Σειρά επαφών με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε χθες Τέταρτη στην Αθήνα, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με αντικείμενο την ενίσχυση διαφόρων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας.
Ήδη, χθες ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κρατική ενίσχυση προς τους ανθοκόμους με ποσό περίπου 11 εκ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη έγκριση κρατικής ενίσχυσης σε κλάδο του πρωτογενούς τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά, το μέτρο αφορά και τους πολλούς ανθοκόμους το Πηλίου, στα Λεχώνια, στο Ανατολικό Πήλιο και σε άλλες περιοχές του νομού Μαγνησίας, εφόσον θα λάβουν 1.200 ευρώ για τις υπαίθριες καλλιέργειες και το διπλάσιο ποσό 2.400 ευρώ ανά στρέμμα για τις στεγασμένες καλλιέργειες, (θερμοκήπιο). Βασική προϋπόθεση της ενίσχυσης είναι να έχουν κατατεθεί δηλώσεις ΟΣΔΕ την προηγούμενη χρονιά και βεβαίως το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα ανακοινώσει πολύ σύντομα τις λεπτομέρειες για όλους τους δικαιούχους ανθοκόμους.
Επίσης, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το ζήτημα της de minimis ενίσχυσης των Ελλήνων αλιέων. Το αίτημα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για καταβολή 15 εκ. ευρώ στους 13.500 Έλληνες αλιείς, εκατοντάδες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον νομό Μαγνησίας, βρίσκεται ήδη στο Γ.Λ.Κ. (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και αναμένει την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού οικονομικών κ. Θοδωρή Σκυλακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες αλιείς θα λάβουν de minimis ενίσχυση από κρατικούς πόρους μετά από την απόλυτη τεκμηρίωση του αιτήματος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο βουλευτής Μαγνησίας συζήτησε εκτενώς και το ζήτημα της ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι επλήγησαν από τη μείωση της ζήτησης και την πτώση των τιμών των αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια της πασχαλινής αγοράς. Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης έχουν διαπιστώσει τόσο τη μείωση του τζίρου όσο και την πτώση των τιμών στα αμνοερίφια την προηγούμενη περίοδο. Όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, συζητώντας με τα στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, ο βουλευτής Μαγνησίας, το αίτημα των κτηνοτρόφων είναι ώριμο και βρίσκεται σε φάση τεκμηρίωσης προκείμενου να ενισχυθεί ο κλάδος με ένα ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει και τα 20 εκ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν μια σημαντική ανάσα για το χειμαζόμενο κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.
Μέσα από τις πολύωρες επαφές του με στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος διαπίστωσε ότι γίνεται συντονισμένη εργασία από τον ίδιο τον υπουργό, κ. Μάκη Βορίδη και πλήρως τεκμηριωμένη από τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου. Βεβαίως, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και το γεγονός ότι με το μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πλαίσιο οι κρατικές ενισχύσεις απαγορευόταν αυστηρά, προέκυψε πλέον η ανάγκη για τη δημιουργία ξεχωριστού μηχανισμού τεκμηρίωσης, για τον κάθε κλάδο, με αυστηρές ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, οι οποίες καθιστούν απαγορευτικές τις παραμέτρους των τιμών των προϊόντων και των τζίρων των παραγωγών. Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη εργασία, η οποία όμως είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί, αφού οι πρώτες ενισχύσεις στους πληττόμενους κλάδους είναι γεγονός.
Ο βουλευτής Μαγνησίας εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τα στελέχη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, η σημασία του οποίου αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.