Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024 19:08
ΜαγνησίαΤοπικά

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Πήλιο – 6 γιορτινές εμπειρίες

Από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Βόλο μέχρι την ηρεμία των γραφικών χωριών, το Πήλιο είναι μαγευτικό τις γιορτές.





Από τη μία το βουνό. Επιβλητικό, ανεξερεύνητο ακόμα σε πολλά σημεία του, γεμάτο μαγευτικά μονοπάτια και μικρούς, παραδοσιακούς οικισμούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Από την άλλη, η θάλασσα, τα κρυστάλλινα νερά του Παγασητικού και δίπλα τους πολλά, όμορφα χωριά, μία ανάσα από τη δροσιά του Αιγαίου Πελάγους που παραμένουν ιδανικοί προορισμοί όλες τις εποχές του χρόνου. Και, λίγα χιλιόμετρα μακριά, μία από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, ο Βόλος. Με την εμπορική δραστηριότητα και τη νυχτερινή ζωή. Μία πόλη που ξέρει πολύ καλά να γιορτάζει τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους.

Το Πήλιο, το συναρπαστικό βουνό των Κενταύρων, είναι υπέροχο όποια περίοδο κι αν το επισκεφθεί κανείς. Παρόλα αυτά, τις γιορτές η κατάνυξη των ημερών και η σπιτική φιλοξενία σε όποιον οικισμό κι αν βρίσκεστε κάνει αυτό τον, έτσι κι αλλιώς, πολύ δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας την τέλεια επιλογή για μία αξέχαστη, εορταστική απόδραση.
Δεν είναι μόνο τα παλιά έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι τις μέρες μας, το καταπληκτικό τοπικό φαγητό και οι ντόπιες παραδόσεις. Δεν είναι μόνο οι διαδρομές μέσα στη φύση που μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και στον αντίποδα οι εντυπωσιακές γιορτινές εκδηλώσεις στο κέντρου του Βόλου – όποια ημέρα των γιορτών κι αν κατηφορίσετε από το Πήλιο προς την πρωτεύουσα της Μαγνησίας πάντα υπάρχει κάτι να δείτε και να κάνετε. Δεν είναι μόνο η θέα από τα πέτρινα καφενεία που αντικρίζουν τη θάλασσα.

Είναι η ατμόσφαιρα και ο αέρας. Είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες, «χωμένο» μέσα την υπέροχη φύση. Είναι οι βόλτες με το αυτοκίνητο στους στριφογυριστούς δρόμους από τη μία πλευρά του βουνού την απέναντι, στο σημείο όπου τα ορεινά συναντούν τις χρυσές αμμουδιές με έναν τρόπο που δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο σημείο στην Ελλάδα.

Αν θέλετε να ζήσετε την πλευρά των Χριστουγέννων που ξέρει πώς να ενώνει την ησυχία και τη γαλήνη με τον κοσμοπολιτισμό και το ξεφάντωμα, τότε το Πήλιο είναι το απόλυτο μέρος για να βρεθείτε κι εσείς φέτος τις γιορτές.

Οι γιορτινές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου

Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και την Πρωτοχρονιά κάθε μέρα, σε κάποια από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης του Βόλου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και το μόνο σίγουρο είναι πως οποιαδήποτε στιγμή της παραμονής σας στην περιοχή κι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον για να παρακολουθήσετε, με πραγματικά πάρα πολύ χαμηλή τιμή εισιτηρίου.

Στις 13 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία συναυλία αφιερωμένη στο έργο του διεθνούς φήμης συνθέτη, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου, και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, θα δώσει συναυλία η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Ένα μοναδικό θέαμα θα προσφέρει στο κοινό και η παράσταση «Το Μαγικό Ρουμπίνι», ένα χορευτικό παραμύθι κλασικού χορού από τη Δημοτική Σχολή Χορού. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, σε σκηνοθεσία Άντζελας Καλατζή, στις 16 Δεκεμβρίου.

Αξίζει ακόμα να δείτε την παράσταση «Το Μαύρο Κύμα», που θα παιχτεί από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου από τις 21,22,23,28,29 και 30 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Βογιατζή, ενώ την Παραμονή των Χριστουγέννων παραδοσιακά Κάλαντα από όλη την Ελλάδα θα ηχήσουν στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Στις 18 Δεκεμβρίου, όσοι ταξιδεύουν με παιδιά, μπορούν να παρακολουθήσουν την παιδική μουσικοθεατρική παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Πινόκιο», βασισμένη στο διάσημο, ομώνυμο βιβλίο του Κάρλο Κολλόντι, ενώ την Παραμονή των Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία της πόλης θα στηθεί μία ολόκληρη γιορτινή αγορά για τους μικρούς επισκέπτες με επίτιμο προσκεκλημένο τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά του. Εννοείται πως ξεχωρίζει και η υπέροχη ετήσια Βραδιά των Φαναριών, στις 26 Δεκεμβρίου, όταν αμέτρητα αναμμένα χάρτινα φαναράκια θα ανέβουν στον ουρανό του Βόλου γεμίζοντας τα πάντα άπλετο, αισιόδοξο χαρούμενο φως. Φέτος, στη Βραδιά των Φαναριών θα τραγουδήσουν οι Alcatrash και η Anastasia.

Ζήστε με τους ντόπιους τα παραδοσιακά έθιμα

Τα παραδοσιακά έθιμα σε όλα τα χωριά του Πηλίου παραμένουν ζωντανά μέχρι της μέρες μας και οι ντόπιοι απολαμβάνουν πραγματικά τη διαδικασία αναβίωσής τους την περίοδο των γιορτών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της περιοχής, τα οποία ακούγονται στις γραφικές κεντρικές πλατείες την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τα παιδιά, αλλά και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων του κάθε οικισμού που ψάλλουν μέσα σε παραδοσιακές στολές, συνθέτοντας ένα όμορφο, κατανυχτικό θέαμα.

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή έθιμα του Πηλίου και το έθιμο του «αμίλητου νερού» σύμφωνα με το οποίο νέα κορίτσια καταφθάνουν στις πέτρινες βρύσες των χωριών με παραδοσιακά, τοπικά γλυκά για κεράσματα και άφθονο κρασί. Σύμφωνα με την παράδοση τα γλυκά θα γλυκάνουν το νερό που τρέχει από την κρήνη, ενώ τα χαράματα της ημέρας των Χριστουγέννων τα ίδια κορίτσια πηγαίνουν και πάλι στη βρύση για να κουβαλήσουν το λεγόμενο «αμίλητο νερό» στο σπίτι τους, λέγοντας μία ευχή για υγεία, καλή τύχη και αφθονία.

Απολαύστε την τοπική, γιορτινή γαστρονομία

Όποια εποχή του χρόνου κι αν ταξιδέψετε στο Πήλιο το μόνο σίγουρο είναι πως η τοπική γαστρονομία θα σας μείνει αξέχαστη. Για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το πιο παραδοσιακό πιάτο δεν είναι άλλο από ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα, ενώ από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει ποτέ η χοιρινή τηγανιά που οι Πηλιορείτες τη μαγειρεύουν τόσο τέλεια που μοιάζει με «λουκούμι». Φυσικά, δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε και τα καταπληκτικά συνοδευτικά και γλυκά του Πηλίου, το περίφημο Χριστόψωμο, τους κουραμπιέδες και τους λουκουμάδες με μέλι και καρύδια, ενώ την Πρωτοχρονιά σε όλα τα σπίτια μοσχοβολάει ο χειροποίητος, πεντανόστιμος μπακλαβάς.

Kρίτσα/Photo: Περικλής Μεράκος
Kρίτσα/Photo: Περικλής Μεράκος
Λωτός/Photo: Περικλής Μεράκος
Λωτός/Photo: Περικλής Μεράκος

Τα εξαιρετικά εστιατόρια του Πηλίου είναι πάρα πολλά και, φυσικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές σε όποια πλευρά του βουνού κι αν βρίσκεστε. Ξεχωρίζουν ο Γευσοκράτορας, η Kρίτσα και οι Πηλίου Γεύσεις στην Πορταριά, το πάρα πολύ καλό Κάρδαμο στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, το Ανάποδο Πλατάνι στην Τσαγκαράδα, ένα παραδοσιακό καφενείο με μοναδική ταυτότητα, το Μεϊντάνι στη Ζαγορά, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Λωτός με την υπέροχη αυλίτσα στον Άγιο Λαυρέντιο, το Σαλκίμι στις Μηλιές, ο Γιάννης ο Γερμανός στο Νεοχώρι.

Γιορτές στο Πήλιο θα πει κορυφαίες τοπικές γεύσεις στο απόγειό τους. Γεύσεις που είναι από μόνες τους ένα λόγος να ταξιδέψετε μέχρι εδώ.

Καφενείο Θεόφιλος/Photo: Περικλής Μεράκος
Καφενείο Θεόφιλος/Photo: Περικλής Μεράκος

Καθίστε στα μικρά, παραδοσιακά καφενεία

Πέτρινα καφενεία με τζάκι, άνετους καναπέδες και τραπεζάκια δίπλα σε στολισμένα παράθυρα με θέα είτε τις όμορφες πλαγιές είτε στη θάλασσα. Κάποια από αυτά φέρνουν στο βουνό των Κενταύρων έναν φρέσκο, μοντέρνο αέρα, σερβίροντας, ωστόσο, καλό ελληνικό καφέ και πενταντόστιμα σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με ντόπιες υλικά και συνταγές. Άλλα είναι τόσο ιστορικά και εμβληματικά όσο και το ίδιο το Πήλιο και μία στάση στα μικρά στρογγυλά τραπεζάκια τους απλά είναι must.

Στην Πορταριά κάντε στάση στο Meli Coffee & More που σερβίρει ακόμα και brunch για ξένοιαστες και χουχουλιάρικες στιγμές δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Ενώ για τα καλύτερα γλυκά θα περάσετε και από το Mirtillos Pelion, και πάλι στην Πορταριά.

Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Περικλής Μεράκος
Άννα να ένα μήλο/Photo: Περικλής Μεράκος
Άννα να ένα μήλο/Photo: Περικλής Μεράκος

 

Εμβληματικό είναι και το Art Cafe στη γειτονική Μακρινίτσα, με τη συγκλονιστική θέα και, βέβαια, το καφενείο – ουζερί Θεόφιλος μέσα στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και μία εντυπωσιακή τοιχογραφία του σπουδαίου ζωγράφου Θεόφιλου, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού και, πιθανότατα, ολόκληρης της περιοχής.

Στη νοτιότερη πλευρά του Πηλίου αξίζει να κάνετε μία στάση και στο ιστορικότατο καφενείο του Φορλίδα στον παραδοσιακό οικισμού του Λαύκου για έναν και μόνο λόγο: Αυτό θεωρείται το παλαιότερο καφενείο ολόκληρης της Ελλάδας αφού άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1785, ενώ πολύ γνωστά είναι και καφενεία στις Μηλιές του Πηλίου, με το περίφημο Άννα να ένα Μήλο να αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα και ινσταγκραμικά καφέ στην ορεινή Ελλάδα.

Μονοπάτι Κενταύρων/Photo: Περικλής Μεράκος
Μονοπάτι Κενταύρων/Photo: Περικλής Μεράκος

Περπατήστε στο μονοπάτι των Κενταύρων κι άλλες μαγευτικές διαδρομές στο Πήλιο

Ανακαλύψτε τις μοναδικές ομορφιές του Πηλίου μέσα από υπέροχες διαδρομές στη φύση. Η πιο φημισμένη είναι, αναμφισβήτητα, το λεγόμενο «Μονοπάτι των Κενταύρων». Το μονοπάτι είναι ανηφορικό αλλά είναι πολύ εύκολο να το περπατήσετε, καθώς η ανηφορική κλίση είναι πολύ ήπια. Στην κατάβαση τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα και δεν θα χρειαστείτε πάνω από μισή ώρα για να επιστρέψετε, μέσα από ένα πάντα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Ολόκληρη η διαδρομή είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη και δεν θα συναντήσετε δυσκολίες στην πορεία σας.

Την ίδια στιγμή, λίγο μετά τον οικισμό Χάνια μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί στη Δράκεια, μία συνολική απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων. Ο οικισμός είναι κουκλίστικος, με δύο γραφικές πλατείες, ταβέρνες, καφέ και έναν παραδοσιακό φούρνο. Η Δράκεια, η οποία όπως θα δείτε και στις σχετικές επιγραφές είναι «μαρτυρικό χωριό» αφού εκεί οι Γερμανοί εκτέλεσαν 118 ανθρώπους στην Κατοχή, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά από το 1615 -ή και παλαιότερα. Στο χωριό θα δείτε και μερικές πολύ όμορφες μικρές εκκλησίες στις οποίες αξίζει να κάνετε μία στάση.

Τέλος, οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν την πολύ μεγαλύτερη και σίγουρα πολύ πιο απαιτητική διαδρομή που ενώνει τη Μακρινίτσα με το Πουρί. Η αφετηρία είναι η πλατεία Μπράνη, ενώ το μονοπάτι περνάει από το γεφύρι της Καρυάς, ανηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς μέχρι το καταφύγιο -που είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Από εκεί ξεκινάει και το ρέμα της Λαγωνίκας. Η απόσταση είναι 18 χιλιόμετρα και η συνολική διάρκεια περίπου 8 ώρες.

Βουνό ή θάλασσα

Τι είναι αυτό που κάνει το Πήλιο ακαταμάχητα γοητευτικό; Ποιο είναι το συστατικό που το κάνει τον πιο μοναδικό, μάλλον, ορεινό προορισμό της χώρας μας; Είναι αυτός ο ασυναγώνιστος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αυτή η εγγύτητα των παρθένων ορεινών όγκων με το αστραφτερό γαλάζιο του Παγασητικού Κόλπου. Και αυτή η κατηφόρα των φιδωτών δρόμων από τη γραφική Ζαγορά μέχρι το Χορευτό, τον Άγιο Ιωάννη, την Τσαγκαράδα.

Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Περικλής Μεράκος

Αν τα μεγάλα κρύα έρθουν απότομα φέτος και το χιόνι πέσει πυκνό στο βουνό των Κενταύρων τότε δεν υπάρχει καταλληλότερη ευκαιρία από αυτή για να κάνετε μία στάση στο Χιονοδρομικό Κέντρο στη θέση Αγριόλευκες, το οποίο απέχει από την Πορταριά 12 χιλιόμετρα. Σε υψόμετρο 1.471 μέτρων θα ζήσετε μία λευκή, συναρπαστική εμπειρία ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας πάνω στα χιονοπέδιλα. Το τοπίο που περιτριγυρίζει το χιονοδρομικό κέντρο είναι πραγματικά μαγευτικό με αμέτρητες οξιές, καστανιές και αγριόλευκες να ξεπροβάλουν πίσω από τις χιονισμένες πίστες. Kαι, βέβαια, στο βάθος η θάλασσα. Μία φανταστική εικόνα που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού.

Αν από την άλλη, οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να είναι υψηλές και τα χιόνια δεν έρθουν μπορείτε να ζήσετε την άλλη πλευρά του Πηλίου. Την πιο ήπια, την πιο ζεστή και στην πιο ηλιόλουστη. Με το αυτοκίνητο μπορείτε να απολαύσετε μαγευτικές διαδρομές ανεβοκατεβαίνοντας το βουνό και απολαμβάνοντας την πανέμορφη φύση. Και να καταλήξετε σε πανέμορφα χωριά, από τις παραδοσιακές Μηλιές με τα υπέροχα καφενεία μέχρι μαγευτική παραλία του Μυλοπόταμου για να αντικρύσετε την όψη της χειμωνιάτικης θάλασσας κάτω από τον ήλιο των Χριστουγέννων.

Πηγή: travel.gr