Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όσα διαμείβονται στον δημόσιο διάλογο, αλλά και την μορφή της κριτικής που δέχεται για τις προωθούμενες διατάξεις.
«Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα! Τι δεν έχω ακούσει! Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα να συμφωνεί μαζί σου; Προφανώς όχι! Οι επιθέσεις που έχω δεχθεί σε κάποιο βαθμό και εδώ ήταν πολιτικές, όχι προσωπικές, στην πλειονότητά τους όμως είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρα, επιθέσεις που δεν δείχνουν τίποτα άλλο από το ότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε άγχος για το πως πάτε αντιπολιτευτικά και βγάζετε εμπάθεια και μίσος! Αδιαφορώντας ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται έχει οικογένεια, διαδρομή και παρουσία! Δεν είμαι καινούργιος έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από τους πολίτες, πρέπει να σας πω ότι από το 2007 που κατεβαίνω, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές πήρα τη 1η θέση βόρειο τομέα Αθηνών! Βγήκε χθες ο αρχηγός σας, δεν δίνω να σας πω και τόσο μεγάλη σημασία, και είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα! Όλοι είμαστε γνωστοί στη χώρα ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια, έχει πάρει διαζύγιο! Όμως όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ωστόσο, ο υπουργός δεν σταμάτησε εκεί αλλά δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η χώρα «γλίτωσε» 1 εκατ. ευρώ τη μέρα από την πώληση της Ολυμπιακής, για τις μεταρρυθμίσεις ΟΣΕ αλλά και τη μετοχή της ΔΕΗ που από τη δική του όπως είπε διαχείριση ανέβηκε η αξία της από τα 1,2 ευρώ στα 9 ευρώ. «Αυτά τα έκανα εγώ ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος που με περιλούζετε με κοσμητικά επίθετα! Τα επίθετα για σας, εγώ μένω στις πράξεις! Στη πράξη θα κριθούμε όλοι!», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως στο επόμενο διάστημα θα έρθουν και νέες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην επικουρική ασφάλιση και αναβάθμιση της κατάρτισης των νέων.
Κόντρες για την απεργία: «Χαμένοι μαθητές και γονείς»
Παράλληλα, ο υπουργός δεν απέφυγε να σχολιάσει και την προαναγγελθείσα για την Τετάρτη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΕΚ, εκφράζοντας την απορία του για την αλλαγή στάσης των σωματείων και τονίζοντας πως οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και οι γονείς τους. Όπως είπε, ήδη από την περασμένη Παρασκευή είχαν αποφασίσει 4ωρη στάση εργασίας προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης. « Χθες αποφάσισαν 24ωρη απεργία παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου! Τι άλλαξε από την Παρασκευή που προκήρυξαν στάση εργασίας μέχρι χθες που άλλαξαν απόφασή τους; Έχουμε καινούργια δεδομένα; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή στάσης; Το θύμα της νέας τοποθέτησης θα είναι λόγω των εξετάσεων, οι μαθητές που δεν θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις και οι γονείς! Η ΑΔΕΔΥ που δεν την αφορά και πολύ και το εργατικό κέντρο θα τοποθετηθούν όπως νομίζουν! Θα ήθελα από την αντιπολίτευση τοποθέτηση για το θέμα. Είστε με συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν Αθήνα ή με μαθητές και γονείς;», είπε και πρόσθεσε: «οι συνδικαλιστές των λεωφορείων και τρόλεϊ αποφάσισαν να μεταθέσουν τη στάση εργασίας και να την κάνουν από τη 1 μέχρι 5 απόγευμα. Γιατί δεν μπορείτε να συστήσετε στους ανθρώπους αυτούς να κάνουν το ίδιο πράγμα; Θα κάνουν την κινητοποίησή τους αλλά θα μπορέσουν παιδιά να δώσουν εξετάσεις! Ζητάω κάτι υπερβολικό;».
Οι αναφορές του υπουργού πάντως προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Θ. Παφίλη του ΚΚΕ να δηλώνει πως η ΑΔΕΔΥ έχει εξαιρέσει από την απεργία αυτούς που παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές και τον Π. Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει: «χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τους μαθητές, ενώ η ΟΛΜΕ ζήτησε εξαίρεση! Υποκριτικά όμως λέτε θα παίξει ο μηχανισμός Πέτσα, θα τσιμπήσουν κάποιοι στο ψέμα! Γκέμπελς λέγεται αυτό! Με γκεμπελικό τρόπο κυβερνάτε».
Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολίτευση
Πέραν της κριτικής προς τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πάντως, που λίγο πολύ εμφανίζονται μηχανιστική και ομογενοποιημένη, αξιοσημείωτη είναι σπουδή κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνουν κάλεσμα ενότητας στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου απέναντι στο εργασιακό. Την αρχή, έκανε το βράδυ της Δευτέρας, ο Νίκος Φίλης ο οποίος εκτίμησε πως τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης με κορμό την αριστερά να ανταποκριθούν στη λαχτάρα της κοινωνίας. « Χρειάζεται ο αναγκαίος αναστοχασμός και ο απεγκλωβισμός από τα αποτελέσματα του μνημονιακού καταναγκασμού! Τώρα που μπορεί να γυρίσει η παγκόσμια σελίδα, μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, είναι αναγκαία η διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων, ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός της Αριστεράς, χωρίς συνθήματα με προτάσεις και αγώνες».
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος απηύθυνε όπως είπε πρόσκληση σε κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα, τη νεολαία αλλά στα κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου, να «συναποτελέσουμε με όρους διαφάνειας, αγώνα και πάλης το νέο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ». « Για να ανοίξει μια νέα σελίδα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», είπε με τον Πάνο Σκουρλέτη να κλείνει τον κύκλο των παρεμβάσεων- με το βλέμμα στο ΚΚΕ- λέγοντας: «πρέπει να συνεργαστούμε, είναι μια ευκαιρία οι προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν για να διεκδικήσουμε αυξήσεις κατώτατου μισθού, επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων, μετενέργεια και να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης».
Πηγή: iefimerida.gr