Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 04:29
Κόσμος

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο






Οι διαδηλωτές, που αντιτίθενται στην προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, εισέβαλαν σήμερα, βράδυ Δευτέρας τοπική ώρα, στο κτίριο του κοινοβουλίου, αφού έσπασαν τις τζαμαρίες, σύμφωνα με τις εικόνες που προβάλλουν τηλεοπτικά δίκτυα.

Δεκάδες άνθρωποι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πολλοί εκ των οποίων κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες, διείσδυσαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο (LegCo), καταφέρνοντας να μπουν έπειτα από προσπάθειες ωρών, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable News.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, που είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιρίου και νωρίτερα έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν το πλήθος, οπισθοχώρησαν προς το εσωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανήμερα της 22ης επετείου της παράδοσης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πίνακες ζωγραφικής, έσπασαν πόρτες, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, εκφράζοντας την οργή τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απελάσεις υπόπτων στην Κίνα.
000_1I51WB

Ορισμένοι κρατούσαν οδικές πινακίδες, άλλοι λαμαρίνες και κομμάτια από σκαλωσιές, την ώρα που περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του κτιρίου του Κοινοβουλίου, στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Μια μικρή ομάδα, οι περισσότεροι φοιτητές, που φορούσαν κράνη ασφαλείας και μάσκες, χρησιμοποίησαν ένα μεταλλικό καροτσάκι και κοντάρια επιχειρώντας να σπάσουν τις τζαμαρίες της εισόδου, κάτι που τελικά κατάφεραν.

000_1I522Y
000_1I530N

Μπροστά στην έφοδο του πλήθους, το κοινοβούλιο σήμανε κόκκινο συναγερμό, διατάσσοντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες του για αύριο Τρίτη.

Στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις στο ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν συμμετάσχει έως και ένα εκατομμύριο πολίτες, οι οποιοι εκφράζουν οργή για τις πολιτικές της Κάρι Λαμ, της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης-κράτους, που υποστηρίζεται από το Πεκίνο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Κεντρικό αίτημα όσων συμμετέχουν σε αυτές τις μαζικές κινητοποίησης ιστορικού μεγέθους είναι να αποσυρθεί σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

 

 

Πηγή: protothema.gr