Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που πρότεινε την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και την απαλλαγή των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε αυτή, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».
Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους
Επίσης, την μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρια σκοπούμενη σωματική βλάβη πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας για τους 5 κατηγορούμενους που φέρονται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό των Αυγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα το 2012, στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για την Αδαμαντία Οικονόμου, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, γιατί αν είχαν, δεν θα σταματούσαν την επίθεση έως ότου επιτελέσουν τον σκοπό τους. «Δεν θέλησαν να θανατώσουν το θύμα», υποστήριξε η εισαγγελέας, ζητώντας από το δικαστήριο να μετατρέψει την αποδιδόμενη σε 5 κατηγορούμενους πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού.
Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, πρότεινε την ενοχή κατηγορουμένων για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εισαγγελέας είχε την γνώμη ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, κρίνοντας ότι σκοπός των δραστών ήταν να πλήξουν το συνδικάτο και όχι να σκοτώσουν. «Αν ήθελαν να το κάνουν θα είχαν επιφέρει χτυπήματα στο κεφάλι των θύματων», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη διακεκριμένη οπλοκατοχή
Ακόμη, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη για τα δύο όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του, λέγοντας ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ενός όπλου εντός οικίας δεν συνιστά μετατροπή του όπλου. Για τον Γιώργο Γερμενή, ζήτησε την ενοχή του για πλημμεληματική κατοχή πυρομαχικών κσι οχι για διακεκριμενη οπλοκατοχη. Την ιδια αποψη ειχε και για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ν. Μιχαλολιάκου ,ζητωντας την ενοχη του για πλημμεληματική κατοχή όπλων. Επιπλέον, πρότεινε την ενοχή του Ιωάννη Λαγού για πλημμεληματική κατοχή όπλων (και όχι διακεκριμένη όπως κατηγορείτο), καθώς και για παράνομη κατοχή φωτοβολίδων κρότου λάμψης. Τέλος, ζήτησε την απαλλαγή του Στάθη Μπούκουρα απο το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής.
Εισαγγελέας: Ενοχος μόνο ο Ρουπακιάς
Την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη των 68 κατηγορουμενων της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι ο Ρουπακιάς χτύπησε το θύμα με μανία σε καίρια σημεία, αποδεχόμενος το ανθρωποκτόνο αποτέλεσμα της πράξης του. «Οι ισχυρισμοί του ότι προκλήθηκε από τον Φύσσα και ότι φοβήθηκε γιατί τράβηξε μαχαίρι δεν ευσταθούν» είπε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. Κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσμα των ενεργειών του, και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενο μαχαίρι, έπληξε τον Παύλο Φύσσα δύο φορές στο ύψος της καρδιάς».
Χωρίς σχεδιασμό
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε, ωστόσο, την απαλλαγή των υπολοίπων 17 συγκατηγορουμένων του Γ. Ρουπακιά, οι οποίοι κατηγορούνται είτε για άμεση είτε για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα, υποστηρίζοντας ότι, αν και ήταν παρόντες με το SMS που έλαβαν απο τον Γιώργο Πατέλη, εντούτοις δεν προέκυψε ότι ενθάρρυναν τον Ρουπακιά για τη δολοφονία, «καθώς ήταν ελάχιστος ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Φύσσα. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Εάν υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία, θα έπαιρνε και ο Ρουπακιάς SMS».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, αν ο Ρουπακιάς είχε προσχεδιάσει το έγκλημα, δεν θα έπαιρνε το αυτοκίνητο της αδελφής του και θα έκρυβε τις πινακίδες. Για την κυρία Οικονόμου, όμως, δεν προέκυψε ότι η δολοφονία Φύσσα έγινε έπειτα από εντολή της ηγεσίας του Νίκου Μιχαλολιάκου ή του Γιάννη Λαγού. «Ποιο θα ήταν το όφελος από μια τέτοια ενέργεια;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας.
«Αν, πράγματι, ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί τη διέπραξαν σε κεντρικό σημείο, και όχι κάποια άλλο βράδυ, σε απόμερο σημείο, ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό;» κατέληξε. Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού, αλλά και η μητέρα του, αποχώρησαν από την αίθουσα εμφανώς δυσαρεστημένοι.
ΕΘΝΟΣ