Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 05:31
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χατζηχριστοδούλου: Δεν είναι λύση ούτε ένα σκληρό lockdown, ούτε το κλείσιμο των δραστηριοτήτων






Δεν είναι λύση ούτε ένα σκληρό lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο, ούτε το κλείσιμο των δραστηριοτήτων σημειώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για τον συγχρωτισμό των κατοίκων γύρω από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το λιανεμπόριο. “ Όχι το ίδιο το λιανεμπόριο”, διευκρινίζει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής, “αλλά για τις βόλτες με αφορμή το λιανεμπόριο σε άλλες περιοχές, στέλνοντας μηνύματα ξανά και ξανά. Με τα νέα μέτρα, περιορίστηκε λίγο στην Αττική το φαινόμενο. Στις υπόλοιπες περιοχές, όμως, όχι!”, αναφέρει.

Όσο για τη έντονη φημολογία από χθες, ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μεγαλύτερης αυστηροποίησης των μέτρων ή ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, με κλειστό λιανεμπόριο και σχολεία, ο ειδικός απαντά:

“Ας τους να λένε. Τα άκουσα κι εγώ. Λένε ακόμη και να κλείσουμε όλη τη χώρα, για δύο εβδομάδες. Όλοι το ξέρουμε ότι αν κλείσουμε, θα μειώσουμε τα κρούσματα. Δεν είναι επιστήμη αυτό”, σημειώνει και απαντά γιατί δεν δίνει λύση το εκ νέου κλείσιμο ορισμένων δραστηριοτήτων:

“Μα το έκανε μια φορά η κυβέρνηση μετά τις γιορτές για να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν έκλεισε μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο; Με αυτές τις λύσεις μετακυλίεις τον χρόνο, δεν κάνεις τίποτε άλλο. Κλείνεις δύο εβδομάδες, το ίδιο πρόβλημα θα το βρεις μπροστά σου μετά από δύο εβδομάδες. Δεν αλλάζει κάτι άμεσα. Στο μόνο που δίνει λύση αυτό, είναι όταν βλέπεις ένα τεράστιο κύμα μπροστά σου να έρχεται κατά πάνω σου. Τότε κλείνεις ναι, πριν συμβεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε αυτό που κάναμε τον Μάρτιο, όπου πριν έχουμε καν έναν θάνατο, κλείσαμε όλη τη χώρα. Αυτό το κάναμε και είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Ωραία! Μπορείς να το κάνεις αυτό συνέχεια;”

Η λύση του καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, μπορεί μόνο να δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία, χωρίς όμως, κανένα θετικό αποτέλεσμα στην πανδημία, σημειώνει ο Επιδημιολόγος κ. Χατζηχριστοδούλου:

“Κλείνεις, ανοίγεις μετά και τι θα γίνει; Να μηδενίσεις τα κρούσματα, δεν υπάρχει περίπτωση. Και τα λίγα που θα μείνουν σιγά – σιγά θα ανέβουν πάλι. Ο καιρός τα ευνοεί, ο συγχρωτισμός τα ευνοεί, τα ίδια θα γίνουν. Δηλαδή, αν κλείσουμε σήμερα 1 Φεβρουαρίου και ανοίξουμε μετά από 15 μέρες και την εστίαση και τα σχολεία, θα γίνει χαμός. Οπότε θα έχει υποστεί κι ένα μεγάλο πλήγμα η οικονομία και το αποτέλεσμα θα είναι πάλι το ίδιο μετά από 15 μέρες”, τονίζει.

Πρέπει να το αποδεχθούμε ότι η πανδημία είναι ένας Μαραθώνιος, σημειώνει ο Καθηγητής: “Στον Μαραθώνιο κάνεις την τακτική σου, φυλάς δυνάμεις, για να επιβιώσεις μέχρι τέλους. Αν τρέξεις τον Μαραθώνιο κατοστάρι, έχεις πεθάνει μετά από λίγο”.

Ο συνήθης κορονοϊός μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τον μεταλλαγμένο

Στην ερώτηση εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη και κυρίως του πιο μεταδοτικού βρετανικού ιού, που υπάρχει σε μεγάλη διασπορά στη χώρα, μπορούν να φέρει την ανατροπή στην πανδημία, ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου λέει ότι δεν το πιστεύει:

“Αυτό το τεράστιο κύμα που έχει σήμερα η Πορτογαλία είναι από μη μεταλλαγμένα. Τα μεταλλαγμένα ήταν το 10% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ τη ζημιά την έκαναν τα μη μεταλλαγμένα, δηλαδή το 90%. Βρίσκει τους τρόπους του ο ιός να επιβιώνει και ο απλός, όχι μόνο ο μεταλλαγμένος. Του άφησαν πολλά περιθώρια να την κάνει τη ζημιά. Νοέμβριο, Δεκέμβριο που εμείς δεν είχαμε τουρισμό, οι Πορτογάλοι είχαν τουρισμό. Είχαν ανοιχτά μαγαζιά ήταν τα πάντα ανοιχτά, εστίαση και τουρισμός. Κι έγινε αυτό που έγινε”, συμπληρώνει.

Όσο για την Ιταλία που κάνει άρση των μέτρων με 7.925 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού σήμερα και 329 θανάτους, ο Καθηγητής σχολιάζει ότι αυτό συμβαίνει για να μην βουλιάξει η οικονομία της χώρας:

“Δεν αντέχουν οι οικονομίες των χωρών. Ποια οικονομία θα αντέξει να έχει 6 μήνες lockdown; Τα μεγαλύτερα έσοδα μιας κυβέρνησης είναι από το λιανεμπόριο και μετά έρχεται η εστίαση. Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη. Και η οικονομία δημόσια υγεία είναι. Εύκολο είναι να λες “τα κλείνω όλα”. Το κάνουμε αύριο το πρωί, και τι έγινε; Μπορεί να το εφαρμόσει ο κόσμος; Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα μη φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας. Και δεύτερον αν μπορεί να αντέξει και μια οικονομία μια τέτοια λύση”, καταλήγει.