Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024 23:44
ΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Ενισχύονται σημαντικά οι αλιείς της Μαγνησίας και των Β. Σποράδων






Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα (8/11) η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος σχετικά με τη δεινή κατάσταση εκατοντάδων αλιέων στον νομό, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και του τελευταίου φαινομένου των νεκρών ψαριών που κατέληξαν στον Παγασητικό, και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής τους.

Πρόκειται για μια επαγγελματική τάξη που πλήττεται συνεχώς και καταγράφει σημαντική οικονομική ζημία, χωρίς δική της ευθύνη, τόνισε στην πρωτολογία του ο Χρ. Μπουκώρος, ενώ αναφέρθηκε και στις ζημιές που οι αλιείες των Β. Σποράδων αντιμετωπίζουν από τις φθορές των εργαλείων τους και των αλιευμάτων από τα προστατευόμενα είδη, παραπέμποντας στις προβλέψεις περί αποζημιώσεων του σχετικού εθνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου.

«Πληροφορήθηκα ότι έχουν ήδη ληφθεί σχετικές αποφάσεις», είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα, καλώντας τον σε διευκρινίσεις για το πότε οι αλιείς του Παγασητικού και των Β. Σποράδων θα λάβουν τα χρήματα και τι ποσά θα πληρωθούν ανά κατηγορία.

Ενίσχυση de minimis των αλιέων

Απαντώντας ο κ. Κέλλας ενημέρωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών νέας συμπληρωματικής της από 2023 ΚΥΑ για την έγκριση 1.662.000 ευρώ για τους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος από το πρόγραμμα de minimis και η οποία περιλαμβάνει και τις μηχανότρατες.

Στη συμπληρωματική απόφαση έχουν συμπεριληφθεί όλα τα αλιευτικά σκάφη που είτε ψάρευαν, είτε ήταν ελλιμενισμένα στις ακτές του Βόρειου Ευβοϊκού και στις ακτές της Μαγνησίας -εντός και εκτός του Παγασητικού κόλπου- των Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο), της Λάρισας, καθώς και στον δίαυλο στο Τρίκερι από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, η ενίσχυση θα είναι σημαντική και εξαρτάται από το ποσοστό ιδιοκτησίας του κάθε πλοιοκτήτη, το είδος και το μήκος του σκάφους.

Συγκεκριμένα:

-Για τα παράκτια αλιευτικά σκάφη μέχρι 6 μέτρα, η αποζημίωση είναι στα 1.800 ευρώ, από 6 μέχρι 12 μέτρα 2.600 ευρώ, από 12 μέτρα μέχρι 15 μέτρα 7.000 ευρώ και από 15 μέτρα και άνω 12.000 ευρώ.

-Για τα αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων, ανεξαρτήτως μήκους, η αποζημίωση είναι 1.800 ευρώ.

Τα χρήματα θα καταβληθούν στους αλιείς άμεσα, ενημέρωσε ο κ. Κέλλας, λέγοντας ότι απαιτείται να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (δημοσίευση σε ΦΕΚ, έκδοση σχετικής πρόσκλησης, κατάθεση αιτημάτων).

Επίσης, σχετικά με το ειδικό σχήμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι οι πληρωμές έγιναν σε δύο φάσεις και σε ό,τι αφορά τους αλιείς ωφελήθηκαν συνολικά 172 δικαιούχοι, οι 158 εκ των οποίων στην Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων, οι οποίοι έλαβαν 840.252 ευρώ.

«Οφείλω να επισημάνω, κύριε υπουργέ, ότι τούτη η κυβέρνηση είναι η μόνη που έστρεψε το βλέμμα της στους αλιείς της χώρας. Πρώτη φορά που πήραν χρήματα, κρατική ενίσχυση, οι αλιείς ήταν αμέσως μετά τον κορωνοϊό. Και τώρα έρχεται αυτό το σχήμα, για το οποίο όλοι πιέζαμε, κι εσείς αγωνιούσατε για να βρείτε τα κονδύλια, και θέλω να πιστεύω ότι θα έρθουν γρήγορα οι εγκρίσεις και θα τα λάβουν άμεσα οι αλιείς μας στη Μαγνησία και στις Βόρειες Σποράδες», τόνισε στη δευτερολογία του ο Χρ. Μπουκώρος.

Επανέλαβε την ανάγκη να στηριχθούν, με βάση και τις προβλέψεις για αποζημιώσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού, οι αλιείες των Βορείων Σποράδων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν ζημιές από προστατευόμενα είδη.

Αποζημίωση για καταστροφή αλιευτικών εργαλείων

«Το αίτημά τους είναι δίκαιο, το επεξεργαστήκαμε και έχουν καταλήξει», απάντησε ο κ. Κέλλας, ενημερώνοντας ότι στις 16/10/2024 υπεγράφη Υπουργική Απόφαση που εξειδικεύει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την υλοποίηση της δράσης 1.6.2 του ΠΑΛΥΘ, του Προγράμματος Αλιείας 2021-2027, «Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα, αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη».

Η δράση αφορά περίπου 10.000 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας σε όλη τη χώρα, με δημόσια δαπάνη ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά τρία έτη από το διάστημα από 1-1-2022 μέχρι 31-12-2024, ενώ η έκδοση πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες.

Το ύψος της ενίσχυσης, η οποία θα είναι και ακατάσχετη και αφορολόγητη και αφορά ιδιαίτερα τους αλιείς μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν.4914/2022, υπολογίζεται ανάλογα με την κατηγορία του αλιευτικού σκάφους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται για αλιευτικά σκάφη που δεν φέρουν VMS και είναι μέχρι 6 μέτρα αποζημίωση κατ’ έτος 805 ευρώ (2.415 ευρώ την τριετία), για σκάφη από 6 μέχρι 12 μέτρα 1.763 ευρώ ετησίως (5.289 ευρώ την τριετία), ενώ για αλιευτικά σκάφη τα οποία φέρουν VMS το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 12,32 ευρώ ανά ημέρα άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τα δεδομένα του Συστήματος Παρακολούθησης Σκαφών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας είτε με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, είτε με τη μορφή νομικής οντότητας, οι οποίοι πληρούν τους όρους του άρθρου 5 της απόφασης να έχουν επαγγελματική άδεια, να είναι νηολογημένα, να μην έχουν υποβάλει αίτηση για ενίσχυση από άλλο φορέα κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της αίτησής τους και έχουν προθεσμία δέκα ημερολογιακές ημέρες για να προβούν σε ένσταση.