Την μεγάλη αβεβαιότητα και τα σενάρια χρεοκοπίας της ΔΕΗ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου επαναφέρουν στο προσκήνιο οι εκτιμήσεις για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.
Την Πέμπτη η μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο κατέρρευσε 17,32% και αφορμή ήταν οι πληροφορίες που διέρρευσαν για επιδείνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, κάνοντας λόγο για ζημιές άνω των 250 εκατ. ευρώ αλλά και για αρνητικό EBITDA ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι οικονομικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν σημάνει συναγερμό στην διοίκηση για ανάγκη άντλησης ρευστότητας ύψους 300 εκατ. ευρώ έως τον Αύγουστο προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες δανείων που θα ανοίξουν τον «Ασκό του Αιόλου» για την ΔΕΗ.
Είναι φανερό ότι η εικόνα αυτή δεν προϊδεάζει με την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων όπως διαβεβαίωνε το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος μιλούσε για συγκυριακές ζημιές.
Υπό αυτές τις συνθήκες το αρνητικό σερί στον ισολογισμό της επιχείρησης που πέρσι άγγιξε το ύψος των 900 εκατ. ευρώ και προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζεται και ουδείς γνωρίζει πόσο μακριά μπορεί να πάει.
Η ΔΕΗ παραμένει ένας μεγάλος ασθενής για την παρούσα αλλά κυρίως για την επόμενη κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη να μιλά χθες για νέα Ολυμπιακή. Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για την εφαρμογή ενός σχεδίου σωτηρίας καθώς με τις παρούσες επιδόσεις είναι αδύνατο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Την αρνητική εικόνα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της αργά χθες το απόγευμα και η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι το ύψος των ζημιών δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ο λόγος όπως ανέφερε είναι ότι για τα αποτελέσματα α΄τριμήνου υφίστανται ακόμη εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν, χωρίς να τις κατονομάζει.
Η ΔΕΗ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το έμφραγμα που της προκαλεί η απουσία έκτακτης ρευστότητας ύψους 250 εκατ. – 300 εκατ. από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προηγούμενων ετών, ρύθμιση που δρομολογήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά δεν εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους καθώς δεν είχε ποσοτικοποιηθεί το ακριβές ύψος των απαιτήσεων.
Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ, αναφέρει ότι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητά της.
Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη, εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορούν να διευθετεθούν με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Πηγή: protothema.gr