Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024 11:57
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Belh@rra: Τέταρτη φρεγάτα ανακοίνωσε ο Δένδιας, θα εξοπλιστούν με πυραύλους «Scalp Naval» – Δείτε βίντεο






Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος», της δεύτερης από τις τρεις φρεγάτες FDI (γνωστές ως Belh@rra), που αποκτά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα εκκινεί τις διαδικασίες για να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα του ίδιου τύπου. Παράλληλα, αποκάλυψε επίσης πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην παραγγελία και των στρατηγικών πυραύλων Scalp.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε πως «Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Δείτε live

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η ΒτΕ και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ. Θα επιτρέπει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει».

Παράλληλα επεσήμανε «Με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA. Με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα. Με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας. Με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION. Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο. Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων. Αλλά και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού κι επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι στόχος της Ελλάδος πλέον είναι να μην αγοράζει απλά όπλα από το ράφι, αλλά να συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στην συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται. Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών για μας είναι ζήτημα υψηλής σημασίας. Έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες. Και θέτουμε ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Τον κ.Δένδια συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Στη σχετική ανάρτηση, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Άφιξη στην Αεροπορική Βάση της Lann-Bihoué στη Γαλλία, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή από τις γαλλικές αρχές, πριν από τη μετάβαση στα Ναυπηγεία της Naval Group στη Lorient, για την τελετή καθέλκυσης της νέας Φρεγάτας FDI ΗΝ ‘Νέαρχος’».

Πρόκειται για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Την ίδια στιγμή, το πλήρωμα της πρώτης φρεγάτας «Κίμων» έχει ξεκινήσει εντατική εκπαίδευση για την εκμάθηση και εξοικείωση με τα νέα συστήματα, καθώς το πλοίο αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα γνώριζαν έως σήμερα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες. Στόχος του επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού είναι η προώθηση της παραγγελίας και τέταρτης φρεγάτας της κλάσης «Κίμων», που θεωρείται ότι θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη ναυτική ισχύ της χώρας.

Οχι μακριά από το Λοριάν, στην Τουλόν, ολοκληρώνεται το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) για τις φρεγάτες Belh@rra. Το σύστημα αυτό θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών με τις οποίες όλο και πιο συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως συνέβη πρόσφατα με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.