Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024 13:47
ΒόλοςΤοπικά

Χρ. Σταϊκούρας από τον Βόλο: Σύνδεση λιμανιού – σιδηροδρόμου το μέλλον






Ο Βόλος θα αποτελέσει τμήμα ενός νέου ισχυρού σιδηρόδρομου που οραματίζεται η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση για την αξιοποίηση των δύο νέων διαδρόμων που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τον επονομαζόμενο διάδρομο των «Τριών Θαλασσών» και του διαδρόμου ανατολικής Μεσογείου και Δυτικών Βαλκανίων. Ηδη έχει υποβληθεί πρόταση προϋπολογισμού ενός δις ευρώ στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», με τη χώρα να διεκδικεί σημαντικούς πόρους για τη δημιουργία του νέου σιδηροδρομικού δικτύου που θα περιλαμβάνει την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τον Πειραιά, την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι η σύνδεση των λιμανιών της με το σιδηρόδρομο», είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στη σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Απαντώντας στην αγωνία των βιομηχάνων για την πορεία της αποκατάστασης των έργων υποδομών μετά τις πλημμύρες αλλά και τη δημιουργία νέων, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε έξι άξονες.

Επανέλαβε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν οι διαγωνισμοί και εντός διετίας θα έχουν ολοκληρωθεί έργα αποκαταστάσεων δρόμων και γεφυρών σε χίλια σημεία, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου Βόλου – Λάρισας που θα συνδεθεί και με το λιμάνι του Βόλου, εντός διετίας όπως και για έργα στη γραμμή Παλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα και για το Τρενάκι του Πηλίου με έργα προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ.

Για τα σχολεία μίλησε για παρεμβάσεις σε 33 σχολικές μονάδες που θα έχουν ολοκληρωθεί έως τέλος του 2024, είναι προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τον πρωτογενή τομέα, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πέριξ της Ε65, κατασκευή αρδευτικών δικτύων στα Τρίκαλα αλλά και το φράγμα στον ποταμό Ενιπέα.

Υπογράμμισε ότι τέλος του 2025 θα έχει παραδοθεί στο σύνολό του ο πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας Ε65 και τέλος αναφέρθηκε και στις νέες κτιριακές υποδομές που έχουν δρομολογηθεί τόσο σε επίπεδο δικαστικού μεγάρου στον Βόλο, όσο και για νέες φοιτητικές εστίες.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, θα συνεχίσουμε να σας ακούμε με προσοχή και με σεμνότητα», η δέσμευση του υπουργού.

Νωρίτερα, στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών ως μονόδρομο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας, με τη δημιουργία νέων επενδύσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιος Συριανός. Ο κ. Συριανός υπογράμμισε ότι προέχουν οι αποκαταστάσεις των υποδομών μετά τις πλημμύρες ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η «χτυπημένη» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Θεσσαλία.

Χαιρετισμό στις εργασίες απηύθυναν η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, Χρύσα Τσαγανού αλλά και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Βιδάλης.