Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 12:18
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Σταϊκούρας: Τα 4 «όπλα» για τη διάσωση της Οικονομίας την επόμενη μέρα






Τέσσερις λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς η Ευρώπη αναζητά µια δραστική απάντηση για τη στήριξη των οικονοµιών της, αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκτιµά πως θα καταλήξουµε εντέλει σε συνδυασµό των προτεινόµενων λύσεων και προειδοποιεί για µια δύσκολη επόµενη µέρα.

Ανακοινώσατε ήδη γενναία δέσµη µέτρων, υψηλού κόστους, για τη στήριξη εργαζοµένων και επιχειρήσεων. Μέχρι πότε «αντέχουµε» χωρίς να αγγίξουµε το «µαξιλάρι ασφαλείας»;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί όλα τα διαθέσιµα µέσα, µε γνώµονα την αποτελεσµατικότερη δυνατή αντιµετώπιση των έκτακτων συνθηκών αλλά και µε το βλέµµα στη µετά τον κορονοϊό εποχή. Το πότε και σε ποιο βαθµό θα αξιοποιηθεί κάθε µέσο αποτελεί συνάρτηση της χρονικής διάρκειας και της εξέλιξης του προβλήµατος. Μέχρι στιγµής έχει λάβει µέτρα για τη στήριξη της δηµόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, που ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ. Πολύ περισσότερα του ευρωπαϊκού µέσου όρου, που είναι στο 2% του ΑΕΠ. Και αυτά δεν περιλαµβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονοµίας, µέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επειδή όµως, αυτήν τη στιγµή, η χρονική έκταση της κρίσης είναι ακόµη άγνωστη, απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισµός, µακριά από δηµαγωγικές εξάρσεις που υπονοµεύουν τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια.

Οφείλουµε να διαχειριστούµε µε σύνεση και προνοητικότητα όλα τα διαθέσιµα «όπλα», εγχώρια και ευρωπαϊκά. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν «καύσιµα» για την επανεκκίνηση της οικονοµίας, όταν θα παρέλθει η τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διευκρινίσουµε ότι όταν µιλάµε για «µαξιλάρι ασφαλείας» εννοούµε τα 15,7 δισ. ευρώ, που λειτουργούν ως εγγύηση ρευστότητας του ελληνικού ∆ηµοσίου προς τις αγορές, προκειµένου να δανείζεται µε ευνοϊκούς όρους. Και αυτό το ποσό διαφέρει από τα «ταµειακά διαθέσιµα της κεντρικής διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε εµπορικές τράπεζες», τα οποία ανέρχονται περίπου σε 20 δισ. ευρώ και τα οποία υπήρχαν και προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταµειακά διαθέσιµα, τα οποία αυξάνουν ή µειώνονται ανάλογα µε τις εκδόσεις που κάνει το κράτος, την εξυπηρέτηση του χρέους, το ύψος των εντόκων γραµµατίων, την αποπληρωµή του χρέους προς το ∆ΝΤ κ.ά.

Θα ζητούσε η Ελλάδα πιστωτική γραµµή από τον ESM; Θα µιλούσαµε για νέο µνηµόνιο;

Φοβάστε µαζικά λουκέτα και απολύσεις µόλις ολοκληρωθεί η υγειονοµική κρίση και, κατ’ επέκταση, η ισχύς των προστατευτικών µέτρων;

Ως κυβέρνηση πράττουµε και θα συνεχίσουµε να πράττουµε το καλύτερο δυνατό για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης,  θέτοντας τις βάσεις ώστε οι επιπτώσεις των εξαιρετικά δύσκολων σηµερινών συνθηκών να είναι παροδικές, όπως παροδική θα είναι και η παρούσα κρίση. Για τον σκοπό αυτό, το «δίχτυ προστασίας» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διευρύνθηκε σηµαντικά για τον τρέχοντα µήνα, καλύπτοντας πλέον 1,7 εκατοµµύρια εργαζόµενους (8 στους 10 εργαζόµενους στον ιδιωτικό τοµέα), 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και ιδιοκτήτες µικρών επιχειρήσεων.

Αναγκαία προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις είναι να µην προχωρήσουν σε απολύσεις. Η επόµενη ηµέρα της κρίσης στην πραγµατική οικονοµία είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολη. Οσο περισσότερο διαρκεί η παρούσα δοκιµασία, τόσο µεγαλύτερα θα είναι τα προβλήµατα που θα αντιµετωπίσουµε µετά. Είναι, όµως, στο χέρι όλων µας -κράτους, εργοδοτών και εργαζοµένων- να τα περιορίσουµε στον µέγιστο δυνατό βαθµό, λειτουργώντας µε γνώµονα την αλληλέγγυα συνευθύνη.

Εχει εξεταστεί µείωση µισθών στο Δηµόσιο, πριν από το καλοκαίρι, για περιορισµένο χρόνο;

Στον σχεδιασµό που έχουµε κάνει, και µε βάση τον χρονικό ορίζοντα που έχουµε θέσει για την αντιµετώπιση της υγειονοµικής κρίσης, δεν περιλαµβάνεται καµία µείωση µισθού στο προσωπικό του δηµόσιου τοµέα.

Είναι οι διεργασίες αρκετά ώριµες για µια θετική απόφαση, αµοιβαία αποδεκτή, στο Eurogroup την Τρίτη;

Η Ευρώπη λειτουργεί µέσα από τη σύνθεση απόψεων, η οποία πολλές φορές απαιτεί χρόνο για να επιτευχθεί. Στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία είµαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουµε την κρισιµότητα της κατάστασης.  Το ζητούµενο είναι να υπάρξουν και οι ανάλογες δραστικές λύσεις, που θα εκπέµψουν µήνυµα αποφασιστικότητας, συνοχής και περαιτέρω ενίσχυσης της ενιαίας οικονοµικής αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέχρι στιγµής, επί τάπητος βρίσκονται τέσσερις επιλογές: µια µορφή δανεισµού από τον ESM, η περαιτέρω χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η έκδοση ενός κοινού χρεογράφου από ένα θεσµικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και µια ενδιάµεση πρόταση για ένα προσωρινό κοινό ταµείο διάσωσης, προκειµένου να καµφθούν οι αντιρρήσεις άλλων χωρών για την έκδοση κοινού χρεογράφου.  Εκτιµώ πως θα καταλήξουµε σε έναν συνδυασµό των προτεινόµενων λύσεων.

Το µέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στις 30 Απριλίου. Θα παραταθεί η προστασία;

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγµή, έχει αποδείξει ότι πράττει, την κατάλληλη στιγµή, τις κατάλληλες πολιτικές. Συνεπώς, το ζήτηµα θα αντιµετωπιστεί από την κυβέρνηση µε υπευθυνότητα και ευαισθησία. ∆ιαχειρίζεστε µια ιστορική κρίση.

Να βγούµε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουµε, µε το λιγότερο κοινωνικό, ατοµικό και οικονοµικό κόστος και µε τη µεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Και να προχωρήσουµε στη µετά τον κορονοϊό εποχή µε τη δυναµική που είχαµε πριν. Με υπευθυνότητα, ενότητα και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουµε.

 

 

Πηγή: ethnos.gr