Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 02:08
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρήστος Παππάς: Έγινε… λαγός και αναζητείται από την Interpol






Την ώρα που ένα ένα τα μέλη της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οδηγήθηκαν στις φυλακές ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χρήστος Παππάς εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης. Μάλιστα οι ελληνικές Αρχές, όπως μετέδωσε η αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου έστειλε αίτημα αναζήτησής του και στην INTERPOL.

Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τον αναζήτησαν σε επτά σημεία της χώρας, ανάμεσα στα οποία ήταν η Αθήνα και το Άγιο Όρος. Μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, που είχε δηλώσει ως μόνιμη κατοικία και πλέον διαμένει συγγενικό του πρόσωπο. Για δεκαπέντε λεπτά οι αστυνομικοί έκαναν τα πάντα φύλλο και φτερό χωρίς όμως αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι πριν μία εβδομάδα ο Χρήστος Παππάς είχε δώσει κανονικά το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Τα κινητά του τηλέφωνα έχουν να χρησιμοποιηθούν καιρό ενώ σε πινγκ – πονγκ ευθυνών επιδίδονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αντιπολίτευση. Και ενώ στην πρώτη ανακοίνωση το υπουργείο τόνιζε πως «εάν η αστυνομία παρακολουθούσε με οποιονδήποτε τρόπο τον Χρήστο Παππά θα παρανομούσε διπλά απέναντι σε έναν πολίτη και σε έναν κατηγορούμενο», λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνιζαν ότι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν υπό επιτήρηση μόνο για την προστασία τους από ακτιβιστικές ενέργειες.

Πάντως κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2013 όταν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συλληφθεί ξανά. Και τότε ο υπαρχηγός του μορφώματος διέφυγε για 24 ώρες τη σύλληψη και τελικά πήγε με ταξί στη ΓΑΔΑ. Ο Παππάς είναι κουμπάρος του Μιχαλολιάκου, συνιδρυτής της οργάνωσης και αμετανόητος ακόμη και μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Μάλιστα έδειχνε από τα νεανικά του χρόνια το μέλλον που… ονειρευόταν και στη συνέχεια θέλησε να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του και σε νεαρότερες ηλικίες. Αργότερα μίλησε για νεανικές αναζητήσεις σε ότι αφορά τον θαυμασμό του για το ναζισμό, ενώ πρόσθεσε πως έκανε πλάκα αναφορικά με τις αθλιότητες με τα μικρά παιδιά και τις ναζιστικές στολές.

Δικηγόρος Παππά: Δεν ξέρω πού βρίσκεται – Εάν το ήξερα δεν θα το έλεγα

Από την άλλη πλευρά ο Περικλής Σταυριανάκης, δικηγόρος του καταδικασθέντα χρυσαυγίτη, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και τόνισε πως δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο εντολέας του και πρόσθεσε πως εάν ήξερε δεν θα το αποκάλυπτε.

«Μιλήσαμε αμέσως μετά την απόφαση», συμπλήρωσε ο κ. Σταυριανάκης. «Σύμφωνα με τα όσα λέει ο εντολέας μου “εάν εκτίσω την ποινή που μου επιβλήθηκε πρωτόδικα θα την έχω εκτίσει εξολοκλήρου μέχρι να βγει η ποινή του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Το Εφετείο για εμένα δεν θα έχει νόημα καθώς εάν αθωωθώ ή μειωθεί η ποινή μου τον χρόνο που θα έχω εκτίσει δεν θα μπορεί να μου τον επιστρέψει κανένας”», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πόσο θα κρύβεται ο δικηγόρος του επεσήμανε ότι «ο νόμος λέει για το ανασταλτικό της εφέσεως δεν πρέπει να επέλθει στον οποιοδήποτε υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη. Η δικαιοσύνη δεν θα χάσει τίποτα εάν αναμείνουμε την απόφαση του δευτεροβάθμιου και να θέσει τότε απολύτως στη διάθεση της δικαιοσύνης τον εαυτό του».

Αναφερόμενος στη στάση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου υπογράμμισε πως «η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής στην περίπτωση που θα είχε αφεθεί ελεύθερος μέχρι το Εφετείο. Εδώ το δικαστήριο δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο για να μπορεί να κριθεί η εισαγγελική πρόταση για το κατά πόσο ήταν σωστή. Η παραπομπή του στο Δικαστήριο έγινε με βούλευμα και ψήφους 2-1. Η απόφαση είναι σεβαστή αλλά δεν είναι εκτελεστή», υπογράμμισε ο Περικλής Σταυριανάκης.

«Δεν είναι αρνητής της Δικαιοσύνης αλλά προασπίζει το δικαίωμα που του δίνει ο νομοθέτης για να δικαστεί από δύο βαθμούς ουσιαστικής δικαιοδοσίας», τόνισε ακόμη ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά. «Ο πελάτης μου πιστεύει ότι διώκεται για τις ιδέες του. Όταν θα είναι παρών στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπερασπίζεται. Είναι χαρακίρι να θυσιάσει την προσωπική του ελευθερία χωρίς αποτέλεσμα» κατέληξε ο Περικλής Σταυριανάκης.