«Μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αυστραλία στην χρήση όρων όπως φέτα, μοτσαρέλα ή προσούτο
Την αλλαγή του ονόματος εκατοντάδων προϊόντα με γεωγραφική προέλευση, διέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Αυστραλία, μεταξύ των οποίων η φέτα, η μοτσαρέλα και το σκωτσέζικο ουίσκι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε έναν κατάλογο 236 τροφίμων και ποτών που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα και επιθυμεί αυτό να καθοριστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους παραγωγούς των αυστραλιανών γαλακτοκομικών προϊόντων στην απαγόρευση της χρήσης του όρου φέτα (feta) με ένα t, προκειμένου να περιγράψουν το λευκό, αλμυρό τυρί που προέρχεται από την Ελλάδα.
Απαγορεύεται ο όρος «μοτσαρέλα», «edam» και «gouda»
Στην ίδια περίπου λογική και η μοτσαρέλα θα μπορούσε να απαγορευτεί ως λέξη στις συσκευασίες, εκτός κι αν εισάγεται από την Ιταλία ενώ το καμαμπέρ μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράνομη ονομασία, εάν προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές ότι πρόκειται για το κρεμώδες γαλλικό γαλακτοκομικό προϊόν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των «edam» και «gouda» αν συνοδεύονται από την φράση «Hollad» επειδή πρόκειται για ολλανδική ποικιλία τυριών.
Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Για παράδειγμα, το προσούτο είναι ο εμπορικός όρος που χαρακτηρίζει ένα ωριμασμένο ζαμπόν ιταλικής προέλευσης. Επίσης, ο όρος «Scotch» θα πρέπει να απαγορευτεί τελείως εάν χρησιμοποιείται για την εμπορία βοδινού και χοιρινού κρέατος όπως και το ουίσκι εκτός κι αν είναι προϊόντα της Σκωτίας.
Τι απαντά ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας
Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Σάιμον Μπίρμιγχαμ είπε πως η ΕΕ με τους 500 εκατομμύρια καταναλωτές, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Αυστραλίας, προσθέτοντας πως η χώρα του θα μπορούσε να πετύχει έναν συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις της Αυστραλίας εάν μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόσβασή τους στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Ενώ κατανοούμε την σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις γεωγραφικές ενδείξεις, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε πως οι γεωργοί και οι επιχειρήσεις μας θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά και θα είναι πιο ανταγωνιστικές στην ΕΕ».
Να σημειωθεί πάντως πως στην περίπτωση της φέτας, η Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με χώρες που χρησιμοποιούν το όνομα και παράγουν λευκό τυρί πουλώντας το ως «φέτα» στην διεθνή αγορά, όπως στην περίπτωση της Δανίας.
Πηγή: iefimerida.gr