Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 03:37
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάκι οι ευθύνες για τις διακοπές ρεύματος σε 250.000 άτομα -Μεταξύ Πατούλη, ΔΕΔΔΗΕ, Δήμων






Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν ακόμα χωρίς ρεύμα και ενώ τα ειδικά συνεργεία βρίσκονται στο δρόμο και δίνουν μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών έχει ξεσπάσει κόντρα για τις ευθύνες, με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΔΕΔΔΗΕ και τους δήμους να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.

Υπενθυμίζεται πως από χθες το πρωί χιλιάδες άτομα -σύμφωνα με εκτιμήσεις 250.000- έμειναν ξαφνικά χωρίς ρεύμα, άλλα για μικρό χρονικό διάστημα, άλλα για πολλές ώρες, μέσα στον χιονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια θέρμανσης), ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι.

Αρκετές περιοχές, κυρίως στα βόρεια προάστια, αντιμετωπίζουν ακόμη ζητήματα με την ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σήμερα στην Εκάλη, το Διόνυσο και τις γύρω περιοχές.

ΔΕΔΔΗΕ: Βλάβες σε 100.000 ρολόγια
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις βλάβες στην ηλεκτροδότηση προκύπτουν τα εξής: Στις 24.00 τα μεσάνυχτα στις 15 προς 16 Φεβρουαρίου, 30.000 ρολόγια είχαν βλάβες, ενώ αντίστοιχα τα μεσάνυχτα στις 16 προς 17 Φεβρουαρίου, 70.000 ρολόγια είχαν βλάβη. Οι βλάβες αφορούσαν κυρίως στη Βόρεια Αττική και σημαντικό μέρος αυτών έχει αποκατασταθεί.

Πατούλης: Υπεύθυνος 100% ο ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στο Mega, είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης.

Όσον αφορά στα προβλήματα στους δρόμους, ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής διατήρησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, σημειώνοντας πως τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε μικρούς δημοτικούς δρόμους.

ΔΕΔΔΗΕ: Κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει και πέφτει πάνω στο δίκτυο
Από την πλευρά τους ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ έδειξαν ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους επειδή δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Σχετικά με τις βλάβες και την αποκατάστασή τους ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου δήλωσε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία  μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών».

Μάλιστα ο κ. Μάνος είπε χαρακτηριστικά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πτώση των δέντρων ότι «όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά, όσο γρήγορα και να προσπαθείς  να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός  και η συχνότητα είναι τεράστιος».

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ρίχνει τις ευθύνες σε κράτος, δήμους και δασαρχείο

Και το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζεται καθώς από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος.

Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου.
Μια λύση σε τέτοια προβλήματα θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον Δήμο και το δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια!

Βορίδης: Ευθύνη των ΟΤΑ η κοπή των δέντρων
«Δεν μπορεί να πει κανείς πού είναι το κράτος. Το κράτος είναι παρών και δίνει μάχη», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι, «οι βασικές επιλογές δικαιώνουν όσους χειρίστηκαν την υπόθεση». Ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα του κλεισίματος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και τόνισε πως «δεν υπήρξαν βασικά προβλήματα, όπως εγκλωβισμός οδηγών στο δρόμο».

Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, είπε πως πρόκειται για «μεγάλη συζήτηση», η οποία φορά και την την υπογειοποίηση του δικτύου».

«Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως την κρίση συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών. Ειδικά για το θέμα των κλαδιών, για το κόψιμο των οποίων έχει αρχίσει «παιχνίδι ευθυνών», είπε πως «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα».

Πηγή: iefimerida.gr