Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025 08:04
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοχοΐδης από τη ΔΕΘ: Ξεκινά η λειτουργία του panic button για ανηλίκους και γονείς






Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση νέας εφαρμογής panic button για παιδιά που το χρειάζονται.

Στον χαιρετισμό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία κινείται σε δύο επίπεδα. «Το ένα είναι ότι επιχειρούμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή πουν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογική εξέλιξη και τις νέες τεχνολογίες οι οποίες έχουν μπει στη ζωή μας. Έχουν μπει, όμως, και στη δραστηριότητα των εγκληματιών και των κακοποιών και ακόμα περισσότερο στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Για αυτό και η Αστυνομία χρειάζεται σύγχρονα εργαλεία για να είναι αποτελεσματική. Επιχειρούμε αυτήν τη στιγμή μέσα από ένα γιγάντιο πρόγραμμα να ψηφιοποιήσουμε όλα τα επιχειρησιακά κέντρα των Αστυνομικών Διευθύνσεων, να αποκτήσουν σύγχρονες τεχνολογίες, συστήματα πληροφοριών, συστήματα εξιχνίασης των εγκλημάτων».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της μετάβασης στην κοινωνική αστυνόμευση, δηλαδή της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας άλλα και άλλων μορφών βίας.

Για την ενδοοικογενειακή βία είπε ότι στον τομέα αυτόν γίνεται μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά από εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Τόνισε ακόμη πως η αστυνομία γίνεται πιο αποτελεσματική κάθε ημέρα στην αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων.

«Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι δεν είναι απλά αθλητική βία, αλλά είναι εγκληματικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες κινούνται σε άλλα πεδία, εγκληματικά».

Έρχεται panic button για νέους

Ο κ. Χρυσοχοΐδης για πρώτη φορά ανακοίνωσε την ενεργοποίηση νέας εφαρμογής panic button για ανήλικους ή νέους ενήλικες που το χρειάζονται.

«Σήμερα θα εγκαινιάσουμε μια νέα εφαρμογή, ένα νέο panic button, μια εφαρμογή που θα χορηγηθεί σε όσους ανήλικους ή γονείς το επιθυμούν, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο να μπορούν να καλούν σε βοήθεια. Μέσα και από τον πενταψήφιο αριθμό 10201 που έχουμε καθιερώσει δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη υποδομή της προστασίας της ενηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης, και ανηλίκων αλλά και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Η δέσμευσή μας είναι ότι κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι και πιο αφοσιωμένοι για να υπηρετήσουμε με πίστη και αγάπη την ασφάλεια των πολιτών».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ελληνική Αστυνομία με το έργο της είναι πάντοτε παρούσα, πάντοτε έτοιμη και αποδεδειγμένα ικανή να εξασφαλίσει το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Η ΕΛΑΣ προέρχεται από την κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της, αναλύει τις κοινωνικές αλλαγές και τα φαινόμενα βίας και λαμβάνει άμεσα μέτρα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματός της. Για αυτό και επιλέξαμε η φετινή θεματολογία του περιπτέρου της ΕΛΑΣ να ταυτίζεται με την προτεραιότητα που έχουμε θέσει και συμπυκνώνεται στο μήνυμα: Ασφαλείς πόλεις δίπλα στον πολίτη».

Τι περιλαμβάνει το πληροφοριακό κέντρο της ΕΛΑΣ

Το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη φετινή ΔΕΘ προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες όπου μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία μπορούν να ενημερωθούν για το έργο της ΕΛΑΣ αλλά και για τρόπους προστασίας και ασφάλειας των ίδιων, όπως για παράδειγμα τις σύγχρονες απειλές στο διαδίκτυο.

Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γίνουν «Ερευνητές σκηνής εγκλήματος για μια μέρα» μέσω του ειδικά σχεδιασμένου escape room. Σε αυτόν τον διαδραστικό χώρο, με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού του Τμήματος Εξερευνήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν ένα υποθετικό έγκλημα -την κλοπή ενός αρχαίου αγαλματιδίου από μουσείο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία εγκληματολογίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της διερεύνησης εγκλημάτων και να βιώσουν τη συναρπαστική εμπειρία της επίλυσης ενός μυστηρίου.

Επιπλέον οι επισκέπτες θα πάρουν να δοκιμάσουν τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) που έχουν αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Με τα γυαλιά VR, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ώστε μέσα από ένα εικονικό περιβάλλον να μάθουν πώς να προστατεύονται από τις σύγχρονες απειλές του κυβερνοχώρου.

Πέρα από τις παραπάνω δράσεις, το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη ΔΕΘ 2024 θα προσφέρει μια σειρά από ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικές δραστηριότητες που καλύπτουν θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η αθλητική βία, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η οδική ασφάλεια, καθώς και ζητήματα προστασίας, κακοποίησης και παραβατικότητας ανηλίκων.

 

 

πηγή: voria