Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 12:20
ΒόλοςΤοπικά

Αθλητικός Τουρισμός – Sport Mega Events και Τοπική Ανάπτυξη






Του Γιώργου Βλιώρα, Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Βόλου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική»

Με αναγνωρισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη τη συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, έχουν πλέον αναδειχθεί οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ως οι αποτελεσματικότερες προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τουριστών υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση και συνάδουν με τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής.

Στο νέο αυτό πλαίσιο ευνοούνται οι βασικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο Πολιτισμικός, ο Οικοτουρισμός, ο Αγροτουρισμός, ο Αθλητικός, ο Συνεδριακός κ.λπ. Ο Αθλητικός τουρισμός συχνά συμπεριλαμβάνεται στη διάσταση του Πολιτιστικού τουρισμού καθώς σημείο σύνδεσης μεταξύ των μορφών αποτελούν τα Mega Events – Μεγάλα Γεγονότα που συνήθως συνδυάζουν τα αντικείμενα του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών οικονομιών εντός του περιβάλλοντος της παγκοσμιοποίησης, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα αποτελούν παράγοντα αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας χωρών και περιφερειών. Παράλληλα τα συγκεκριμένα γεγονότα αποτελούν και ευκαιρία για δημιουργία αθλητικών και συνοδευτικών υποδομών μέσω δημοσίων επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια προκαλούν και αλυσιδωτές ιδιωτικές επενδύσεις, οδηγώντας σε νέες θέσεις εργασίας και προκαλώντας τοπική οικονομική ανάπτυξη. Στις περιπτώσεις δε που το αθλητικό γεγονός ανήκει στην περιοχή ευθύνης διεθνών αθλητικών φορέων όπως π.χ. η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η FIBA κ.λπ., μέρος των έργων υποδομών και κόστους των γεγονότων καλύπτεται από τους φορείς ενισχύοντας την τοπική οικονομία με εισαγωγή συναλλάγματος. Για τέτοιου βεληνεκούς γεγονότα παρατηρείται και το φαινόμενο της κατασκευής έργων «ναυαρχίδων» (flagships projects) όπως ένα εντυπωσιακό στάδιο ή ένα αρχιτεκτόνημα πολιτιστικής παροχής, τα οποία ενισχύουν την εικόνα και την ταυτότητα της περιοχής και παράλληλα δημιουργούν θετικά συναισθήματα στους κατοίκους της. Η περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των περιπτώσεων, καθώς οι πρωτεύουσες που συνήθως φιλοξενούν τη διοργάνωση, αποκτούν ένα τουλάχιστον κτίριο «ορόσημο» (landmark) ως αποτέλεσμα των αγώνων που χαρακτηρίζει εκ νέου την ταυτότητά τους.

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και υποδομών με τη λήξη του γεγονότος αφορά το κατά πόσο η διοργάνωση θα συνεχίζει να επιφέρει θετικά για την περιοχή αποτελέσματα, τα οποία πλέον πέραν από οικονομικά μετατρέπονται και σε κοινωνικά και επιτρέπουν πέραν της οικονομικής και την ανθρώπινη ανάπτυξη της περιοχής.

Συχνά δε, παρατηρείται το φαινόμενο μετά την επιτυχία μίας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης στον ισχυρό πλέον από πλευράς υποδομών τόπο, να ακολουθούν mega events διαφορετικών αντικειμένων όπως Διεθνείς Εκθέσεις, Πολιτιστικά Γεγονότα, Φεστιβάλ, Διεθνείς Συναντήσεις και Επιστημονικά Συνέδρια. Η προβολή που έχει προηγηθεί από το αθλητικό γεγονός, οι αναβαθμισμένες οδικές και λοιπές υποδομές, οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί, αλλά και η εμπειρία πλέον των υπηρεσιών των βαθμίδων αυτοδιοίκησης και του τοπικού πληθυσμού και εθελοντισμού, επιτρέπουν στους διοργανωτές να επιλέξουν με τη μέγιστη ευκολία τον συγκεκριμένο τόπο για τη διεξαγωγή ενός νέου mega event.

Στο σημείο αυτό είναι που αντανακλάται και η ικανότητα των τοπικών διοικήσεων να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης τους. Η επαγρύπνηση για την κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, η εξωστρέφεια της πολιτικής, οι δημόσιες σχέσεις με εθνικούς και διεθνείς φορείς, η υπευθυνότητα και η διοικητική ικανότητα των δημοτικών αρχών να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικό σχεδιασμό για τη διεκδίκηση αθλητικών και μεγάλων γεγονότων αποτελεί ζητούμενο στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Η γεωγραφική θέση της χώρας, το κλίμα, οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αναβαθμισμένες πλέον οδικές υποδομές, τα διεθνή αεροδρόμια, η εμπειρία των πληθυσμών σε μεγάλες διοργανώσεις, επιτρέπουν και επιβάλλουν στη χώρα τη διεκδίκηση αθλητικών και λοιπών γεγονότων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η πόλη του Βόλου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής η οποία είναι ενδεδειγμένη για την ανάληψη μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων.

Ως δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας διεκδικήσαμε και αναλάβαμε με τη μέγιστη επιτυχία αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ εφήβων του 2015 – το οποίο μας εμπιστεύονται για μία ακόμη φορά το καλοκαίρι του 2019 η FIBA και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πόλο Νέων Γυναικών που επαναλαμβάνονται στην πόλη μας, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα JET SKI 2016 & 2017, Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κολύμβησης, Πανελλήνιες και Διεθνείς Συναντήσεις και τουρνουά ομαδικών και ατομικών αθλημάτων.

Μη σταματώντας να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον στοχεύουμε και στην αξιοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου και σε συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ θα φιλοξενήσουμε το καλοκαίρι του 2019 διεθνή συνάντηση εθνικών ομάδων Στίβου, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του χώρου, στη συσσώρευση εμπειρίας και στη συνέχεια την έντονη παρουσία μας στη διεκδίκηση αθλητικών γεγονότων Στίβου στο διεθνή χώρο.

Και δεν σταματάμε εδώ.Με την έναρξη λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου του Βόλου, θα διεκδικήσουμε τη δυναμική μας παρουσία στο χώρο του Συνεδριακού Τουρισμού και συνεχίζουμε φροντίζοντας την κατά το δυνατό γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου, προκειμένου να φιλοξενήσουμε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, τα οποία σε συνδυασμό με το Μουσείο της Αργούς και την εν γένει πολιτιστική μας πολιτική θα καταστήσουν την πόλη του Βόλου τον απόλυτο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα.

Στο τέλος και της δεύτερης θητείας μας ευελπιστούμε ότι ο Βόλος θα αποτελεί πλέον πόλη πρότυπο όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και θα αποτελεί παράδειγμα ταχείας και βιώσιμης ανάπτυξης.