Μπαλτάκος: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να διοργανώσει η ΕΠΟ το πρωτάθλημα της Super League, αλλά…»
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος μιλά για το μέλλον της επαγγελματικής διαιτησίας, αλλά για το αν υπάρχει κόντρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού.
Ο κ.Μπαλτάκος αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα του ελληνικού ποδόσφαιρου, σε συνέντευξή του, στην ιστοσελίδα theopinion.gr, και μεταξύ άλλων μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδόσφαιρου, τα ζητήματα του μητρώου, στάθηκε στο αν υπάρχει κόντρα με τον Λευτέρη Αυγενάκη και έστειλε το μήνυμά του στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Είστε ευχαριστημένοι από τη νέα αρχή και την πορεία μέχρι στιγμής;
«Απόλυτα ευχαριστημένοι. 5 στις 6 νίκες, ούτε και οι πιο αισιόδοξοι το περίμεναν. Καλύτερα δεν γινόταν. Αύριο (σσ. σήμερα) έχουμε και την κλήρωση, να δούμε γιατί πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι εξίσου καλή για έναν και μόνο απλό λόγο. Γιατί αυτή η Εθνική είναι ΟΜΑΔΑ. Δεν είναι απλώς καλοί παίκτες ο ένας δίπλα στον άλλον. Είναι ομάδα με τα όλα της. Στα αποδυτήρια, έξω από το γήπεδο, με φιλική σχέση μεταξύ των παικτών και αυτό είναι που πρυτανεύει. Γιατί αλλιώς καμία ομάδα δεν μπορεί να πάει καλά».
Οι πρώτες σας εντυπώσεις από το πρωτάθλημα.
«Δείχνει ότι το πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικό. Δεν θα έχουμε το φαινόμενο από το Νοέμβριο να ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, το οποίο πιστεύω ότι είναι κακό για το άθλημα. Φέτος δεν θα είναι έτσι και ελπίζω τα πράγματα να συνεχίσουν να είναι έτσι και από πλευράς διαιτησίας. Φέτος τις πρώτες έξι αγωνιστικές τα παράπονα είναι λιγότερα από ότι κανείς θα ανέμενε και αυτό είναι ικανοποιητικό».
Υπάρχει όμως μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της διαιτησίας . Η Λίγκα προχωράει στην προσπάθεια να οργανώσει φορέα επαγγελματικής διαιτησίας. Θεωρείτε ότι γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η διαιτησία από τους παράγοντες;
«Η Λίγκα για να το προχωρήσει αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Διότι δεν έχει γίνει σε καμία χώρα του πλανήτη αυτό, δηλαδή η λίγκα να διοργανώνει την επαγγελματική διαιτησία και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει εδώ.
Μπορεί να υπάρχει η πρόθεση αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί αυτό να υλοποιηθεί. Κανένας δεν το δεχθεί. Ούτε η ΕΠΟ φυσικά αλλά ούτε η FIFA, ούτε η UEFA γιατί αν αυτό γίνει στην Ελλάδα μετά θα ξεκινήσει να γίνει και σε άλλες χώρες και αυτό δεν το δέχεται κανένας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υλοποιηθεί από τη Λίγκα».
Θα το καταγγείλετε; Και τι άλλες κινήσεις θα κάνετε για τη διαιτησία;
«Δεν είναι θέμα να το καταγγείλουμε γιατί αυτοί παρακολουθούν από μόνοι τους. Οπωσδήποτε αν γίνει κάτι τέτοιο θα κάνουμε μια αναφορά. Σας είπα ότι δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό. Αν υποθέσουμε ότι προχωράει και πάει προς υλοποίηση, το είπα στην συνέλευση που κάναμε προχθές, η ΕΠΟ θα κάνει δύο κινήσεις. Θα ανακοινώσει στους διαιτητές ότι αν κάποιος παραβιάσει το καταστατικό της ΕΠΟ, γιατί αυτή η κίνηση είναι παραβίαση του καταστατικού που λέει ότι η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ, θα διαγραφεί. Και όταν διαγραφεί δεν μπορεί να είναι διεθνής διαιτητής και δεν θα μπορούν να παίξουν πουθενά στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Το δεύτερο είναι ότι θα είναι υποχρεωμένη η ΕΠΟ, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της Λίγκας. Αν ανασταλεί τότε δεν θα έχει κανένα δικαίωμα στο ποδόσφαιρο, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτάθλημα το επόμενο καλοκαίρι θα το διοργανώσει η ΕΠΟ. Ελπίζω όλα αυτά να μην γίνουν. Να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να έχουμε τέτοιες κόντρες και δεν υπάρχει λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο».
Που θα οδηγήσει αυτή κόντρα; Μπορεί να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Είναι μια κόντρα μονομερής. Η ΕΠΟ δεν κοντράρει με κανέναν, δεν γίνεται και δεν πρέπει να κοντράρει. Όταν όμως έρχεται ένα από τη μέλη, τις ενώσεις και λέει ότι θα κάνω αυτό και εκείνο αντίθετα στο καταστατικό, η ΕΠΟ θα αντιδράσει.
Δεν μπορεί η ΕΠΟ να κοντράρει τα μέλη της είναι αδιανόητο. Όμως αν ένα μέλος της κοντράρει την ομοσπονδία, η ομοσπονδία θα αντιδράσει. Και φυσικά δεν θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο. Καμία κόντρα δεν βοηθάει το ποδόσφαιρο».
Όλο αυτό που περιγράφεται μοιάζει σαν ένα μέτωπο ανοιχτό με τη Λίγκα. Και σε αυτό το μέτωπο υπάρχει και Λευτέρης Αυγενάκης. Από την πρώτη μέρα που αναλάβατε τα καθήκοντά σας διακρίνεται μια κόντρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Η οποία λαμβάνει και προσωπικές διαστάσεις. Γιατί κ. Πρόεδρε;
«Από μένα όχι, δεν καταφέρομαι εναντίον του κ. Αυγενάκη γιατί σέβομαι τον θεσμικό ρόλο. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ να καταφέρετε προσωπικά εναντίον ενός υπουργού. Δεν γίνεται αυτό. Για αυτό και σε όσες ανακοινώσεις βγάζει η ΕΠΟ αναφερόμαστε στην κυβέρνηση. Δεν είναι ο Αυγενάκης προσωπικά, μόνος του. Είναι μέλος μιας κυβέρνησης. Όταν κάνει μια ενέργεια εχθρική προς την ΕΠΟ, αυτή δεν αντανακλά σε αυτόν μόνο αλλά στην κυβέρνηση.
Προσωπικά δεν αναφέρομαι στον κ. Αυγενάκη ότι έκανε αυτό, εκείνο ή το άλλο. Αυτός μπορεί να κάνει αναφορές σε μένα. Δεν πρόκειται να απαντήσω φυσικά. Αναφέρομαι στην κυβέρνηση».
Ποιος είναι ο στόχος του;
«Αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Μου είπε κάποιος ότι έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και είπε ότι η ΕΠΟ θέλει να ελέγξει το ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ πώς να ελέγξει το ποδόσφαιρο; Η ΕΠΟ είναι το ποδόσφαιρο.
Η ΕΠΟ δηλαδή θέλει να ελέγξει τον εαυτό της; Δεν βγαίνει νόημα, δεν μπορείς να απαντήσεις. Η κυβέρνηση να ελέγξει το ποδόσφαιρο, είναι κακό. Τι δουλειά έχει να το ελέγξει; Η ΕΠΟ να ελέγχει το ποδόσφαιρο είναι φυσικό φαινόμενο. Ποιος θα το ελέγξει; Αφού αυτή είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία».
Το σχόλιο από εσάς για αυτούς που αναρωτιούνται πώς γίνεται εδώ και τόσα χρόνια όποια είναι η θέση του Ολυμπιακού να είναι και του υφυπουργού Αθλητισμού. Έχουν βάση;
«Θα πω περιστατικά, δεν θα κάνω σχόλιο. Θα κάνω αναφορά σε πραγματικό γεγονός. Πριν από την κλήρωση της Σουπερ Λιγκ, 2-3 μέρες πριν είχε πει η Λίγκα ότι θα μειωθεί το ποσοστό που παίρνει η ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Από 5% να γίνει 1%. Και βγήκε στην κλήρωση ο υπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό. Δεν έχω άλλο σχόλιο. Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Σχόλιο κάνεις όταν τα γεγονότα είναι ασαφή. Εδώ είναι σαφή. Τι σχόλιο να κάνω;»
Για τα θέματα του Μητρώου. Ο κ. Αυγενάκης λέει ότι το 85% των σωματείων πήραν πιστοποίηση. Εσείς πως νιώθετε ότι ανταποκρίνεται το σύνολο του ποδοσφαίρου απέναντι στο Μητρώο;
«Στη συνέλευση που έγινε πριν από λίγες μέρες και αποφάσισε την διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ήταν οι πρόεδροι όλων των ενώσεων της χώρας. Οι ψήφοι ήταν 57-4 υπέρ της διακοπής. Αυτό τα λέει όλα.
Τα σωματεία που μπήκαν στο μητρώο δεν μπήκαν επειδή αγαπήσανε το μητρώο, ενθουσιάστηκαν και τρελάθηκαν με αυτό και πήγαν να μπουν. Μπήκαν από τον φόβο και τον καταναγκασμό τον νομοθετικό, ότι αν δεν μπεις, δεν παίζεις. Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι ερασιτέχνες και αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να παίζουν μπήκαν στο Μητρώο μπήκαν εξαναγκαζόμενοι. Αν δεν είχε ποδοσφαιρικές κυρώσεις, δεν είχε τη φράση «αν δεν μπεις, δεν θα παίξεις» τότε δεν θα έμπαινε κανένας. Αυτό το 87% εμένα δεν μου λέει τίποτα και ισούται με το μηδέν».
Τι έχετε να πείτε στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές σε όλη την Ελλάδα που δεν παίζουν;
«Δυστυχώς αυτό είναι κάτι στο οποίο εξαναγκάστηκε η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας να προχωρήσει, διότι δεν είναι δυνατόν η αδειοδότηση των σωματείων να γίνεται από την κυβέρνηση. Αυτό δεν υπήρχε ούτε την δεκαετία του 50. Για να παίξει μια ομάδα, πρέπει να την εγκρίνει το κράτος. Την εποχή που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επικρατεί άκρατος φιλελευθερισμός. Που το κράτος δεν συμμετέχει σχεδόν πουθενά στην αγορά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να συμμετέχει στο ποδόσφαιρο. Είναι ελληνικό φαινόμενο. Να ελέγχει το κράτος ποιος πρέπει να παίζει.
Αυτό που έχω να πω στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, να κάνουν λίγη υπομονή γιατί αν τώρα η ΕΠΟ υποχωρήσει, στη συνέχεια το κράτος είναι αυτό που θα υποκαταστήσει την ομοσπονδία και θα είναι αυτό που θα αποφασίζουν οι υπουργοί ποια ομάδα παίζει και ποια ψηφίζει στις ενώσεις.
Είναι οπισθοδρόμηση και η ΕΠΟ δεν μπορεί να το δεχτεί. Υπομονή και κάποτε θα λήξει αυτή η περιπέτεια».
Ποιο είναι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Η καχυποψία. Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου οφείλετε κατά βάση στην καχυποψίας των πάντων κατά πάντων και ιδιαίτερα στην καχυποψία όλων εναντίων των διαιτητών.
Η ΕΠΟ δηλαδή αν αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν ασχολείται με το κύριο έργο της που είναι η Εθνική ομάδα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά επειδή έχει τη διαιτησία.
Αν δεν είχε τη διαιτησία, θα ήταν ελεύθερη και ανεξάρτητη να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ως ομοσπονδία. Για αυτό προσωπικά είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας, αλλά όχι να την κάνει η Λίγκα βέβαια γιατί αυτό είναι ανέκδοτο. Αν υπάρχει μια κακοδαιμονία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η καχυποψία και ιδιαίτερα για τους διαιτητές».