Στη σημασία του εθελοντισμού ως «πυλώνα στην αντιμετώπιση και διαχείριση κλιματικών κρίσεων», αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.
«Βρεθήκαμε στον Βόλο για μια σημαντική εκδήλωση που επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες, στον εθελοντισμό και στην κλιματική κρίση» δήλωσε ο υπουργός.
Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Ενημερώσου, Δράσε, Πρόλαβε, οι φυσικές καταστροφές απειλούν τη ζωή και την περιουσία σου».
Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι φυσικές καταστροφές στην εποχή της κλιματικής κρίσης: Πρόληψη – αντιμετώπιση – εθελοντισμός». Όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θεωρεί ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα. «Υπάρχει μεγάλη συνεισφορά από τον απλό πολίτη, αλλά πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με έναν πιο συστηματικό τρόπο. Δίχως τον εθελοντισμό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όχι μόνο στο πλαίσιο της άμεσης απόκρισης επί του πεδίου, αλλά και στο ζήτημα της πρόληψης.
Το νέο δόγμα του υπουργείου είναι ένα τρίπτυχο που έχουμε αποφασίσει, δηλαδή πρόληψη -προετοιμασία, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα».
Όπως τόνισε, το υπουργείο «χρειάζεται τον εθελοντισμό και τη συνεισφορά του πολίτη, η οποία δεν θα είναι απλώς συμπληρωματική του βασικού βραχίονα, αλλά δύο πυλώνες που θα λειτουργούν ως μια «οικογένεια» για να φέρουν τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε».
Σημείωσε πως η εκδήλωση με όλους τους φορείς που τη συνδιοργάνωσαν αποδεικνύει πως «μόνο με τη συνέργεια και τη συνεργασία μπορούμε να μετριάσουμε και να περιορίσουμε τις μεγάλες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που τις βιώνουμε όλοι καθημερινά».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που έχει εδραιωθεί στη στρατηγική της κυβέρνησης την τελευταία τετραετία που θέλει τη στήριξη μετά από μια φυσική καταστροφή να είναι γρήγορη, δίκαιη και την αποκατάσταση να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
«Σε αυτό το πλαίσιο της φιλοσοφίας, βασικό συστατικό είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δηλαδή της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και φυσικά των εθελοντών. Αυτό έχουμε αναπτύξει και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε γιατί η κλιματική κρίση, που βιώνουμε τις συνέπειές της, είναι κοινό πρόβλημα. Κοινό πρόβλημα σημαίνει κοινές δράσεις, κοινό θετικό αποτέλεσμα και κοινό όφελος για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ομιλητές στην εκδήλωση εκτός από τους Χρ. Στυλιανίδη και Χρ.Τριαντόπουλο, ήταν επίσης η Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών ΔιαΝΕΟσις, ο Άρης Ψιλοβίκος, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος (Τ.Γ.Ι.Υ.Π.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο αρχιμ. Βαρνάβας Σαράτσης, υπεύθυνος του Τομέα Νεότητος και Πολιτισμού και Εθελοντής του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, Δ.Ε. Αγριάς – Δ. Βόλου και ο Τομέας Νεότητος και Πολιτισμού Ιερού Ναού Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού, Βαρβάρας και Σοφίας, Δ.Ε. Νέας Ιωνίας – Δ. Βόλου, σε συνεργασία με τη διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του ερευνητικού οργανισμού ΔιαΝΕΟσις.