Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 14:11
Κόσμος

Δεκτή η παραίτηση Ντράγκι – Πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία

Italian Prime Minister Mario Draghi drinks coffee during his address to the Senate ahead of a confidence vote for the government after he tendered his resignation last week in the wake of a mutiny by a coalition partner, in Rome, Italy July 20, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane





Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μετά από την απόφασή του, ανοίγει και επίσημα ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ιταλίας και από την ηγεσία της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση και του ζήτησε να προχωρήσει σε περισσότερες διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές του, με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία, η οποία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει την έξαρση του πληθωρισμού και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ντράγκι βρισκόταν στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής μέτρων, που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους όταν ξεκίνησε η πολιτική κρίση, σημειώνει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε μια άλλη πρόκληση, η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σύντομα υψηλότερο κόστος για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Έρχεται αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η διάδοχος Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Όλο αυτό το διάστημα, η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων επέτρεψε στην Ιταλία να μετακυλίσει φθηνά το χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 150% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Με τις εξελίξεις αυτές, όμως και, κυρίως, με την πολιτική αστάθεια που φέρνει στη χώρα η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι περιορισμένα έως και ανύπαρκτα…