500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα δεν έχει ούτε το Νέο Δελχί, είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας σχολιάζοντας τις μετρήσεις κινεζικής ΜΚΟ που έδειξαν ότι στο Βόλο στις 26 Μαρτίου τα ΡΜ 2,5 είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα 500mg. Η κ. Κολυνδρίνη έκανε λόγο για ανυπόστατες μετρήσεις με ανυπόστατους μετρητές, χωρίς καμία υπογραφή και υπεύθυνο και τόνιζε πως δεν θα αφήσει κανέναν να μολύνει κυριολεκτικά και μεταφορικά την πόλη. Ωστόσο μίλησε για το επεισόδιο ρύπανσης της ΑΓΕΤ το περασμένο Σάββατο, υπογραμμίζοντας πως ήδη κλιμάκια έχουν κάνει έλεγχο και αναμένεται το πόρισμα.
Λάβρος ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας για ακόμη μια φορά για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης, τις μετρήσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας που κάνουν λόγο για τεράστια μόλυνση του αέρα της πόλης, αλλά και για μετρητές που ελέγχονται από κινεζική ΜΚΟ.
Οι σταθμοί πρέπει να είναι πιστοποιημένοι
«Ο νόμος είναι πάρα πολύ σαφής και είναι υπερκείμενος όλων, είτε αν θέλουν κάποιοι να το υιοθετήσουν αυτό ως θέσφατο γιατί αυτό είναι, είτε όχι. Ο νόμος λέει ότι δημόσιος φορέας ή φορέας που επιβλέπει το δημόσιο είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων σε ότι έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Κάθε σταθμός μέτρησης, ο οποίος μετρά, πρέπει να είναι πιστοποιημένος, πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο μετρητών του Υπουργείου και όλης της Ελλάδας, γιατί το Υπουργείο επιβλέπει ένα δίκτυο μετρητών που έχει την εποπτεία και τον έλεγχο. Πρέπει να είναι σταθμοί μέτρησης που έχουν πιστοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου, είναι σταθμοί που στοιχίζουν περί τις 150.000 ευρώ και κάθε φορά που τοποθετείται ένας τέτοιος σταθμός σε έναν τόπο ελέγχεται γύρω στις 10 φορές. Γίνονται όλα όπως ο νόμος ορίζει και τότε μπορείς να έχεις Online μετρήσεις, μετρήσεις που είναι έγκυρες, σωστές, με υπογραφή, ελεγμένες και μπορείς να τις κοινοποιείς κι αυτές είναι που ισχύουν. Αυτές οι μετρήσεις δεν μπορούν να «μαγειρευτούν»», τόνισε η κ. Κολυνδρίνη αναφορικά με την εγκυρότητα των μετρήσεων της Περιφέρειας.
500 μικρογραμμάρια δεν έχει ούτε το Δελχί
Η Αντιπεριφερειάρχης όμως δεν έμεινε μόνο στο πρακτικό του θέματος, αλλά σχολίασε και τις μετρήσεις κινεζικής ΜΚΟ που έδειξαν ότι στο Βόλο στις 26 Μαρτίου τα ΡΜ 2,5 ξεπέρασαν τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
«500 μικρογραμμάρια δεν έχει ούτε το Δελχί. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κάποιο πολίτη δεν έχουν καμία νομική υπόσταση, ακόμη κι αν ήταν τα ίδια με τους σταθμούς μέτρησης» υπογράμμισε η ίδια.
Μάλιστα σημείωσε πως δεν μπορεί μια πλατφόρμα με ανυπόστατους σταθμούς, με έναν σταθμό να φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα εστιατόριο, που τώρα λόγω των μέτρων είναι κλειστό, να είναι αξιόπιστη.
«Θα το ψάξω μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, δεν θα αφήσω κανέναν να ρυπαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και στο φουγάρο από το καράβι 500 μικρογραμμάρια δεν θα έδειχνε. Ανυπόστατοι μετρητές που δεν ξέρουμε που είναι, ποιος τους τοποθέτησε ποιος υπογράφει. Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, σε ποιον να απευθυνθώ;», είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης.
Εξετάζεται το επεισόδιο ρύπανσης της ΑΓΕΤ
Στο μεταξύ, η κ. Κολυνδρίνη μίλησε και για το επεισόδιο ρύπανσης από την ΑΓΕΤ το περασμένο Σάββατο, γεγονός που και η ίδια η βιομηχανία παραδέχτηκε αποδίδοντάς το σε βλάβη. Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη ήδη έχει σταλεί κλιμάκιο για να εξετάσει το ζήτημα.
«Πόρισμα δεν έχουμε ακόμη, πρέπει να γίνει δύο φορές αυτοψία. Από την ΑΓΕΤ παραδέχτηκαν τη βλάβη. Όταν υπάρχει μια βλάβη σε ένα εργοστάσιο, εξαρτάται από το είδος της βλάβης και πόσο προσβάλει τη δημόσια υγεία και μπορεί να καταγραφεί από τον μετρητή. Εάν ο αέρας φυσούσε προς το Βόλο θα καταγραφόνταν από τους μετρητές. Αυτό όμως θα φανεί στο πόρισμα, οι μετρήσεις του σαββατοκύριακου δείχνουν μικρές ωριαίες υπερβάσεις, οπότε μπορεί να ήταν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εγώ δεν μιλάω με κανέναν βιομήχανο
Η κ. Κολυνδρίνη όμως απάντησε και σε κατηγορίες που δέχεται πως «κάνει πλάτες» στην ΑΓΕΤ, τονίζοντας πως χαρακτηριστικά πως « δεν αναφέρθηκα σε καμία βιομηχανία, γατί δεν μπορείς να συνδέσεις νομοτελειακά τίποτα και με κανέναν, εάν δεν τεκμηριωθεί. Αυτοί οι οποίοι καταδεικνύουν τον έναν ή τον άλλο δείχνουν και τις προθέσεις τους».
Ενώ μιλώντας για τις μηνύσεις που έχει καταθέσει κατά της ΑΓΕΤ και της Χαλιβουργίας κι αν αυτές δείχνουν ότι οι βιομηχανίες ευθύνονται για την αέρια ρύπανση η Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν έγινε μήνυση υπήρχαν κι άλλες παρατυπίες. Η Επιτροπή πολιτών είχε ξεκινήσει έναν αγώνα με την καύση του RDF στην ΑΓΕΤ. Δεν συνέδεσα τη ρύπανση με κάποια βιομηχανία, , αλλά με μια αγωνία ότι το RDF δεν κάνει κακό μακροπρόθεσμα στην υγεία. Μ’ αυτή τη λογική και με δεδομένες παρανομίες που βρέθηκαν, χωρίς να αφορούν υπερβάσεις, κατέθεσα αγωγή με τεκμηριωμένο φάκελο. Αυτό δεν θα αποτελεί μόνιμο έρεισμα για να δείχνουμε τον ένα και τον άλλο. Πρέπει να προκύψουν στοιχεία για να δείχνουμε.
Αυτοί οι οποίοι συνδέουν κι έχουν εμμονικές τάσεις με συγκεκριμένα εργοστάσια, καταδεικνύουν τη δική τους συμπεριφορά. Και τις δικές τους πολιτικές συμπεριφορές και ενδεχομένως και δικές τους εμπλοκές. Εγώ δεν μιλάω με κανέναν βιομήχανο και δεν τους ξέρω αν τους δω στο δρόμο».
Μάλιστα τόνισε πως η περιφέρεια αλλά και η ίδια προσωπικά συμμερίζεται την αγωνία του κόσμου, τονίζοντας πως καμία αγωγή στις δυο βιομηχανίες έχει αποσυρθεί, ενώ δεν αλλάζει η περιφέρεια την απόφασή της για ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεις για καύση RDF.
Ο στόχος είναι ένας: Να εντοπιστεί το πρόβλημα και να επιλυθεί
Η κ. Κολυνδρίνη υπογράμμισε πως ο στόχων όλων είναι ένας. Να εντοπιστεί το όποιο πρόβλημα και να επιλυθεί.
« Να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί την οσμή, εάν αυτό ταυτίζεται με ενδεχόμενη ρύπανση γι’ αυτό εδώ και περίπου 2 χρόνια είχε ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία, με εκπροσώπους από επιτροπές πολιτών. Με το να βγάζουμε άναρθρες κραυγές και να στρίβουμε το δάχτυλο εδώ κι εκεί δεν λύνεται το θέμα, επίσης είμαι επιφυλακτική εάν αυτές οι δημοσιεύσεις έχουν καλές προθέσεις γιατί πραγματικά αποπροσανατολίζουν από τον καλό σκοπό. Η πλειοψηφία του κόσμου θέλει να εντοπιστεί το όποιο πρόβλημα και να επιλυθεί. Γ’ αυτό ξεκίνησε η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ, γι’ αυτό μετρούν 2 σταθμοί και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τα τεύχη διακήρυξης και για τον τρίτο και στη Θεσσαλία θα έχουμε έξι σταθμούς μέτρησης, εκ των οποίων οι 2 στο Βόλο. Άρα θα έχουμε πέντε», είπε και συμπλήρωσε πως μετρούν και οι δύο σταθμοί της περιφέρειας, υπάρχουν πιστοποιημένες μετρήσεις και «όχι μετρήσεις με μηχανάκια της πλάκας».
Τέλος ανέφερε πως έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με άλλο ανάδοχο για λήψεις δειγμάτων εδάφους περιμετρικά της πόλης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης και προέκυψε ανάδοχος της ολφακτομετρίας κι όλα αυτά καταδεικνύουν την αγωνία και της Περιφέρειας για τον κοινό στόχο.