Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 13:39
ΜαγνησίαΤοπικά

Αθανάσιος Λιούπης: Τηλεδιάσκεψη για την ένταξη της βρώσιμης ελιάς σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης






Εξαιρετικά εποικοδομητική ήταν η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, με παραγωγούς βρώσιμης ελιάς και τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου -τον οποίο ευχαρίστησε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Λιούπης για την πρωτοβουλία του – και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Στρατάκου, ο οποίος ανέδειξε το ενδιαφέρον του ΥΠΑΑΤ για  την στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια λόγω των συνεχόμενων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια, γεγονός που επέτεινε η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, προστέθηκε  ακόμη ένας παράγοντας, αυτός της δυσκολίας διάθεσης της παραγωγής τους. Η κατανάλωση της βρώσιμης ελιάς έχει επηρεαστεί αρνητικά από το κλείσιμο της εστίασης, υπάρχουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες βρώσιμης ελιάς από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σημαντικές ποσότητες βρώσιμης ελιάς οδηγήθηκαν προς ελαιοποίηση λόγω προσβολής από παθογόνα αίτια, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Στη συζήτηση προγραμματίστηκαν- δρομολογήθηκαν οι επόμενες ενέργειες που θα γίνουν ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς του Νομού Μαγνησίας και η ένταξή τους σε αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης ως ιδιαίτερα πληττόμενο προϊόν όπως αυτό με το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε η επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών ή αυτό που ενεργοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, για την «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» με γενναία συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που ανήλθε σε 126 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις μέχρι στιγμής ενισχύσεις, δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί οι παραγωγοί επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς στην Επικράτεια αλλά και του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι με αγωνία αναμένουν αντίστοιχη και ισότιμη μεταχείριση,  καθώς χαρακτηριστικό του πρωτογενή τομέα στην περιοχή, αποτελεί η καλλιέργεια της ελιάς, που είναι μονοκαλλιέργεια σε πολλές περιπτώσεις, ενώ η κύρια ποικιλία – μεταξύ των ποικιλιών βρώσιμης ελιάς που καλλιεργούνται – είναι  η Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Εκτός από το μείζον θέμα της βρώσιμης ελιάς μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

1.      Η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της πρότασης του ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής e-παρακολούθησης και ελέγχου του  Δάκου της Ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκασμούς με Drones με την ονομασία Droneonolives μια πιλοτική πρόταση από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/ Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

2.      Η πορεία της μελέτης που συντάχθηκε από την επιτροπή για την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια του Νομού Μαγνησίας,  με εντολή του ΥΠΑΑΤ , για την έγκρισή οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ

3.      Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος

4.      Η ένταξη της ποικιλίας ροδακίνων «Λεμονάτα Πηλίου» σε πρόγραμμα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας  deminimis λόγω της προβληματικής παραγωγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.