Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 19:43
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Ανοίγουν κλειστά στόματα για το γηροκομείο – Η περίεργη μεταβίβαση ακινήτου και το έγγραφο ντοκουμέντο






Oι θάνατοι ηλικιωμένων ανέρχονται σε 73, 64 μέσα στο 2020 και 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Στους 73 θανάτους δεν περιλαμβάνονται θάνατοι που συνέβησαν μια εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφονται ως θάνατοι στο γηροκομείο αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών τους, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες και η απάντηση των υπεύθυνων ήταν: «Αν δεν σας αρέσει να πάρετε τον άνθρωπο και να φύγετε». Η εισαγγελική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Υπάρχει στη δικογραφία τουλάχιστον μια περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου κάποιου από τους τροφίμους στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2010 είχε γίνει επώνυμη καταγγελία στον Άρειο Πάγο για πολεοδομικές παραβάσεις για τη συγκεκριμένη μονάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ το 2015 υπάρχει καταδικαστική απόφαση για παράνομη, χωρίς άδεια, λειτουργία του γηροκομείου. Παράλληλα, από τις 15/4 το κτήριο του γηροκομείου έχει μπει στην αγορά Real Estate προς πώληση, για να πουληθεί ως ξενοδοχείο και να παύσει η λειτουργία του ως γηροκομείο.

Μία από τις δεκάδες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που εκδόθηκαν, με βάση τις ιατρικές γνωματεύσεις από την δομή ηλικιωμένων για την οποία διεξάγεται η έρευνα των Αρχών, έφερε στη δημοσιότητα το Parakritika.gr, μαζί με αναφορά του γιου του ηλικιωμένου για το διάστημα που ήταν τρόφιμος ο πατέρας του, μέχρι που κατέληξε.

«Πήγα τον πατέρα μου ο οποίος έπασχε από προχωρημένη άνοια στο συγκεκριμένο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων προκειμένου να έχει μία ιατρική παρακολούθηση και σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος του. Λόγω οικογενειακών προβλημάτων δεν ήταν εφικτό να παραμείνει στο σπίτι. Όταν πήγαμε εκεί ο πατέρας μου μπορούσε να προχωρήσει με τη βοήθεια ενός περιπατητή η κοινώς “Π”. Από την ημέρα που μπήκε και μετά, ήταν μόνο σε αμαξίδιο.

Πολλές φορές ο πατέρας μου στο σπίτι ήταν ανήσυχος και γι’ αυτό το λόγο με διαβεβαίωσαν ότι εκεί θα το ρύθμιζαν καλά έτσι ώστε να μην έχει αυτή την ανησυχία που προκαλεί αυτή η ασθένεια. Την επόμενη μέρα που πήγα να τον δω το κεφάλι του είχε φτάσει στο πάτωμα λόγω του ότι του είχαν δώσει ένα XANAX και αυτό τον είχε επηρεάσει πολύ αρνητικά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι… Τους επεσήμανα εκείνη τη στιγμή ότι αν ήτανε η ρύθμιση αυτό το πράγμα θα το έκανα και στο σπίτι…

Προχωρώντας στις επόμενες μου επισκέψεις τον αντίκρισα με διαφορετικά ρούχα που δεν αναγνώρισα. Τους διευκρίνισα εκείνη τη στιγμή ότι θέλω τα ρούχα του να είναι τα δικά του και όχι ό,τι βρουν να του το φοράνε όπως και έγινε… Σε επόμενη επίσκεψη τον βρήκα δεμένο από το στήθος στην πλάτη του αμαξιδίου. Ρώτησα γιατί είναι δεμένος και μου είπαν ότι ήταν ανήσυχος.

Σε άλλη μου επίσκεψη είχε ουρήσει και δεν τον είχαν αλλάξει… Να επισημάνω ότι γενικά ήτανε εμφανώς πιο αδύνατος. Προέκυψε μία ουρολοίμωξη κατά την οποία ήμουνα σε συνεχή επικοινωνία με τους νοσηλευτές συνταγογραφούσαν τα αντιβιοτικά και είχαμε καθημερινή επικοινωνία.

Εφ’ όσον λοιπόν είχα ενημερωθεί ότι η ουρολοίμωξη πήγαινε προς το καλύτερο, ξαφνικά ένα πρωί χτυπάει το τηλέφωνο και ενημερώνομαι ότι ο πατέρας μου “έφυγε”. Αιτία θανάτου… καρδιακή ανακοπή… αυτό έγραφε και το πιστοποιητικό θανάτου. Θα ήθελα να σας επισημάνω σ’ αυτό το σημείο ότι ο πατέρας μου, αν και προχωρημένης ηλικίας, δεν είχε πάρει ουδέποτε φάρμακο για κάποιο πρόβλημα! Όλες του οι ζωτικές ενδείξεις ήταν πάντα σε λογικά πλαίσια και εξετάσεις του καλές».