Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 15:23
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερες σκέψεις για το 30% στις ηλεκτρονικές πληρωμές -Κίνδυνος επιβαρύνσεων για νοικοκυριά






«Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε», λέει η σοφή παροιμία, που φαίνεται ότι τριγυρίζει όλο και περισσότερο στο μυαλό των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, εν όψει εφαρμογής για πρώτη φορά του υψηλού ποσοστού αναγκαίων ηλεκτρονικών πληρωμών προς αποφυγήν πρόσθετων φόρων.

Η σύνδεση του αφορολογήτου με την πραγματοποίηση πληρωμών μέσω ίντερνετ ή χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, δεν είναι κάτι καινούργιο για την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, μέχρι φέτος τα ποσά αυτά καλύπτονταν σχετικά εύκολα και μάλιστα νωρίς- νωρίς, καθώς αφενός «μετρoύσαν» ακόμα και λογαριασμοί ΔΕΚΟ, όπως και τα ψώνια στα super markets, αφετέρου τα όρια ήταν σχετικά χαμηλά και κλιμακωτά.

Από φέτος τα πράγματα θα άλλαζαν, καθώς τα νοικοκυριά θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές στο 30% των εισοδημάτων τους, προκειμένου στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021 να μην ηχήσουν… καμπάνες. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστική για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις πολύ απλά δεν θα έχουν καλύψει το προβλεπόμενο όριο ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η καραντίνα εμποδίζει την επίτευξη του 30% στις ηλεκτρονικές πληρωμές από νοικοκυριά

Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών στο υπουργείο Οικονομικών έτριβαν τα χέρια τους με ικανοποίηση, διαπιστώνοντας ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενισχύονται, προφανώς ως εναλλακτική στους περιορισμούς αγορών με φυσική παρουσία. Ειδικά στο δεύτερο lockdown, οι ηλεκτρονικές αγορές πήραν «φωτιά»- κυρίως λόγω Black Friday- ενώ αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών καταγράφηκαν και σε δραστηριότητες με… παράδοση φοροδιαφυγής. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν, πλέον, δεύτερες σκέψεις, καθώς ενδεχομένως αυτή η θετική εικόνα να μην αφορά σε όλους τους φορολογούμενους, αλλά κυρίως σε εκείνους που είναι πιο εξοικειωμένοι με τα e-shops και τις αγορές εξ αποστάσεως, με κίνδυνο η εκκαθάριση του 2021 να «χτυπήσει» ανυποψίαστα νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού, με εισόδημα 20.000 ευρώ. Με το προηγούμενο σύστημα όφειλε να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές 2.500 ευρώ (10% για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισοδήματος και 15% για τις υπόλοιπες 10.000 ευρώ), προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με φόρο 22%. Με το νέο σύστημα, στη διάρκεια του 2020 οφείλει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές 6.000 ευρώ. Υπό άλλες συνθήκες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα είχε πρόβλημα να πιάσει το όριο αυτό. Υπό συνθήκες πανδημίας, ενδεχομένως να έχει πρόβλημα.

Πέτσας: Δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το 30%, αλλά μας απασχολεί το πρόβλημα

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης ανέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι για να αλλάξουμε αυτό το 30%, αλλά είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους: 1) σε περιπτώσεις πανδημίας, επειδή ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, η κατανάλωση πέφτει, όπως πράγματι την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες 2) ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές- όπως ήταν αναμενόμενο- δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε για δύο λόγους: α) δεν ήταν έτοιμοι οι καταναλωτές β) δεν ήταν έτοιμοι αυτοί που προσέφεραν, τα καταστήματα, γιατί όπως είδαμε υπάρχει ένα τρομερό bottleneck, μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους. Ήδη, πάρα πολλά καταστήματα ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν είμαι αυτήν τη στιγμή σε θέση να πω κάτι παραπάνω».

Το πρώτο δίμηνο του 2021 οι αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ

Από το υπουργείο Οικονομικών μάλλον ενισχύουν την αίσθηση ότι το πλαίσιο θα διαφοροποιηθεί, σημειώνοντας ότι «αυτήν τη στιγμή δεν εξετάζουμε το ζήτημα», με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο ότι οι αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα που «καίνε» την τσέπη των φορολογούμενων (ηλεκτρονικές αποδείξεις, ρυθμίσεις χρεών, ρυθμίσεις δανείων κ.λ.π.), θα ληφθούν στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος για το όριο του 30% δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επίσης, σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών περιορίζεται στο 20%.

Πηγή: iefimerida.gr