Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρου Καμπούρη πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.





Κεντρικό θέμα που απασχόλησε τις εργασίες, οι επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και η ανταπόκριση της Πολιτείας στην αποκατάσταση και αποζημίωση πληγέντων επιχειρηματιών.
Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες της συνεδρίασης και αναφερόμενος στις επιμελητηριακές εκλογές του Νοεμβρίου υπογράμμισε με νόημα ότι θα πρέπει να εκλέγονται όχι «μπροστινοί», αλλά κανονικοί Πρόεδροι, ώστε να εκπροσωπείται η υγιής επιχειρηματικότητα.

Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη με θέμα «Η Μαγνησία στη δίνη της κλιματικής κρίσης-Daniel, 1 χρόνος μετά», όπου έκανε μία αναδρομή στις δράσεις και παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου, αλλά και στις ενέργειες που έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο που σχετίζονται με τη Μαγνησία που βρέθηκε στην δίνη της κλιματικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις αυτές είναι:
• Κατάθεση αιτήματος στον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ Ιωάννη Μασούτη για την στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων Μαγνησίας (28/7/2023)
• Παρέμβαση στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη όπου παρουσιάζουμε τις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel και ζητούμε τις απαιτούμενες ενέργειες (11/9/2023)
• Παρέμβαση ως ΠΕΣ Θεσσαλίας στους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Κλιματικής Κρίσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού όπου ζητούμε μέτρα στήριξης, ενώ καταθέτουμε αίτημα αποζημιώσεων και αποκατάστασης ζημιών πληγεισών επιχειρήσεων Περιφέρειας Θεσσαλίας (14/9/2023)
• Παρέμβαση στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για την αποζημίωση επιχειρήσεων εξαιτίας της κακοκαιρίας DANIEL & των θερινών πυρκαγιών (1/11/2023)
• Διοργάνωση Fam Trip δημοσιογράφων (2/11/2023)
• Πρόταση online ενημέρωσης προς τον Πρόεδρο FEDHATTA (2/11/2023)
• Παρέμβαση προς τον τότε Υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη για να δοθούν μέτρα στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων (27/11/2023)
• Παρέμβαση προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να δοθεί αποζημίωση επιχειρήσεων εξαιτίας των θερινών πυρκαγιών στον Ν. Μαγνησίας (27/11/2023)
• Παρέμβαση προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη όπου ζητούνται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης λιμένα Βόλου μετά τις πλημμύρες Daniel-Elias (28/11/2023)
• Επανερχόμαστε προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, όπου του ζητούμε τον πίνακα πληγεισών επιχειρήσεων Ν. Αγχιάλου με σκοπό την αποκατάσταση των επιχειρήσεων από την καταστροφή υαλοπινάκων (29/11/2023)
• Παρέμβαση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, όπου ως ΠΕΣ Θεσσαλίας ζητούμε την αναστολή Εφαρμογής Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας (30/11/2023)
• Επανερχόμαστε με παρέμβαση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και τον τότε Υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, ώστε να υπάρξει εξάμηνη αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων (28/11/2023)
• Στις 29 Ιανουαρίου 2024 αποστέλλουμε λίστα επιχειρήσεων στις πληγείσες από τις πλημμύρες Daniel και Elias
περιοχές στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στην Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Θωμαϊδα Ευτυχίδου, αλλά και στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
• Καταθέτουμε υπόμνημα στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, όπου επισημαίνουμε την ανάγκη δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον Νομό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα επαναφέρει το επιχειρηματικό περιβάλλον του τόπου στα πρωτύτερα επίπεδα (26/4/2024)
• Καταθέτουμε τις παρατηρήσεις μας στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και την Υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επί της εφαρμογής του Ν. 5092/2024 ή αλλιώς του «Νόμου της Μυκόνου» που κλείνει δεκάδες καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο της Μαγνησίας στην καρδιά του καλοκαιριού (24/7/2024)
• Στις 20 Αυγούστου 2024 εντοπίζοντας το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό καταθέτουμε αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΛΒ όπου ζητούμε την τοποθέτηση ειδικού δικτύου, ήτοι υδατόφραγμα για προστασία λιμένα
• Παρέμβαση στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, όπου ζητούμε την τροποποίηση της ΚΥΑ 61448/2024 για τη διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις με οικονομικές απώλειες στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023 (27/8/2024)
• Καταθέτουμε αίτημα προς τον Δήμο Βόλου και την ΟΛΒ Α.Ε. για μείωση τελών χρήσης καταστημάτων παραλιακού μετώπου Δήμου Βόλου, με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών (30/8/2024)
• Αιτούμαστε ως ΠΕΣ Θεσσαλίας στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη την επαναλειτουργία του πλατφόρμας ‘mybusinesssupport’ για την ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τις μεγάλες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 (10/9/2024)

Ακόμη, ο κ. Μπασδάνης έκανε ειδική αναφορά στο κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης που στήθηκε με την συμβολή 30 Επιμελητηρίων της χώρας, την ιδιωτική πρωτοβουλία (Τράπεζες, μεγάλους Ομίλους επιχειρήσεων, κ.α.), την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αλλά και την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, ώστε να βρεθούν δίπλα σε κάθε επαγγελματία που επλήγη, αλλά στο κοινωνικό σύνολο με την διανομή νερού που γίνονταν σε καθημερινή βάση σε περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υδροδότησης.

«Στα απόνερα της κλιματικής αυτής κρίσης, συμπλήρωσε ο κ. Μπασδάνης, είχαμε προ μηνός την εμφάνιση εκατομμυρίων νεκρών ψαριών από την Κάρλα να διοχετεύονται στον Παγασητικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της παράκτιας ζώνης του Βόλου.
Και ενώ πρώτοι είχαμε προβλέψει την καταστροφή, ερχόμαστε -και πάλι με παρεμβάσεις μας- να σταθούμε δίπλα στους επαγγελματίες που ένα χρόνο τώρα δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι στην κυριολεξία από τα απανωτά χτυπήματα.
Ως επιχειρηματική κοινότητα οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους για μια νέα παραγωγική και ισχυρή επιχειρηματικότητα μέσα από τη συνεργασία με τα άλλα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας και της χώρας, αλλά και τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς.
Πιστεύουμε στις δυνάμεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, στον παραγωγικό σφυγμό τους και τη δίψα τους για δημιουργία και πρόοδο. Ενώνουμε τις δυνάμεις για μια χρονιά που θα αποφέρουν καρπούς οι αγώνες μας».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο κ. Παύλος Ραβάνης, Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών), ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, Γ. Γραμματέας της ΚΕΕΕ (Επιμελητήριο Βοιωτίας), ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος, Οικονομικός Επόπτης ΚΕΕΕ (Επιμελητήριο Τρικάλων), ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Υπεύθυνος Εξωστρέφειας ΚΕΕΕ (Επιμελητήριο Δράμας), ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Θεσσαλονίκης και των Επιμελητριών Λάρισας, Καρδίτσας, Αχαϊας και Φθιώτιδας.
Στις εργασίες μετείχαν ακόμη ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθυντής της ΚΕΕΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Βούκουτος, Διευθυντής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και ο κ. Μιχάλης Γιάγκας, Πρόεδρος της ΟΣΥΕ.