Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024 17:58
ΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Εννεάμηνη ανάσα σε πράσινους και κόκκινους δανειολήπτες






Για το νέο «Πρόγραμμα Γέφυρα», το οποίο ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αφορά στη στήριξη πράσινων και κόκκινων δανειοληπτών, μίλησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.

Στην ομιλία του, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα έρχεται για τους επόμενους εννέα μήνες –σε ένα χρονικό διάστημα με άγνωστες τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης- να απλώσει δίχτυ προστασίας, να δημιουργήσει μια γέφυρα ώστε οι πολίτες που έχουν οφειλές στις τράπεζες να διευκολυνθούν και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δυσκολίες της εποχής.

«Πρόκειται για το άνοιγμα μιας μεγάλης ομπρέλας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυξάνει τον αριθμό των δικαιούχων, διευρύνει τις προϋποθέσεις ένταξης και πληρώνει γενναίο μερίδιο των υποχρεώσεων. «Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά. Πραγματικά μπορεί να είναι πολυδιάστατοι οι στόχοι αυτού του προγράμματος: η διευκόλυνση των δανειοληπτών, η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, ο περιορισμός του κινδύνου δημιουργίας κόκκινων δανείων. Το μέτρο αυτό, όμως, εξυπηρετεί την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής 100% και έρχεται την πλέον κατάλληλη ώρα», πρόσθεσε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Όπως σχολίασε, σε σύγκριση με το πλαίσιο προστασίας που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι «περισσότερο γενναιόδωρο, περισσότερο διευρυμένο και στοχευμένο ως προς τον χρόνο. Τώρα είναι τα δύσκολα. Αυτό το χέρι βοήθειας τείνει η κυβέρνηση προς τους δανειολήπτες, προς την κοινωνία και κατ’ επέκταση και προς την οικονομία, διότι εφόσον δεν δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα το προβληματικό μας τραπεζικό σύστημα».

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και του οικονομικού της αποτυπώματος, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος κατ’ αρχάς, αναφέρθηκε στην υγειονομική πλευρά, υπενθυμίζοντας τις προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον διπλασιασμό των ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ: «Διαπιστώνω από το περιεχόμενο της επερώτησης ότι ζητάτε και εσείς ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα λεφτά στο τραπέζι εμπροσθοβαρώς, αγνοώντας ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση ιδίοις δυνάμεις κινείται -σας το είπε ο Υπουργός- από τα διαθέσιμα και ενισχύοντας τα ταμειακά μας, μέσω δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Είναι αλήθεια, γιατί έχει αυξηθεί η αξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Άκουσα αρκετούς συναδέλφους να λένε για τον πρωτογενή τομέα. Κατ’ αρχάς, δεν υπέστη ζημιά ολόκληρος ο πρωτογενής τομέας. Υπήρξαν προϊόντα που πήγαν πολύ καλά στην κρίση: εσπεριδοειδή, ακτινίδια, η βοοτροφία. Υπέστησαν ζημιές ορισμένοι κλάδοι. Οι αιγοπροβατοτρόφοι τις ημέρες του Πάσχα, οι αλιείς, όπως το είπατε, οι ανθοκόμοι, που έκλεισαν οι διεθνείς αγορές. Όμως, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα.

Για να δοθεί de minimis στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να καταστρωθεί ένα σχέδιο για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Ήδη εγκρίθηκε η ενίσχυση των ανθοκόμων. Είναι προς έγκριση η ενίσχυση των αλιέων και έρχεται και η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων. Θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα; Όχι. Μιλάμε για ενίσχυση, να καλυφθεί ένα μέρος των ζημιών που υπέστησαν αυτοί οι κλάδοι.

Για τα υπόλοιπα μέτρα, για τους εργαζόμενους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις επιχειρήσεις σάς μίλησε αναλυτικά ο κύριος Υπουργός και δεν είναι μόνο ότι ανακοίνωσε 59 πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Εγώ θα πρόσθετα ότι σήμερα εισάγεται στη Βουλή και η αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για τον αγροτικό κόσμο. Είναι και αυτά 650 ευρώ. Ας μην τα υποτιμούμε. Θα πρόσθετα ότι, εκτός από την αναστολή πληρωμής των επιταγών, ψηφίσαμε και την αναστολή αναγγελίας στον «Τειρεσία» των επιταγών, οι οποίες είχαν εκδοθεί με ημερομηνία την αρχή της κρίσης και για το διάστημα πριν ανακοινωθούν τα μέτρα. Αυτό, βεβαίως, είναι θεραπευτικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα κλείσω λέγοντας ότι είναι γόνιμος αυτός ο διάλογος, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε σε καμιά περίπτωση ότι γίνεται μια εργώδης προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης, πρωτοφανούς κρίσης που έφερε η πανδημία. Νομίζω ότι γίνεται νοικοκυρεμένη διαχείριση, που δεν εδράζεται στο «βλέποντας και κάνοντας», αλλά εδράζεται στο «αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της πανδημίας στην έκταση που πρέπει και στον χρόνο που πρέπει»».