Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 21:30
Κόσμος

Brexit: Ολα ανοιχτά – Στο «παιχνίδι» και η Ελισάβετ






Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πιθανό και επ’ ουδενί δεν αποκλείεται. Αυτό δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι το Brexit ή το Bremain θα κριθεί την απολύτως τελευταία στιγμή. Από τον μέσον όρο των γκάλοπ που διενεργούν διάφοροι οργανισμοί σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι το «ναι στην έξοδο από την ΕΕ» ανέκτησε μεγάλο μέρος της δυναμικής του, αφότου είχε υποχωρήσει ύστερα από τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απευθύνεται διαρκώς στο λαό σε όλο και πιο δραματικούς τόνους, καλώντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ του Bremain. Ωστόσο, ο Κάμερον έχει απέναντί του ένα ισχυρό αντίπαλο μπλοκ, μαχόμενων υποστηρικτών του Brexit, στους οποίους φαίνεται να έχει προστεθεί και η βασίλισσα Ελισάβετ. Μολονότι δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από το ανάκτορο του Μπάκινγχαμ, η βασίλισσα φέρεται να ζήτησε, υπό μορφήν ρητορικού ερωτήματος, από συνδαιτυμόνες της να της αναφέρουν «τρεις καλούς λόγους για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν αναμειγνύεται με την πολιτική, υποστήριξε χτες εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ υπό την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα βρετανικά Ανάκτορα να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα. «Δεν θα σχολιάσουμε τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που μπορεί να είχε ή δεν είχε η Βασίλισσα. Η Βασίλισσα παραμένει ουδέτερη σε ό,τι αφορά την πολιτική τα τελευταία 64 χρόνια που έχει λάβει το στέμμα και είναι ξεκάθαρο ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι υπόθεση του βρετανικού λαού».

Μοιρασμένες ήταν επίσης οι εντυπώσεις που άφησε στο κοινό το μεγάλο ντιμπέιτ ανάμεσα σε εκπροσώπους του «Leave» και σε εκείνους που υπερασπίζονται το «Βremain». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κόντρα ανάμεσα στον νέο δήμαρχο του Λονδίνου, τον Σαντίκ Καν, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι, προπαγανδίζοντας υπέρ του Brexit, καταφεύγει στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας σχετικά με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Από τη δική του πλευρά όμως ο Τζόνσον, πάλαι ποτέ δήμαρχος και ο ίδιος της βρετανικής πρωτεύουσας, καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους στο στούντιο του ντιμπέιτ όταν ανακήρυξε την 23η Ιουνίου σαν «Ημέρα Ανεξαρτησίας» για την Αγγλία. Φυσικά, αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ίδια στιγμή, μια μεγάλη ομάδα από δημόσια πρόσωπα συνυπέγραψαν μια επιστολή προς τον βρετανικό λαό, μέσω της οποίας γίνεται έκκληση να ψηφιστεί το Bremain. Ανάμεσα στους επώνυμους που επιδιώκουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ξεχωρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και δύο πρώην αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο λόρδος Μάικλ Χέζελταϊν και ο Νικ Κλεγκ. Το βασικό επιχείρημα που προτάσσει η επιστολή προς κάθε Βρετανό συμπυκνώνεται στην απόρριψη του «διχασμού, του απομονωτισμού και των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Βρετανών». Και το κείμενο καταλήγει με τη φράση «έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε το σωστό για το μέλλον των παιδιών μας».

Σύμφωνα με το διαρκές «βαρόμετρο» του περιοδικού Economist που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τον συσχετισμό των τάσεων υπέρ ή κατά του Brexit, το γενικό ποσοστό είναι μοιρασμένο. Μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την έξοδο από την παραμονή (44% Bremain, 43% Brexit). Αξίζει όμως να λάβει υπόψη του κάποιος το γεγονός ότι στην ίδια μέτρηση, το Brexit υποστηρίζει το 52% των «πτωχών», δηλαδή του εργατικού κόσμου, ενώ αντιθέτως, το Bremain προτιμά το 53% των «πλουσίων» (επιχειρηματιών, ανώτερων στελεχών κ.λπ).

 

Πηγή: protothema.gr