Η Κυβέρνηση, όπως και στις άλλες φυσικές καταστροφές, έτσι και στην περίπτωση της πυρκαγιάς του 2023 στη Μαγνησία έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, προχώρησε στην ενεργοποίηση και υλοποίηση μιας σειράς από μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν.
Αρχικά, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβαν, από την πρώτη στιγμή, την πραγματοποίηση αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών, διευκολύνοντας τη διαδικασία, καθώς – σύμφωνα με ότι ίσχυε μέχρι πρότινος – την καταγραφή για τις ζημιές στην οικοσκευή και για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες θα έπρεπε να την αναλάβουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου Βόλου. Ωστόσο, στο πλαίσιο της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει το Υπουργείο με το Δήμο Βόλου, τη διαδικασία των αυτοψιών και της καταγραφής των ζημιών, ανέλαβαν τα στελέχη της ΓΔΑΕΦΚ, πραγματοποιώντας 471 αυτοψίες και παραδίδοντας τα πορίσματά τους στο Δήμο Βόλου – ενώ αθροιστικά για το νομό Μαγνησίας οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στις 518. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν την αίτησή τους για την ενίσχυση αναφορικά με την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών στο Δήμο Βόλου, όπου – με τροποποίηση της σχετικής Απόφασης – δόθηκε επέκταση στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να υποβάλλουν την αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.
Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποίησε τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν στο πεδίο και πραγματοποίησαν αυτοψίες και ανέπτυξαν συνεργασία με τους επιχειρηματίες, εντάσσοντάς τους στο πλαίσιο της επιχορήγησης των επιχειρήσεων για να καλύψουν τις απώλειες από τη φυσική καταστροφή. Η κάλυψη από την κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς – το οποίο και είναι το υψηλότερο που έχει χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, ο ΕΛΓΑ πραγματοποίησε ελέγχους τόσο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όσο και στις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Όσον αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, πρέπει να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, συγκεντρώθηκαν μία σειρά από χορηγίες για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες για τις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, από τον ΔΕΔΔΗΕ, από τη ΣΟΒΕΛ και από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και οι ανάγκες σε ζωοτροφές από όμορους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τόσο για την απόκτηση ζωοτροφών, όσο και για την υποστήριξη πρόχειρων παρεμβάσεων στις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες.
Όσον αφορά, λοιπόν, την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Κυβέρνησης προς τις περιοχές και τους πολίτες της Μαγνησίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023, πρέπει να σημειωθεί ότι:
(1) Η πρώτη αρωγή που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα ανέρχεται στα 633.505 ευρώ προς 147 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 427.505 ευρώ αφορούν 91 περιπτώσεις πολιτών που έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και τα 206.000 ευρώ αφορούν 56 περιπτώσεις επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών μονάδων που έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τις απώλειες τους.
(2) Η αποζημίωση του ΕΛΓΑ για την απώλεια στο ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 141.935 ευρώ προς 32 περιπτώσεις κτηνοτρόφων, ενώ την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσουν προσαρμογές και διαδικασίες, ώστε να καταβληθούν και στους υπόλοιπους κτηνοτρόφους οι αποζημιώσεις.
(3) Η ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών μέσω του Δήμου Βόλου, με έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών – σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα ανέρχεται σε 176.490 ευρώ προς 87 δικαιούχους, ενώ την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, ο Δήμος Βόλου έστειλε προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αίτημα για νέα, έκτακτη, χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ, ώστε να καταβληθεί η εν λόγω ενίσχυση και στους υπόλοιπους δικαιούχους.
(4) Η παροχή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους των πληττόμενων από την πυρκαγιά επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέσα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέρχεται στα 12.426 ευρώ.
(5) Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη Μαγνησία – Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμοι της περιοχής – για την κάλυψη των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και τη στήριξη των αναγκών των κτηνοτροφικών μονάδων έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στο 1.090.000 ευρώ.
Αθροιστικά, μέχρι σήμερα, η συνολική στήριξη που έχει διατεθεί προς τις περιοχές της Μαγνησίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2023 ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία, φυσικά, να συνεχίζεται.
Συγκεκριμένα, την επόμενη περίοδο, παράλληλα με την καταβολή της ενίσχυσης για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες, δρομολογείται – άμεσα – η καταβολή του 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς, ως προκαταβολή, προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό σχήμα του ΕΛΓΑ και της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής για την κάλυψη των απωλειών στο φυτικό κεφάλαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Μαγνησίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού υλοποιείται απρόσκοπτα, παρ’ όλο το φόρτο και τις νέες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων έχει χορηγηθεί ήδη πρώτη αρωγή ύψους 206.000 ευρώ προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα χορηγηθεί, ως προκαταβολή το 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς προς τις επιχειρήσεις. Και, φυσικά, μόλις ολοκληρωθούν τα έγγραφα για τον κάθε φάκελο θα χορηγηθεί και η τελική επιχορήγηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Επίσης, αναφορικά με την ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών, μετά την καταβολή 176.490 ευρώ προς 87 δικαιούχους, τα αρμόδια Υπουργεία θα ανταποκριθούμε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Βόλου για περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ για να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις και στους υπόλοιπους δικαιούχους στο ίδιο πλαίσιο με την αρχική καταβολή. Άλλωστε, σήμερα είχαμε και σχετική επικοινωνία με το Δήμαρχο Βόλου, ώστε να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία. Η διαδικασία, συνάμα, προχωρά και για τις κτηνοτροφικές μονάδες, όπου μετά την πρώτη αρωγή και την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, ακολουθούν μια σειρά από κινήσεις – και από την πλευρά των κτηνοτρόφων – ώστε να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι την αποζημίωση, αλλά και να υπάρξει εναρμόνιση της ενίσχυσης μεταξύ πυρκαγιάς του 2023 και του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου που έπληξε την περιοχή. Τέλος, έχει ενεργοποιηθεί το ειδικό σχήμα της κρατικής αρωγής για την κάλυψη της απώλειας σε φυτικό κεφάλαιο, αντικαθιστώντας το παρωχημένο σχήμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και, φυσικά, τους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023».