Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025 03:45
ΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Ο Παγασητικός χρειάζεται θωράκιση και προστασία






Τόνισε στα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ, στον απόηχο της κρίσης με τα νεκρά ψάρια

Συνάντηση με στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), είχε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Mπουκώρος, στον απόηχο του τραγικού συμβάντος με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, αλλά και των πολλαπλών απροσδιόριστων συνεπειών που προκάλεσε στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής συναντήθηκε στο γραφείο του με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Α’ κ. Διονυσία Χατζηλάκου, που επιβλέπει τις περιοχές της Θεσσαλίας και της βορείου Ελλάδος, καθώς και τον προϊστάμενο της Μονάδος Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας Δασολόγο κ. Δημήτριο Μιχαλάκη, παρουσία του αναπληρωτή του, βιολόγου κ. Ιωάννη Βέργου.

Έγινε διεξοδική συζήτηση, σχετικά με τη δυσάρεστη και ανεπιθύμητη κατάληξη που είχε η λιμναία ιχθυοπανίδα, σχετικά με τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού στο εσωτερικό δίκτυο των καναλιών πέριξ του ταμιευτήρα της πρώην λίμνης Κάρλα, καθώς και την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πρακτική διάσταση του ζητήματος.
Κατόπιν, τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημέρωσαν τον βουλευτή για τις ενέργειες, τη δραστηριότητα, τη λειτουργία και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών δικαιοδοσίας τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Από την επισταμένη συζήτηση, σχετικά με τις αιτίες της εξέλιξης του φαινομένου και τη μελλοντική ορθή διαχείριση αντίστοιχων ζητημάτων σύμφωνα με τις προτάσεις όσων εξειδικεύονται σε αυτά, προέκυψε η δρομολόγηση προληπτικών μέτρων στον απόηχο της τραγικής αυτής κατάστασης, ώστε ο Βόλος και ο Παγασητικός Κόλπος να έχουν σοβαρές προστατευτικές δικλείδες ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής, αναφέρθηκε στις παραλείψεις στο θέμα της διαχείρισης του προβλήματος που ανέκυψε με τα νεκρά ψάρια.
«Ωστόσο, αυτό που προέχει από εδώ και πέρα είναι ο σχεδιασμός. Επιβάλλεται σχέδιο δράσης για ανάταξη του Παγασητικού, να παραμείνει κλειστό το θυρόφραγμα, καθώς και να αναζητηθούν πρόσφορες, κατάλληλες λύσεις για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας και όχι ανεξέλεγκτη παροχέτευση του στο κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου. Μπορεί αρχικά αυτή η δυνατότητα εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων να ήταν αναπόφευκτη, αλλά τελικά έγινε κατάχρηση της» κατέληξε ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χρήστος Μπουκώρος.