείωση στα κόστη της ΔΕΗ και θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της. Aλλάζει η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων, η οποία διέπεται πλέον από απόλυτη διαφάνεια, αφού προβλέπεται δημόσια προκήρυξη και έλεγχος νομιμότητας και εκ των υστέρων επικύρωση από το ΑΣΕΠ. Όσοι προσλαμβάνονται στο μέλλον στη ΔΕΗ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας.
Επίσης, στο πλαίσιο του περιορισμού των εξόδων αλλά και της πιο αποτελεσματικής αξιοποίησης των υπαλλήλων της ΔΕΗ προβλέπονται διαδικασίες εθελουσίας εξόδου, εσωτερικής κινητικότητας ή και μεταφοράς των εργαζομένων προς το δημόσιο τομέα.
Μειώνεται η έκπτωση κατανάλωσης ρεύματος σε εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, από το 75% που ίσχυε, στο 30%, και μόνο στο κομμάτι που αφορά την κατανάλωση και όχι τις λοιπές χρεώσεις που ενσωματώνονται στο λογαριασμό.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά του φυσικού αερίου. Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την ανεύρεση επενδυτή μέσω διαγωνισμού για το ποσοστό που του αναλογεί στη “ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ”.
Η “ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ” αναλαμβάνει όλα τα μεγάλα έργα διασύνδεσης της Ελλάδας με γειτονικές χώρες και το δικό της ποσοστό που θα κατέχει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον.
Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει συνεπής στη στόχευση για πολιτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Μέχρι το 2030 οι ανάγκες της χώρας μας σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτονται κατά 60% από ανανεώσιμες πηγές. Γι’ αυτό γίνονται σήμερα σημαντικά βήματα για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων σταθμών ΑΠΕ.
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας προωθείται η δημιουργία υβριδικών σταθμών, οι οποίοι επιτρέπουν και την αποθήκευση της ενέργειας. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και στην δημιουργία δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Σημαντική αλλαγή είναι η επιτρεπτή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό, όμως, μικρότερο του 1% της καλλιεργήσιμης γης της κάθε περιφερειακής ενότητας.
Η απόλυτη προσήλωση της σημερινής Κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές θα φέρει άμεσα αποτελέσματα: προστασία του περιβάλλοντος αλλά και αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα συνολικά».