Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 08:23
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, αλλά πληρώνονται από αυτό – Ανατροπή στις συναλλαγές με το Κράτος






«Μπλόκο» θα υποστούν μέσα στο επόμενο διάστημα όσες επιχειρήσεις ή ιδιώτες εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο, ενώ έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς μαζί του, δηλαδή με άλλα λόγια του … χρωστάνε.

Υιοθετώντας μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα κι ένα ενιαίο πιστοποιητικό ενημερότητας, ΑΑΔΕκαι ΕΦΚΑ εκτιμούνπως θα βάλουν «φρένο» σε εκείνους που καταφέρνουν να βάλουν στην τσέπη κρατικό χρήμα, ενώ έχουν απλήρωτες οφειλές στην εφορία ή σε ασφαλιστικά Ταμεία.

Βάσει του σχετικού προγραμματισμού, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ένα ενιαίο πιστοποιητικό «οικονομικής ενημερότητας» θα αντικαταστήσει την φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα που εκδίδεται τώρα από τους δύο φορείς, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους επικοινωνία και  αλληλοενημέρωση για ενδεχόμενες οφειλές.

Ποιες συναλλαγές θα «μπλοκάρει» το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Έτσι, όσοι αυτή την στιγμή έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς είτε με την Εφορία ή με τον ΕΦΚΑ, καλό θα ήταν να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Η υιοθέτηση του νέου ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ ή σε ασφαλιστικά Ταμεία να μην μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Πέρα από τις εταιρείες που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο, αν κάποιος πολίτης οφείλει έστω και μικροποσό σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του -όπως για παράδειγμα την μεταβίβαση ενός ακινήτου- εάν προηγουμένως δεν ρυθμίσει τις όποιες οφειλές.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού υπολογιζόταν να γίνει από την 31η Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας, κατέστησαν ασύμβατα τα συστήματα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και έτσι θα υιοθετηθεί από το προσεχές φθινόπωρο.

Το κοινό πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές, που λαμβάνουν οι πολίτες, χωριστά, από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας θα εκδίδεται από μία υπηρεσία και θα καλύπτει και τους δύο φορείς, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Η έκδοση του κοινού πιστοποιητικού  προβλέπεται από τον νόμο 4934/2022, σύμφωνα με τον οποίο, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του όπως π.χ. η μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ.

Αν χρωστάει σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή, εάν προηγουμένως δεν τακτοποιήσει τα χρέη του.

Enikos.gr