Brexit: Τι θα συμβεί μετά την ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή -Όλα τα σενάρια
Μετά από μόλις 43 μέρες στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των εσφαλμένων υπολογισμών του που τον οδήγησαν σε τρεις απανωτές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η κυβέρνησή του παραπαίει και το ρήγμα στο κόμμα του μεγαλώνει μετά την αποπομπή των 21 ανταρτών από την ΚΟ των Τόρηδων επειδή ένωσαν τις δυνάμεις τους με την αντιπολίτευση για να φρενάρουν τα σχέδιά του για άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβριόυ. Οι βουλευτές απέρριψαν στη συνέχεια το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που θα βοηθούσε τον Τζόνσον, όπως ο ίδιος ήλπιζε, να ανακτήσει την απωλεσθείσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά για τον ταπεινωμένο Συντηρητικό πρωθυπουργό, τον πιο αποτυχημένο στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, οι εκλογές, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι μονόδρομος, αφού όπως φαίνεται ξεμένει από εναλλακτικές.
Προσφυγή στις κάλπες αργά ή γρήγορα
Ο Τζόνσον υπολογίζει ότι η Βουλή, παρά την μέχρι τώρα αρνητική της στάση, θα ταχθεί τελικά υπέρ του αιτήματός του για πρόωρες εκλογές, που θα του επιτρέψουν να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία. Αλλά ο δρόμος μέχρι εκεί παραμένει σπαρμένος με αγκάθια και ακόμη κι αν οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη για τους Τόρηδες, αφού παίζουν τρία σενάρια:
να προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας αποφασισμένη να προχωρήσει το διαζύγιο στις 31 Οκτωβρίου με κάθε τρόπο, ή μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα που μπορεί να ακυρώσει το Brexit ή να προκύψει νέο αδιέξοδο.
Το σίγουρο είναι ότι το Brexit και το βαθύ ρήγμα που έχει προκαλέσει στο εκλογικό σώμα θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα.
H Βουλή των Λόρδων θα εγκρίνει το νομοσχέδιο -φρένο στο άτακτο Brexit
Για να προκηρυχθούν, βέβαια, πρόωρες εκλογές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα στη Βουλή των Κοινοτήτων και η αξιωματική αντιπολίτευση προς το παρόν στυλώνει τα πόδια μέχρις ότου εγκριθεί οριστικό το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit. Ο δρόμος γι’ αυτό άνοιξε αφού η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε να προχωρήσουν σε όλα τα κοινοβουλευτικά επίπεδα οι διαδικασίες έγκρισης του νομοσχεδίου αυτού πριν βάλει λουκέτο ο Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προσπάθειας κωλυσιεργίας. Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο το απόγευμα και αφού ψηφιστεί στην τελική του μορφή τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί προς έγκριση στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Οι Εργατικοί δεν θα επιτρέψουν προκήρυξη εκλογών πριν τις 31 Οκτωβρίου
Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τζόνσον αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τον εμπιστεύεται ότι θα τηρήσει την δέσμευσή του για κάλπες στις 15 Οκτωβρίου, παρά τα όσα ο ίδιος υπόσχεται, φοβούμενη ότι θα επιδιώξει να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του.
Πριν από λίγες ώρες ο βασικός του αντίπαλος, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, όπως ανέφερε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC επικαλούμενη συνεργάτη του.
Ρίσκο υψηλού κινδύνου για τον Τζόνσον μια συμμαχία με τον Φάρατζ
Οι πρόωρες κάλπες, ωστόσο, πλησιάζουν εκτιμά ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έκανε μια δελεαστική προσφορά στον Τζόνσον, πλέκοντας το εγκώμιό του επειδή «είχε τα κότσια» να καρατομήσει τους 21 «αντάρτες» βουλευτές. Ο Φάρατζ πρότεινε μια συμμαχία των Τόρηδων με το Κόμμα του Brexit, προβλέποντας μια «μεγάλη πλειοψηφία», υπό τον όρο ότι ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί ότι το άτακτο Brexit είναι μονόδρομος.
Τόνισε όμως ότι αν ο Τζόνσον συνεχίσει να επιδιώκει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες – όπως ο ίδιος επιμένει δημοσίως ότι αποσκοπεί- τότε ο Φάρατζ δεσμεύτηκε ότι θα κατεβάσει υποψηφίους σε κάθε περιφέρεια της χώρας απέναντι στους Τόρηδες κι αντί για καλύτερος φίλος του Τζόνσον να αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός του αλιεύοντας κρίσιμες ψήφους από τη δεξαμενή των Συντηρητικών.
Οι Φιλελεύθεροι καραδοκούν
Αλλά αν ο Τζόνσον αποφασίσει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Φάρατζ με βασική επιδίωξη ένα διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ο κίνδυνος, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι να τρομάξει ψηφοφόρους των Συντηρητικών που ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit και να τους ωθήσει να ψηφίσουν άλλα κόμματα.
Οι Φιλελεύθεροι, που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, καραδοκούν βάζοντας στο μάτι έδρες κλειδιά των Συντηρητικών ενθαρρυμένοι από τις επιδόσεις τους στις τοπικές εκλογές και τη δεύτερη θέση που εξασφάλισαν στις ευρωεκλογές του Μαϊου, αλλά και από τις εγγραφές δεκάδων χιλιάδων νέων μελών μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από την Τζο Σουίνσον και τις τρεις έδρες που εξασφάλισαν τους τελευταίους μήνες με την προσχώρηση βουλευτών από τους Τόρηδες και τους Συντηρητικούς.
Με φιλολαϊκή ατζέντα οι Εργατικοί στην προεκλογική κούρσα
Οι Εργατικοί από την άλλη έχουν αρκετούς λόγους να φοβούνται μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αφού υπολείπονται έως και δέκα μονάδες των Συντηρητικών του Τζόνσον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μολαταύτα ευελπιστούν ότι, όπως και το 2017, θα καταφέρουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους δίνοντας στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έμφαση όχι στο Brexit αλλά σε φιλολαϊκές πολιτικές με δεσμεύσεις για αύξηση των κονδυλίων για τις κοινωνικές υπηρεσίες, αναδιανομή του πλούτου και τονίζοντας τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας των Συντηρητικών. Εξ’ ου και οι προσπάθειες του κυβερνητικού στρατοπέδου να «ισοφαρίσει» το πλεονέκτημα των Εργατικών, υποσχόμενο χθες διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το σύστημα Πρόνοιας και την αστυνομία.
Αστάθμητος παράγοντας για τον Μπόρις Τζόνσον είναι και το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του κόμματός του στη Σκωτία, που είχε ταχθεί προ τριετίας υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ με ποσοστό 62%. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση οι Τόρηδες μπορεί να χάσουν έως και 10 από τις 13 έδρες τους εκεί λόγω του φόβου ενός άτακτου Brexit, με βασικούς κερδισμένους του Σκωτσέζους εθνικιστές της Νίκολα Στέρτζον…