Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 11:08
ΜαγνησίαΤοπικά

Δεν διαπιστώθηκαν τοξικές συνθήκες στον Παγασητικό – Τα συμπεράσματα του ΙΝΑΛΕ

Καταστροφές στο Βόλο απο την κακοκαιρία. Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)





Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των μετρήσεων που διεξήγαγε στον Παγασητικό Κόλπο (5- 6 Οκτωβρίου 20023), καταρρίπτει κάθε αντιεπιστημονική προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και fakenews, σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση των υδάτων, ύστερα από τις πρόσφατες θεομηνίες και συμπεραίνει ότι «εδραιώνεται με την προσθήκη νέων δεδομένων η άποψη ότι, προς το παρόν η επίπτωση των πλημμυρικών φαινομένων είναι στη θολερότητα και τη σκίαση στις βενθικές κοινωνίες. Τα θρεπτικά άλατα είναι σε μικρές ποσότητες καθώς και τα βαρέα μέταλλα σε φυσιολογικά επίπεδα». Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν βρέθηκαν νεκρά ψάρια και αναφέρεται τόσο στα αποτελέσματα των υποβρυχίων ερευνών που διεξήχθησαν, οι οποίες διεπίστωσαν ότι το φυτοπλαγκτόν, που αποτελεί τροφή των ψαριών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως επίσης και οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και pH, οι οποίες βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτές των σταθμών του ΙΝΑΛΕ στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις έρευνες αισιόδοξα ήταν τα αποτελέσματα και στις μετρήσεις που έγιναν σε βαθύτερα τμήματα (18-20) μέτρα, ενώ στα σημεία πλησίον των ακτών που υπήρχαν λιβάδια θαλάσσιου αγγειόσπερμου Cymodoceanodosa, που είχαν σκεπαστεί από φερτά υλικά, διαπιστώθηκε δυναμική επανάκαμψης και αποκατάστασης του λιβαδιού.

Τα συμπεράσματα που ΙΝΑΛΕ, έχουν ως εξής:

– Κατά τη διάρκεια του διήμερου πλόα (5-6 Οκτωβρίου 2023) της ερευνητικής ομάδας του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) στον Παγασητικό Κόλπο με αλιευτικό σκάφος δεν παρατηρήθηκαν νεκροί επιπλέοντες ζωικοί οργανισμοί, ενώ ένα ψάρι νεκρό που παρατηρήθηκε ήταν του γλυκού νερού. Αντίθετα, οι υποβρύχιες παρατηρήσεις εντόπισαν πλούσια ιχθυαποθέματα στη στήλη και στο βυθό της θάλασσας και οι μετρήσεις του ζωοπλαγκτού, που αποτελεί τροφή των ψαριών, έδειξαν συνήθη για την εποχή εικόνα.

-Οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και οι τιμές pH στη στήλη του θαλασσινού νερού κινήθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, παρόμοια με αυτά των σταθμών του Βορείου Αιγαίου.

– Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, μετρήθηκαν χαμηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών αλάτων στο θαλασσινό νερό, ακόμη και αμμωνιακών αλάτων κοντά στις ακτές, ενώ οι συγκεντρώσεις χλωροφύλλης ήταν τυπικές παράκτιου οικοσυστήματος.

– Δεν μετρήθηκαν στη στήλη του νερού και σε ιζήματα συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που να δείχνουν τοξικές συνθήκες διαβίωσης για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Οι αναλύσεις συνεχίζονται και άλλες ουσίες προτεραιότητας και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

-Παρατηρήθηκε αυξημένη θολερότητα σε σύγκριση με τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου, με το δίσκο του Secchiνα είναι εμφανής μέχρι στα 5 έως 7 μέτρα βάθος, αντί των 14-17 μέτρων,την ίδια εποχή, στους σταθμούς του Βορείου Αιγαίου.

-Αισιόδοξα ήταν τα αποτελέσματα από τα λιβάδια του θαλάσσιου αγγειόσπερμου Posidoniaoceanica (νηπιοτροφείο ψαριών), όπου ακόμη και στα βαθύτερα τμήματα των λιβαδιών που εξετάστηκαν, στα 18-20 μέτρα βάθος, δεν βρέθηκαν νεκρωμένες ή σκεπασμένες με φερτά ιζήματα δεσμίδες. Βεβαίως, όπως αποτυπώθηκε και φωτογραφικά, σε αυτά τα βάθη κυριαρχούσαν ύδατα πράσινης απόχρωσης, γεγονός που δείχνει την έναρξη φαινομένου άνθισης του φυτοπλαγκτού.

-Μεγάλο τμήμα του λιβαδιού του θαλάσσιου αγγειόσπερμου Cymodoceanodosa, στις ακτές των Νέων Παγασών (Αλυκές) είχε σκεπαστεί από φερτά υλικά. Ωστόσο, στις εμφανείς δεσμίδες του, η μέτρηση των φυσιολογικών δεικτών έγκαιρης διάγνωσης καταπόνησης (PItotal, Fv/Fm)έδειξαν ύπαρξη δυναμικού επανάκαμψης και αποκατάστασης του λιβαδιού.