Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 04:54
ΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Νέες απλοποιημένες διαδικασίες στο κτηματολόγιο






Με απόλυτη ικανοποίηση για τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος για το Κτηματολόγιο, δίνοντας λύση σε επιτακτικά προβλήματα ιδιοκτητών γης και κλείνοντας τεράστιες εκκρεμότητες παρελθόντων δεκαετιών, μίλησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η ομιλία του εμπεριείχε ιδιαίτερες αναφορές στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται πλέον για περιοχές του Πηλίου, του Αλμυρού, αλλά ιδιαίτερα για το νησί της Αλοννήσου, οι κάτοικοι του οποίου, όπως είπε, ταλαιπωρήθηκαν επί τρεις δεκαετίες στην προσπάθειά τους να βρουν λύση με τις πατρογονικές τους περιουσίες.

Έδωσε τα εύσημα στην ηγεσία του υπουργείου και ιδιαίτερα στον υφυπουργό Κων. Κυρανάκη, για την ταχύτητα με την οποία εργάστηκαν πάνω στο ζήτημα, ενώ στη συνέχεια ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ευχαρίστησε ονομαστικά, τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο για την πολύμηνη και διαρκή συνεργασία τους και τη σημαντική συμβολή του, ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με αναφορά, στο περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας για την εν λόγω μεταρρύθμιση τόνισε ότι πρόκειται για μία εκκρεμότητα από σύστασης του ελληνικού κράτους που κλείνει υπό την παρούσα Κυβέρνηση, με τη χώρα να διαθέτει το 2025 επιτέλους Κτηματολόγιο, ο Χρ. Μπουκώρος τόνισε, ότι το τελευταίο το ποσοστό κτηματογράφησης δεκαπλασιάστηκε «ταχύτητες υπό τη συγκεκριμένη ηγεσία που δείχνουν ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο βουλευτής Μαγνησίας, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στο άρθρο 3, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να προχωρήσουν σε δηλώσεις κτηματογράφησης και σε όσους έχουν προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις περί χρησικτησίας, καθώς και σε έχουν αποδοχές κληρονομιάς, αρκεί να ταυτίζονται οι ιδιοκτησίες μεταξύ κτηματολογίου και κληρονομιάς.

Επιπλέον, με το άρθρο 8 και με την πλατφόρμα metavoles.gr, όπου υπάρχουν λάθη χωροθέτησης, δηλαδή αλλού η περιουσία και αλλού απεικονίζεται στο Κτηματολόγιο, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν τη μεταβολή και να το διορθώσουν.

«Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές που έρχονται να ξεκαθαρίσουν για τον κάτοικο της Αλοννήσου ότι μπορεί να μείνει στο νησί του, χωρίς κανείς να του πάρει την περιουσία», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Είναι και άλλα σημεία που επηρεάζουν την Αλόννησο. Η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πρέπει να είναι περήφανη γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Επιπλέον με το άρθρο 15, οι πολίτες που έχουν αποφάσεις επιτροπών αντιρρήσεων του Ν.4685/2020 περί ανάρτησης δασικών χαρτών και πήραν δικαιωτική απόφαση από τις επιτροπές, μπορούν δύο μήνες μετά την ανάρτηση στη Διαύγεια να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο».

Επιπλέον, ο Χρ. Μπουκώρος με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκε στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καταργήσει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, είτε αφορά το δημόσιο, είτε τους δήμους, αν αυτό δεν συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας του δημοσίου και συντρέχει η περίπτωση χρησικτησίας από τους πολίτες. Είναι ένα ζήτημα που προέρχεται από τη διαδοχή του οθωμανικού δικαίου, από τους νόμους του σύγχρονου ελληνικού κράτους και το οποίο δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις και στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση αναμένεται έως το τέλος του έτους για ολόκληρη τη χώρα και φυσικά και για την Αλόννησο.

«Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δίκαια και πρέπει να γίνουν σε αυτήν τη χώρα. Μόνο έτσι το ελληνικό κράτος θα πάψει να χαρακτηρίζεται κράτος «δυνάστης» που έχει πάντα δίκιο και μόνο έτσι θα πάψουν οι πολίτες να πιστεύουν ότι ποτέ δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Αυτό κάνει το σημερινό νομοσχέδιο. Δίνει το δίκιο στους πολίτες που το έχουν, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην Αλόννησο, στη Μαγνησία», υπογράμμισε, λέγοντας απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς: «Η μάχη μας με τα προβλήματα δεν σταματάει. Και όταν έχουμε τέτοιους μπροστάρηδες σαν εσάς, οι μάχες θα είναι νικηφόρες».