Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 00:52
ΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Τέρμα στην ελληνοποίηση προϊόντων






«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάζει τέρμα στην ελληνοποίηση προϊόντων. Επιτέλους, προστασία στην ελληνική φέτα, στο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, τα ελληνικά κρέατα, φρούτα και λαχανικά. Η αρχή για να μπει τέλος σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο έγινε» επεσήμανε κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ενώ, συγχρόνως τόνισε ότι «σκοπός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του». Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν δίστασε να στηλιτεύσει την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο.
Συγκεκριμένα, στην τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. αναφέρονται τα εξής: «Δεν έχω καμία διάθεση, να ασκήσω αντιπολίτευση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι άλλωστε πρόσφατη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Μου προκαλεί όμως βαθύτατη εντύπωση πώς εκπονούνται προγράμματα τύπου «Μένουμε όρθιοι», όταν σας ρίχνει κάτω ο ελληνικός λαός.

Γιατί δεν εκπονήθηκε πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», όταν κατέρρεε η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια; Γιατί δεν εκπονήθηκε κανένα πρόγραμμα, όταν έκλειναν τρεισήμισι χιλιάδες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε τέσσερα μόλις χρόνια; Γιατί δεν εκπονήθηκε κανένα πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», όταν βάζατε τον επαίσχυντο φόρο στο κρασί, προκαλώντας κλυδωνισμούς σε έναν κατεξοχήν, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, εξωστρεφή κλάδο, όπως αυτός της οινοποιίας;
Και κάνετε και τις πολιτικές αστοχίες να στέλνετε τον πρώην πρωθυπουργό, στην πρώτη συνάντησή του με τον πρωτογενή τομέα, να επισκεφθεί τους μικρούς οινοποιούς στα Σπάτα. Τι τους είπε άραγε για τον φόρο στο κρασί;
Κάθε χρόνο υποσχόσασταν την κατάργησή του, για να έρθετε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να τον καταργήσετε, χωρίς να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις στις 20 Μαΐου από τον Υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Για το νομοσχέδιο ήρθατε και μας είπατε ότι είναι συρραφή προτάσεων υπηρεσιών και ότι θα μπορούσαν όλα αυτά να γίνουν με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κοινές υπουργικές αποφάσεις. Εγώ θα σας έλεγα και προφορικά θα μπορούσαν να γίνουν, όπως είχε κάνει ο κ. Αποστόλου για τους τευτλοπαραγωγούς και ακόμη τους πληρώνει. Και αν δεν ήταν ο Βορίδης ακόμα θα έψαχναν τα χρήματά τους.

Δηλαδή είναι καλύτερη πρακτική νομοθέτησης οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι από ένα νομοθέτημα και μάλιστα, τι νομοθέτημα; Ένα νομοθέτημα στο οποίο μιλάμε για ένα μείζον θέμα που απασχολεί τη χώρα δεκαετίες ολόκληρες. Ποιο θέμα είναι αυτό; Το θέμα των ελληνοποιήσεων που πάντα το συζητούσαμε, όλοι στηλιτεύαμε το φαινόμενο που βάλλει ευθέως εναντίον της παραγωγικής βάσης της χώρας, αλλά ουδείς νομοθέτησε.
Ήρθε ο Βορίδης να νομοθετήσει, να αυστηροποιήσει το πλαίσιο, να κάνει ποινικές προβλέψεις και να αυξήσει τα διοικητικά πρόστιμα, να τα πολλαπλασιάσει, να καταστήσει απαγορευτική αυτή την επαίσχυντη διαδικασία που νοθεύει τον ανταγωνισμό, φαλκιδεύει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού που μάχεται με τις συνθήκες περιβάλλοντος και προσπαθεί να πάρει μια τιμή παραγωγού και ένα εισόδημα.
Τι κάνει αυτή η διαδικασία; Βάλλει εναντίον της εθνικής ταυτότητας των προϊόντων μας, χτυπάει την παραγωγική φυσιογνωμία της χώρας που είναι τόσο ιδιαίτερη. Τι κάνατε εσείς γι’ αυτά; Έρχεστε σήμερα να πείτε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί κάνει νόμο; Για να δείξει την αποφασιστικότητα της πολιτείας ότι αυτά τα φαινόμενα θα παταχθούν.
Μα, λέτε, δεν μπορεί να υπάρχουν αυστηρές ποινές χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με απόλυτη συνέπεια η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σας ανέλυσε και σας παρουσίασε ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Είπαμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα φέρουμε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων και το δεύτερο εξάμηνο θα φέρουμε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Τα έχει ανακοινώσει η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Και θα μεσολαβήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την διευκόλυνση, για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, για τα οποία επίσης, δεν κάνατε τίποτα τεσσεράμισι χρόνια. Απολύτως τίποτα! Μας τα κληρονομήσατε. Αφήσατε αμανάτι εν έτη 2020 τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών μονάδων.

Θα μπορούσα βέβαια, να συνεχίσω, να θυμίζω ορισμένα πράγματα, για να μην αναφερθώ στους δασικούς χάρτες. Για το 50% δεσμεύσατε δύο εκατομμύρια καλλιεργήσιμης γης. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έλυσε το ζήτημα.

Φωνάζαμε τόσα χρόνια ότι δεν υπάρχουν χέρια στην αγροτική γη. Γίνονται αντικείμενο εκβιασμού οι Έλληνες παραγωγοί από αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι βλέποντας την έλλειψη οπωσδήποτε το εκμεταλλεύονται, όπως θα έκανε ο καθένας σε ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς. Και έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πει ότι ο άνεργος μπορεί να δουλέψει, να εργαστεί στο χωράφι, χωρίς να χάσει τα δικαιώματα του ανέργου, χωρίς να χάσει το επίδομα ανεργίας. Γιατί δεν το έκανε αυτό η προηγούμενη Αριστερή κυβέρνηση και το κάνει ο Βορίδης; Για ποιον λόγο; Τι σας εμπόδιζε, λοιπόν, να μείνουμε όρθιοι;

Ζητάτε ενίσχυση του λαδιού. Καλά κάνετε. Και ξέρω ότι εργάζεται σκληρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει τους μηχανισμούς. Τα de minimis απαιτούν μηχανισμούς καινούργιους, από την αρχή. Γιατί δεν δίνατε de minimis στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, όταν τη βλέπατε να καταρρέει;

Και εμείς ζητάμε την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, γιατί πράγματι υπάρχει πρόβλημα, όχι μόνο από τη φετινή χρονιά. Δώσατε 42 εκατομμύρια, όταν η απώλεια από την συρρίκνωση των τιμών, επί τέσσερα χρόνια, ήταν 400 εκατομμύρια, δηλαδή τους καλύψατε το 10%.

Λέτε για τους αιγοπροβατοτρόφους, τι θα πάρουν φέτος; Δεν έχετε ακούσει τίποτα εσείς ότι θα λάβουν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση, ότι στήνεται ο μηχανισμός από την αρχή; Δεν ακούσατε εσείς ότι οι Έλληνες ανθοκόμοι, ήταν οι πρώτοι αγρότες στην Ευρώπη που πήραν ενίσχυση. Δεν ακούσατε τίποτα για τους αλιείς; Ναι, πράγματι, υπήρξε πρόβλημα με τις συνπλοιοκτησίες. Δεν πήραν όλοι το οκτακοσάρι. Δεν ακούσατε ότι δεκατρείς χιλιάδες Έλληνες αλιείς θα λάβουν ενίσχυση 15 εκατομμυρίων, για πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες; Δεν ακούσατε ότι αυτός που δεν πήρε το οκτακοσάρι και έχει ένα σκάφος από 0 μέχρι 6 μέτρα θα πάρει από 1.200 έως 1.300 ευρώ και ο αλιέας που διαθέτει σκάφος από 6 μέχρι 12 m θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα; Μάλλον ζείτε σε άλλη χώρα.

Πραγματικά κ. Υπουργέ, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής διαπιστώνει ότι έχετε εκπονήσει μία βραχυπρόθεσμη στρατηγική με νομοθετήματα και με ενισχύσεις που δίνετε στους κλάδους.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για τις επιστροφές των 400 εκατομμυρίων, να επανορθωθεί η αδικία που έγινε προς τους κτηνοτρόφους με την εξισωτική του 2013-2014. Βεβαίως, στον προϋπολογισμό θα γυρίσουν αυτά τα χρήματα, όπως από τον προϋπολογισμό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρωθεί το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το ζήτημα των ανακτήσεων. Διότι, αν δεν προχωρήσει αυτό το ζήτημα, για το οποίο επετεύχθη μία πολύ καλή συμφωνία σε βάθος εικοσαετίας, το πρόστιμο θα είναι πολλαπλάσιο και θα αναγκαστεί να το πληρώσει ο Έλληνας παραγωγός, ο Έλληνας φορολογούμενος.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας καλέσω να συνεχίσετε το νομοθετικό σας έργο και τις πρωτοβουλίες σας, γιατί πραγματικά η τελευταία πανδημία έδειξε ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το ηλικιακό στον αγροτικό πληθυσμό, δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της επάρκειας νερού, γιατί νερό υπάρχει, αλλά θέλει μία διαχείριση συνολική.
Θα ήθελα επίσης, να σας πω, γιατί ξέρω ότι βρίσκεται στους σχεδιασμούς σας, επιτέλους, ας αξιοποιηθούν οι κρατικές γαίες για τις οποίες δεν έχουμε ούτε τοπογραφικά ακόμα και είναι πολλά εκατομμύρια στρέμματα.
Όλα αυτά, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση της αλυσίδας αξίας. Στόχος μας πρέπει να είναι: Κανένα ελληνικό προϊόν χύμα. Να συμπληρώσουμε αυτήν την αλυσίδα αξίας. Να συνδέσουμε την παραγωγή με τον τουρισμό μας, ώστε στα ξενοδοχεία να σιτίζονται οι επισκέπτες μας με εγχώρια προϊόντα.
Οι μηχανές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν μπει μπροστά και εργάζονται και παράγουν αποτέλεσμα. Και ως εκ τούτου είμαι και βεβαίως ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται, όπως με την πανδημία, θα δουλέψει και θα πάρει μπροστά και ο πρωτογενής τομέας, αυτός ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνοντας τις δυνατότητες που έχει και οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες».