Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφθηκε τον Βόλο και είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ενώ στη σύσκεψη ήταν και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Στελλίνα Σιαράπη, και ο βουλευτής, κ. Χρήστος Μπουκώρος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική συζήτηση επί του σχήματος ενίσχυσης του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο του ‘Daniel’, όπως αυτό υλοποιήθηκε μέσα από τον ιστότοπο www.ependyseis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο και έχει υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, με την καταβολή των ενισχύσεων να έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες μέσα από δύο καταβολές προς τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών. Ωστόσο, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η περίμετρος των περιοχών που εντάχθηκαν στο σχήμα ενίσχυσης ξεκίνησε η συνεργασία με την πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να επικαιροποιηθεί η περίμετρος των επιλέξιμων περιοχών και να μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα και άλλες επιχειρήσεις που είχαν επιβαρυνθεί, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, από τις επιπτώσεις του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου του ‘Daniel’. Σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας, αλλά και αιτήματος από το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τα άλλα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε – στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας – την επέκταση του σχήματος και σε άλλες περιοχές, αξιοποιώντας επιπλέον πόρους κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, πως η υλοποίηση του σχήματος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές που επλήγησαν σημαντικά από τον ‘Daniel’ μεταφράζεται, μέχρι τώρα, σε ένα σύνολο επιχορήγησης ύψους 7,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερες από 1.270 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας. Η υλοποίηση έγινε μέσα από δύο καταβολές με αντίστοιχες αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση έγκρισης αιτήσεων χρηματοδότησης, στις 18 Ιουλίου 2024 (ΑΔΑ: Ψ7Γ846ΝΛΣΞ-ΛΕ9), αφορούσε τη χορήγηση συνολικής ενίσχυσης ύψους 4,74 εκατ. ευρώ προς 780 επιχειρήσεις, ενώ η δεύτερη αντίστοιχη απόφαση, στις 8 Αυγούστου 2024 (ΑΔΑ: 9ΞΚ646ΝΛΣΞ-8ΓΟ), αφορούσε τη χορήγηση συνολικής ενίσχυσης ύψους 2,94 εκατ. ευρώ προς 490 επιχειρήσεις. Από τις επιχειρήσεις αυτές, το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε τη Μαγνησία. Και η στήριξη αυτή θα ενισχυθεί την επόμενη περίοδο, καθώς το Υπουργείο – όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός – θα επεκτείνει το πρόγραμμα προς άλλες περιοχές της Μαγνησίας.
Με αφορμή τη συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «η ανταπόκριση του υπουργού Ανάπτυξης στο αίτημα για επέκταση του ειδικού σχήματος ενίσχυσης και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας που δεν υπήρχαν στην αρχική πρόσκληση συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων επιχειρήσεων που υπέστησαν δυσμενείς επιπτώσεις από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ‘Daniel’. Έτσι, μετά τη σχετική προεργασία και την επανάληψη της διαδικασίας – με τις νέες περιοχές της Μαγνησίας – από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ιστότοπο ependyseis.gr αναμένεται περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων της Μαγνησίας, σε συνέχεια των σημαντικών πόρων που ήδη έχουν χορηγηθεί σύμφωνα με την αρχική περίμετρο του σχήματος. Μία περαιτέρω στήριξη που εκτιμάται, από τον Υπουργό Ανάπτυξης, στα 3 με 4 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα αφορούν τη Μαγνησία. Έτσι, αυξάνεται η ενίσχυση από το σχήμα του Υπουργείου Ανάπτυξη για τη Μαγνησία. Θετική εξέλιξη, η οποία και έρχεται να προστεθεί στα περίπου 56 εκατ. ευρώ του πλαισίου της κρατικής αρωγής, το οποία και έχουν χορηγηθεί ήδη σε επιχειρήσεις και αγρότες της Μαγνησίας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία».