Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 23:43
Αθλητικά

ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ 2020 ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι χρονιά κι αυτή! Πριν από έναν χρόνο, τέτοια εποχή, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι ευχές για «καλή χρονιά» και «ευτυχισμένο το 2020» μάλλον θα έμοιαζαν με… κατάρες.





Την ώρα που ο πλανήτης έκανε όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, ξεκινούσε από την Κίνα η φονική πανδημία του κορονοϊού που έμελλε να σημαδέψει όλη την ανθρωπότητα. Εκτοτε τίποτα δεν ήταν ίδιο. Και προφανώς ούτε ο αθλητισμός έμεινε ανεπηρέαστος. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην αθλητική κοινότητα. Μόνο ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησαν σε ματαίωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1916, του 1940 και του 1944. Επίσης, αναβλήθηκε το Euro 2020 και μια σειρά σημαντικών διοργανώσεων, ενώ για πρώτη φορά μετά το 1945 δεν πραγματοποιήθηκε το Γουίμπλεντον. Η Covid19 δημιούργησε συνθήκες πολέμου…

Γενικότερα πάντως το 2020 ήταν μια χρονιά σκληρή και δύσκολη καθώς βύθισε στο πένθος τον παγκόσμιο αθλητισμό στερώντας μεγάλες προσωπικότητες όπως ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Πάολο Ρόσι

Η ζωή όμως συνεχίζεται και ο αθλητισμός βρήκε διέξοδο. Επειτα από ένα σκληρό δίμηνο lockdown έγινε η επανεκκίνηση, και, έστω και μετ’ εμποδίων, δίχως παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, με μάσκες και με απολύμανση ακόμη και στις μπάλες,  η σεζόν ολοκληρώθηκε και η ιστορία έγραψε. Οχι όμως μόνο αγωνιστικά καθώς το 2020 υπήρξε μια χρονιά ορόσημο για τα σπορ κυρίως διότι οι αθλητές βγήκαν μπροστά και βροντοφώναξαν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών

Χάμιλτον: Ο καλύτερος των καλύτερων (AP)

Λιούις Χάμιλτον: Living Legend

Στο ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού η Formula 1 βρέθηκε στα πρόθυρα του κραχ. Το ένα μετά το άλλο γκραν πρι άρχισαν να αναβάλλονται μέχρι που το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπήκε οριστικά στον πάγο. Εστω και με λιγότερους αγώνες όμως, η σεζόν άρχισε τον Ιούλιο και έμελλε να είναι ιστορική χάρη στις εκπληκτικές επιδόσεις του Λιούις Χάμιλτον. Ο Αγγλος πιλότος, ο οποίος έτρεχε δίχως αντίπαλο καθώς απέχει παρασάγγας από τους έτερους οδηγούς της Formula 1, έφτασε σε μια εύκολη κατάκτηση του τίτλου, του έβδομου στην καριέρα του. Ουδεμία σημασία ωστόσο έχει η ευκολία με την οποία επικράτησε ο Χάμιλτον μπροστά στην ισοφάριση μιας μυθικής επίδοσης που κατείχε ο πολυνίκης Γερμανός πιλότος, Μίκαελ Σουμάχερ, ο κατά πολλούς κορυφαίος οδηγός Formula 1 όλων των εποχών.

Ο Χάμιλτον παράλληλα, έσπασε και το απόλυτο ρεκόρ των 91 νικών του Σουμάχερ, τελειώνοντας τη σεζόν με 95 και οδηγώντας τη Mercedes στην κατάκτηση του ιστορικού έβδομου σερί τίτλου (2014-2020) στους κατασκευαστές σπάζοντας την προηγούμενη κορυφαία επίδοση της Ferrari με έξι σερί πρωταθλήματα από το 1999 ως το 2004. Ενας ζωντανός θρύλος στις πίστες της Formula 1, ο οποίος μεγαλώνει ακόμη περισσότερο με τη στάση ζωής που τηρεί. Η φωνή του είναι πάντοτε ηχηρή όταν πρόκειται για τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Πρωτοστάτησε στο κίνημα Black Lives Matter και κατακεραύνωσε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Formula 1, Μπέρνι Εκλεστοουν, για ένα σχόλιο που έκανε με ρατσιτσική απόχρωση. Παράλληλα, νοιάζεται για το περιβάλλον, επιδεικνύει οικολογική συνείδηση, δίνει καθημερινή μάχη για ένα καλύτερο αύριο στον πλανήτη.

Ο ΛεΜπρόν είναι κάτι περισσότερο από αθλητής (AP)

ΛεΜπρόν Τζέιμς: King James για… πρόεδρος

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι κάτι περισσότερο από καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο. Το γεγονός και μόνο ότι μπαίνει στο debate για τον καλύτερο όλων των εποχών δίπλα σε μεγαθήρια του αθλήματος, καταδεικνύει όσα έχει πετύχει με την παρουσία του στο παρκέ. Στο Μαϊάμι έγινε winner και κατέκτησε τους πρώτους τίτλους του (2013, 2014), στο Κλίβελαντ επέστρεψε για να εκπληρώσει την υπόσχεση και το παιδικό του όνειρο που ήταν να σηκώσει το πρωτάθλημα με τους αγαπημένους του Καβαλίερς αλλά στους Λέικερς ήταν που ο θρύλος του γιγαντώθηκε. Οταν ο ΛεΜπρόν αφίχθη στο L.A. οι Λιμνάνθρωποι πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Η πρώτη χρονιά ήταν εφιαλτική αλλά η συνέχεια δικαίωσε τον King James για την επιλογή του να μετακομίσει στον μεγαλύτερο οργανισμό του NBA. Και δέκα χρόνια μετά το προηγούμενο πρωτάθλημα (2010), ο τίτλος επέστρεψε στο Λος Αντζελες με τον ΛεΜπρόν να ηγείται και παράλληλα να γράφει ιστορία καθώς έφτασε τα τέσσερα πρωταθλήματα στο NBA, με τρεις διαφορετικές ομάδες και με τέσσερα βραβεία MVP στους τελικούς.

Πέρα από το μπάσκετ όμως ο ΛεΜπρόν είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «more than an athlete». Κάτι περισσότερο από αθλητής, αυτό είναι ο King James, ο οποίος ποτέ δεν φοβήθηκε να μιλήσει, ποτέ δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του δημόσια για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, αψηφώντας όλους εκείνους που θέλουν τους αθλητές να παίζουν και να σωπαίνουν κατά το υποτιμητικό «Shut up and dribble». Κι ο ΛεΜπρόν το 2020 ύψωσε τη φωνή του περισσότερο από κάθε άλλη φορά με τους απλούς πολίτες των ΗΠΑ απαιτώντας να μπει τέλος στην αστυνομική βία και στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ δεν δίστασε να επικρίνει ανοιχτά τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν (προφανώς τον Τζο Μπάιντεν). Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα αναδείχθηκε από το περιοδικό TIME αθλητής της χρονιάς για το 2020, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μελλοντικά τον βλέπουν ακόμη και κάτοικο του Λευκού Οίκου…

Ράσφορντ: Ο 23χρονος που νίκησε τον Μπόρις Τζόνσον (AP)

Μάρκους Ράσφορντ: Ηρωας για χιλιάδες παιδιά

Αρκετά από τα γκολ του Μάρκους Ράσφορντ υπήρξαν σημαντικά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά τη διάρκεια του 2020. Το πολυτιμότερο γκολ της καριέρας του, ωστόσο, το πέτυχε μακριά από τα γήπεδα. Ο 23χρονος Αγγλος επιθετικός αρνήθηκε να παραμείνει αμίλητος παίζοντας… Playstation στο πολυτελές σαλόνι του και απολαμβάνοντας τα πλούτη που αποκομίζει από το ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε να ακολουθήσει το δρόμο της… αφωνίας, όπως κάνουν ένας σωρός συνομήλικοί του που πλουτίζουν από την μπάλα. Δεν το έκανε όμως. Δεν έμεινε άπραγος, ούτε και απαθής όταν η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε, εν μέσω καραντίνας με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων για τον κορονοϊό, να καταργήσει τα κουπόνια για δωρεάν σίτιση των μαθητών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Ο άσος της Γιουνάιτεντ με μια συγκλονιστική επιστολή προς την αγγλική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο έκανε έκκληση ώστε να συνεχιστεί (ακόμη και τις περιόδους που είναι κλειστά τα σχολεία) η σίτιση των παιδιών που το έχουν ανάγκη. Αρχικά όμως το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Χωρίς την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της κοινότητάς μου, δεν θα υπήρχε ο Ράσφορντ που βλέπετε σήμερα. Η ιστορία μου είναι μια ιστορία αρκετά συνηθισμένη σε πολλές οικογένειες: η μητέρα μου δούλευε όλη μέρα, κερδίζοντας έναν ελάχιστο μισθό προκειμένου να έχουμε πάντα ένα ζεστό γεύμα για δείπνο. Αλλά δεν ήταν αρκετό: το σύστημα δεν επιτρέπει σε οικογένειες όπως η δική μου να πετύχουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δούλεψε. Βασιζόμασταν σε δωρεάν κουπόνια σχολικών γευμάτων, στην καλοσύνη των γειτόνων και των προπονητών» έγραψε στο μήνυμά του ο Ράσφορντ αποκαλύπτοντας πως κι ο ίδιος υπήρξε ένα παιδί που επιβίωσε χάρη στα δωρεάν σχολικά γεύματα.

Συμπλήρωσε δε ότι «…το στάδιο Wembley θα μπορούσε να γεμίσει δύο φορές με παιδιά που αναγκάστηκαν να χάσουν τα γεύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της φτώχειας των οικογενειών τους. Υπάρχουν περίπου 200.000 από αυτά και αναρωτιέμαι αν θα είναι ποτέ περήφανα για τη χώρα τους τόσο πολύ που μια μέρα να φορούν τη φανέλα της εθνικής ομάδας και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο στις εξέδρες. Πριν από δέκα χρόνια ήμουν ένα από αυτά» και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε ότι συνεργάστηκα, τους τελευταίους μήνες, με το πρακτορείο διανομής τροφίμων Fare Share για να καλύψω την απουσία δωρεάν σχολικών γευμάτων. Διανέμουμε τρία εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στις πιο ευάλωτες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Και δεν αφορά την πολιτική, αλλά την ανθρωπιά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να κοιμάται πεινασμένο. Η τροφική φτώχεια είναι μια πολύ σοβαρή πανδημία στην Αγγλία και μπορεί να εκτείνεται σε γενιές αν δεν γίνει τίποτα. Από μια τάξη 30 παιδιών, τα 9 ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. Το 45% των παιδιών από μαύρες εθνοτικές ομάδες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020».

Και κατέληξε: «Ως μαύρος που μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Wythenshawe, έχω καθήκον να ακουστεί η φωνή μου. Δεν θα ήμουν δίκαιος με τον εαυτό μου και με αυτούς της οικογένειας και της κοινότητάς μου αν δεν ήμουν εδώ για να ζητήσω βοήθεια. Σας ενθαρρύνω να δείξετε ανθρωπιά και να εγγυηθείτε δωρεάν κουπόνια γεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι επείγον ζήτημα: τα μάτια του έθνους εστιάζονται σε εσάς, κάντε μια στροφή και κάντε αυτό προτεραιότητα».

Ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης που είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένα ποσό άνω των 20 εκατ. λιρών (ο ίδιος έκανε δωρεά 100.000 λιρών) που διατέθηκε για δωρεάν γεύματα σε παιδιά, ενώ λίγο αργότερα και υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση επαναφέροντας τα δωρεάν γεύματα. Ο Μάρκους Ράσφορντ μετετράπη σε έναν σύγχρονο ήρωα. Κι αν αμφιβάλλει κανείς ας ρωτήσει τα 200.000 παιδιά που βρήκαν ξανά το χαμόγελό τους διότι δεν δίστασε να φωνάξει…

Ο Γιάννης απ’ τα Σεπόλια έγινε ο κορυφαίος (AP)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο δικός μας MVP

Το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο NBA αποτελεί το μεγάλο απωθημένο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το γεγονός όμως ότι ο ίδιος τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων τόσο ψηλά, καταδεικνύει παράλληλα τη θέληση και τη δίψα που έχει για να φτάσει ακόμη ψηλότερα. Μολονότι πάντως σε ομαδικό επίπεδο δεν κατόρθωσε να διεκδικήσει τον τίτλο για ακόμη μια σεζόν καθώς έφτασε μέχρι τον τελικό της Ανατολικής Περιφέρειας, όπου όμως αποκλείστηκε από τους Μαϊάμι Χιτ, σε ατομικό επίπεδο τα πηγαίνει περίφημα. Το 2020 έκανε repeat στον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου, ενώ η δημοφιλία του παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο καθώς για δεύτερη σερί χρονιά συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και χρίστηκε αρχηγός στην ομάδα της Ανατολής στο τέταρτο All Star Game της καριέρας του.

Μόλις επτά χρόνια μετά την είσοδό του στον μαγικό κόσμο του NBA ο Αντετοκούνμπο πέτυχε κάτι που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξασφάλισε το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε παίκτη του NBA και συνολικά στο μπάσκετ ξεπερνώντας ακόμη και θρύλους του αθλήματος. Κι αυτό διότι ο Greek Freak θα λάβει από τους Μιλγουόκι Μπακς για μια πενταετία, από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι το καλοκαίρι του 2026, το αστρονομικό ποσό των 228 εκατ. δολαρίων, τουτέστιν 187 εκατ. ευρώ. Ποτέ άλλοτε δεν έλαβε παίκτης ένα τέτοιο supermax συμβόλαιο, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τα 27,5 εκατ. δολάρια που είναι συμφωνημένο να λάβει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2020-21, προκύπτει πως ο Γιάννης στο τέλος της εξαετίας θα είναι πλουσιότερος κατά 255 εκατ. δολάρια μόνο από τις αμοιβές του από τους Μπακς, απ’ τους οποίους ήδη έχει εισπράξει 107 εκατ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ωστόσο, είναι πως παρά τα πλούτη και τη δόξα παραμένει στην καρδιά και την ψυχή ο Γιάννης από τα Σεπόλια. Είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν role model player, παίκτης-πρότυπο. Το αποδεικνύει καθημερινά με την εν γένει στάση του: πρωτοστάτησε στο κίνημα Black Lives Matter και στην επανάσταση-αποχή των NBAers από τους αγώνες, διαδήλωσε κατά του ρατσισμού και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, ένωσε τη φωνή του με εκατομμύρια ανθρώπους που βροντοφώναξαν: «No more» και «Ι can’t breathe». Το βιώσαμε και στα μέρης μας, όπου ξημερώματα, δίχως να καλέσει κάμερες και δημοσιογράφους, πήγε στη γειτονιά του στα Σεπόλια και μοίρασε μεγάλες ποσότητες τροφίμων προκειμένου να δοθούν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη….

Πάθος για ποδόσφαιρο = Γιούργκεν Κλοπ (AP)

Γιούργκεν Κλοπ: Ο αναμορφωτής

Τα σχέδια στο ποδόσφαιρο είναι για να… χαλάνε μετά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα. Πόσοι και πόσοι προπονητές δεν έχουν προσληφθεί με υψηλές προσδοκίες και σιγουριά για επιτυχίες αλλά εν τέλει έφυγαν… νύχτα ως αποτυχημένοι. Στην περίπτωση του Γιούργκεν Κλοπ και της Λίβερπουλ, ωστόσο, ήταν μάλλον νομοτελειακή η συνεργασία τους και η μετέπειτα επιτυχία τους. Οταν οι Ρεντς χτύπησαν την πόρτα του «Κλόπο», όσοι γνώριζαν και κυρίως… ένιωθαν το ποδόσφαιρο, (δι)αισθάνονταν πως, αργά ή γρήγορα, αυτό το πάντρεμα θα γεννούσε κάτι όμορφο. Το 2019 ήταν χρονιά του Champions League και το 2020 ήταν η χρονιά της μεγάλης επιστροφής στην κορυφή της Premier League μετά από 30 χρόνια για τη Λίβερπουλ.

Αν όμως στο ποδόσφαιρο οι παίκτες είναι συνήθως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές κι εκείνοι που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στη δόξα: στην προκειμένη περίπτωση ο Κλοπ φαίνεται πως είναι ο σούπερ σταρ μιας ομάδας, όπου το σύνολο υπερισχύει των μονάδων. Ο Γερμανός τεχνικός αναγέννησε ολοκληρωτικά τους Κόκκινους, τους εμφύσησε το winning spirit που τον διακατέχει και τους επανέφερε στο υψηλότερο επίπεδο. Προτού καν ολοκληρώσει τον κύκλο του στο Μερσεσάιντ είναι ήδη ένας θρύλος στην ιστορία της Λίβερπουλ δίπλα στον Μπιλ Σάνκλι, τον Μπομπ Πέισλι και τον Κένι Νταλγκλίς…

Μηχανή παραγωγής γκολ ονόματι Λεβαντόβσκι (FIFA)

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι: Μέσι και Κριστιάνο είδαν την πλάτη του

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο κυριαρχούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αφήνοντας ελάχιστο χώρο σε κάποιον για να τους πάρει τα πρωτεία. Από το 2008 και τούδε, το κατάφερε μόνο ο Λούκας Μόντριτς το 2018 έχοντας κατακτήσει το Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης και έχοντας οδηγήσει την Κροατία στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο Κροάτης χαφ βραβεύτηκε με τον τίτλο Best FIFA Player αλλά και την περίφημη Χρυσή Μπάλα, η οποία όμως λόγω Covid-19 δεν δόθηκε για το 2020. Κανείς δεν αμφιβάλλει ωστόσο ότι, αν δινόταν, θα την έπαιρνε σπίτι του ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο οποίος πήρε το (δεύτερο μετά τη Χρυσή Μπάλα σημαντικότερο ποδοσφαιρικό) βραβείο Best FIFA Player. Αφησε πίσω του τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, οι οποίοι ούτως ή άλλως έβλεπαν την πλάτη του επί μια ολόκληρη σεζόν.

Τα επιτεύγματα του Πολωνού στράικερ ήταν εκπληκτικά: πέτυχε 60 γκολ σε 52 παιχνίδια με την Μπάγερν σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ σκόραρε 20 γκολ περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σκόραρε ένα γκολ ανά 76 λεπτά θυμίζοντας τον αξεπέραστο Γερμανό «μπόμπερ» της Μπάγερν Μονάχου, Γκερντ Μίλερ. Η συνεισφορά του υπήρξε καθοριστική για την καθολική κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου το 2020: κατέκτησε το Champions League, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Γερμανίας, όπως επίσης και το Ευρωπαϊκό Super Cup και αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ σε Champions League και Bundesliga.

Ανίκητος, αλύγιστος, Ράφα Ναδάλ (AP)

Ράφα Ναδάλ: Ο βασιλιάς της σκόνης

Αν κάποτε αποφάσιζαν να αλλάξουν ονομασία στο φημισμένο τουρνουά Ρολάν Γκαρός σε… Ράφα Γκαρός, μάλλον δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν. Το όνομα τού αριστερόχειρα Ισπανού τενίστα αποτελεί συνώνυμο του γαλλικού όπεν, στα γήπεδα του οποίου έχει κατακτήσει 13 τίτλους (επίδοση ρεκόρ). Ο Ράφα Ναδάλ σήκωσε το πρώτο Ρολάν Γκαρός -τον παρθενικό του major τίτλο- το 2005 και 15 χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2020, έφτασε τα 13 τρόπαια στο Παρίσι και τα 20 συνολικά στην καριέρα του.

Η 999η νίκη του στον τελικό με τον Νόβακ Τζόκοβιτς τον έφερε στην κορυφή του τενιστικού Εβερεστ, όπου πλέον συγκατοικεί, έχοντας 20 γκραν σλαμ, με τον Ρότζερ Φέντερερ, τον μεγαλύτερο αντίπαλό του αλλά και τον καλύτερο φίλο του στα κορτ. Η ιστορία και οι ειδικοί του τένις θα αποφασίσουν ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος όλων των εποχών στο άθλημα αλλά για τον εκπληκτικό και πεισματάρη Ισπανό δεν έχει και τόση σημασία. Του αρκεί που τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τον παίκτη που εκείνος θεωρεί ως τον G.O.A.T. του τένις…

Ο νέος… Μπούμπκα λέγεται Ντουπλάντις (AP)

Αρμάντ Ντουμπλάντις: Ιπτάμενος και τζέντλεμαν

Ο στίβος ήταν ένα από τα αθλήματα που επλήγησαν ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της τετραετίας, αναβλήθηκαν όπως και μια σειρά σημαντικών διοργανώσεων προκαλώντας μπλακ άουτ στον κλασικό αθλητισμό. Ωστόσο η χρονιά που φεύγει μάς άφησε για παρακαταθήκη δύο εκπληκτικά ρεκόρ χάρη στο παιδί-θαύμα του άλματος επί κοντώ Αρμάντ Ντουπλάντις.

Ο 20χρονος Σουηδός είναι ήδη… θρύλος στο αγώνισμα καθώς στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στο Grand Prix Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με εξωπραγματικό άλμα στα 6,18 μ., ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Golden Gala της Ρώμης πήδηξε πάνω από τα 6,15 μ. κι έγραψε ξανά ιστορία καθώς ξεπέρασε την άλλοτε κορυφαία επίδοση (6,14 μ.) του θρυλικού Σεργκέι Μπούμπκα, του μεγαλύτερου αθλητή που πέρασε ποτέ από το αγώνισμα. Κι όμως ο απίθανος Ντουπλάντις κατέρριψε ένα στοιχειωμένο ρεκόρ που κρατούσε από το 1994.

Τρεις γενιές οπαδών της Λίβερπουλ περίμεναν αυτή τη στιγμή (AP)

Λίβερπουλ: 30 χρόνια μετά

30 χρόνια ήταν πολλά, πάρα πολλά για έναν οργανισμό όπως η Λίβερπουλ. Το μακρινό 1990 η ομάδα του Μερσεσάιντ σταμάτησε στα 18 πρωταθλήματα και χρειάστηκε να περιμένει τρεις δεκαετίες για να καθίσει και πάλι στο θρόνο της Premier League. Μεσολάβησαν πέτρινα χρόνια, πίκρες, κι ένα σωρό κακοτυχίες. Μέχρι και για ένα γλίστρημα του εμβληματικού Στίβεν Τζέραρντ χάθηκε προ ετών ένα πρωτάθλημα.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε εν έτει 2020 και η Λίβερπουλ κατέκτησε τον τίτλο με… στυλ Λίβερπουλ. Παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο, το καλύτερο στο Νησί. Οπως τα χρόνια που μεσουρανούσε στα 80s. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλόπ τερμάτισε πρώτη με 99 βαθμούς (!) και με διαφορά 18 πόντων από την προηγούμενη πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι.

Οι Βαυαροί ξανάρχονται… (AP)

Μπάγερν Μονάχου, το ιστορικό τρεμπλ!

Η κατάκτηση της Bundesliga από την Μπάγερν Μονάχου δεν αποτελεί είδηση όταν μιλάμε για την πολυνίκη ομάδα στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ούτε καν το νταμπλ με την κατάκτηση και του Κυπέλλου, αφού τα… βουνά των Βαυαρών είναι συνηθισμένα στα… χιόνια των εγχώριων τίτλων. Οταν όμως η κυριαρχία της πιο καλοκουρδισμένης μηχανής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (σε ποδοσφαιρικό, οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο) επιβεβαιώνεται και στο Champions League, τότε το τρεμπλ (το δεύτερο στην ιστορία του συλλόγου μετά το 2013) προφανώς και αποτελεί είδηση και μάλιστα μεγάλη και ιστορική.

Η αποκαλούμενη FC Hollywood κυριάρχησε ολοκληρωτικά την περασμένη σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση κατακτώντας τον τίτλο έχοντας έντεκα σερί νίκες, μερικές εκ των οποίων μάλιστα ήταν ανελέητες όπως το 2-7 επί της Τότεναμ, το 0-6 επί του Ερυθρού Αστέρα, το 4-1 επί της Τσέλσι και κυρίως το ανεπανάληπτο 2-8 επί της Μπαρτσελόνα, πριν από την επικράτηση στον τελικό επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο κόουτς Χάνσι Φλικ ήρθε ως υπηρεσιακός και έγραψε ιστορία…

Από τη στιγμή που «έφυγε» ο Κόμπι Μπράιαντ ο τίτλος έγινε must για τους Λέικερς(AP)

Λ.Α. Λέικερς: Για τον Κόμπι…

Από την εποχή που μεσουρανούσε στα παρκέ του NBA ο θρυλικός Κόμπι Μπράιαντ είχαν να κατακτήσουν τον τίτλο οι Λος Αντζελες Λέικερς. Το πιο ισχυρό brand στον μαγικό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ (μαζί με τους Μπόστον Σέλτικς) θα συμπλήρωνε δέκα άγονα χρόνια αν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Αντονι Ντέιβις και η παρέα τους δεν άγγιζαν το… Αγιο δισκοπότηρο. Γι’ αυτό όμως αποκτήθηκε ο ΛεΜπρόν πριν από μια διετία, γι’ αυτό γύρω του χτίστηκε μια πλήρης κι εξαιρετική ομάδα.

Ο αναπάντεχος και σοκαριστικός θάνατος του Κόμπι, του άλλοτε leader των Λέικερς, έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για να επιστρέψουν οι Λιμνάνθρωποι στον θρόνο τους. Οχι μόνο διότι το επέβαλε η ιστορία τους αλλά γιατί πλέον το όφειλαν οι Λέικερς στον αξεπέραστο Μπράιαντ ως ελάχιστο φόρο τιμής. Οσο καλοί κι απρόβλεπτοι κι αν ήταν οι θαυμάσιοι Μαϊάμι Χιτ, που έφτασαν μέχρι τους NBA Finals, ήταν πια καρμικό να επιστρέψει ο τίτλος στο Λος Αντζελες.

Οι Μιλγουόκι Μπακς ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης στο NBA (AP)

Μιλγουόκι Μπακς: Φώναξαν «No more»

Οι Μιλγουόκι Μπακς του δικού μας Γιάννη Αντετοκούνμπο έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περασμένη σεζόν στο NBA. Τερμάτισαν πρώτοι στη διάρκεια της regular season στην Ανατολή κι έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Περιφέρειας, όπου όμως ηττήθηκαν από τους Μαϊάμι Χιτ. Ο μεγάλος στόχος για τον τίτλο δεν επετεύχθη. Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη νίκη των Ελαφιών γράφτηκε στις 26 Αυγούστου σε ένα παιχνίδι που δεν άρχισε ποτέ κι έμελλε να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Στο Game 5 των πλέι οφ με τους Ορλάντο Μάτζικ δεν έγινε τζάμπολ. Ο Γιάννης, ο Θανάσης και οι συμπαίκτες τους, με αφορμή τη δολοφονία από πυρά αστυνομικού του Τζέισον Μπλέικ στο Ουισκόνσιν, έλαβαν μια ιστορική απόφαση με το μποϊκοτάζ της αναμέτρησης θέλοντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων.

Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που είχε συγκλονίσει την υφήλιο. Μολονότι η απόφαση των Μπακς ήταν πρωτοφανής κι άκρως επαναστατική -ιδίως για το status που έχει δημιουργήσει ο αθλητισμός- άμεσα επιδοκιμάστηκε από παίκτες, προπονητές, διαιτητές, φιλάθλους, ομάδες, ακόμη και τη διοργανώτρια αρχή του NBA. Απαντες έσπευσαν να ενώσουν τη φωνή με τους Μπακς αλλά και με τα εκατομμύρια των Αμερικανών πολιτών που βροντοφώναξαν «No more».

Ο τελευταίος χορός του MJ προκάλεσε φρενίτιδα (Netflix)

Μάικλ Τζόρνταν: Ο G.O.A.T. επέστρεψε

Εχουν περάσει 17 χρόνια από την απόσυρσή του από την ενεργό δράση αλλά ο Μάικλ Τζόρνταν παραμένει ο Greatest Of All Time. Ο κορυφαίος μπασκετομπολίστας όλων των εποχών κι ένας από τους πιο επιδραστικούς αθλητές στην ιστορία των σπορ θύμισε στους παλαιότερους και έμαθε στους νεότερους γιατί το όνομά του αποτελεί συνώνυμο της επιτυχίας και της τελειότητας. Κι όλα αυτά τα πέτυχε κουνώντας απλώς το… μικρό του δαχτυλάκι. Το Last Dance, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε από το Netflix εν μέσω lockdown και πραγματεύεται την τελευταία σεζόν του Τζόρνταν στους Σικάγο Μπουλς, έσπασε τα κοντέρ της τηλεθέασης και αποτέλεσε έναν ύμνο στον MJ και στους δικούς του «Ταύρους», μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην ιστορία των σπορ.

Ο ενθουσιασμός, το ντελίριο, οι συζητήσεις, τα debate ακόμη και οι (νέες) έριδες που προκάλεσε στο κοινό το Last Dance, όπως βεβαίως και τα λόγια του Air, ο οποίος καθισμένος αναπαυτικά στον καναπέ του αφηγείται, σχολιάζει, καυτηριάζει, σαρκάζει, γελάει, νευριάζει λέγοντας τη… δική του αλήθεια, καταδεικνύουν την επίδραση που έχει ακόμη στον αθλητισμό ο αξεπέραστος Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος όμως, σε αντίθεση με τον ΛεΜπρόν, μοιάζει περισσότερο ως θιασώτης του «Shut up and dribble»…