Mπαούλο» και «σημαδούρα» χαρακτήρισε το αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, Αναντολού (φωτογραφία, επάνω, από dailysabah/SSB), καθώς και δυσκίνητο για τις θάλασσες που προορίζεται, ο ναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος.
«Τους είναι πλέον άχρηστο»
Είχε σχεδιαστεί να παίρνει τα F-35, αλλά αυτά τα έχασαν, σημείωσε. «Τους είναι πλέον άχρηστο, σε μερικά χρόνια θα κοιτάξουν να το πουλήσουν» εκτίμησε, και πρόσθεσε ότι «Δεν θα προλάβει να βγει από τα Δαρδανέλια, είναι εύκολος στόχος».
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι ενώ οι Τούρκοι μας απειλούν μ’ αυτό το «αεροπλανοφόρο», και ο τούρκος απόστρατος και αναλυτής Ερντογάν Καρακούς είχε επισημάνει ανάλογους κινδύνους για το τουρκικό «καμάρι», τονίζοντας πως θα πρέπει να προσέξουν διότι θα γίνει στόχος των ελληνικών υποβρυχίων.
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «Δεν πρόκειται για αεροπλανοφόρο» και γι΄ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται να προστατευτεί, πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτεί σε περιοχή όπου θα είναι σαφής η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας».
Ξέχασαν… το «casus belli»
Σημαντική είναι, επίσης, η παρατήρηση που έκανε ο κ. Εγκολφόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, για το ότι τόσο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Καλίν, όσο και οι τούρκοι υπουργοί Αμυνας, Ακάρ, και Εξωτερικών, Τσαβούσογλου απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «casus belli», στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από την Κρήτη.
Οπως εξήγησε κάτι τέτοιο θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. «Περιμένουμε να μην προσφύγουν σ’ ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».
Ισχυρίστηκε πως μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι «ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο Θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».
«Τους έχει δημιουργήσει προβλήματα»
O κ. Εγκολφόπουλος σχολίασε αυτές τις δηλώσεις, δίνοντας μια άλλη διάσταση: «Και ο κ. Καλίν, και ο κ. Ακάρ και ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο “casus belli”, και το έκαναν γιατί αυτό τους έχει δημιουργήσει προβλήματα στο εξωτερικό.
»Φοβούνται μέχρι τις εκλογές τις τουρκικές μην κάνουμε κάτι εμείς, οπότε τι θα κάνουν; Θα εφαρμόσουν το casus belli»;