Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη παρουσία του Προέδρου της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Ν. Μαγνησίας, κ. Π. Μαλινδρέτου, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα της Ένωσης, κ. Η. Καραμέτο, το μέλος της Ένωσης, κ. Ν. Χαυτούρα και από τον πρόεδρο του συλλόγου νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας κ. Β. Γιαννάκο, το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2020.
Στη συνάντηση, η οποία διαμείφθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν πλειάδα θεμάτων που αφορούσαν κυρίως στα προβλήματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, είναι κοινά όχι μόνο για το ιατρικό προσωπικό του Ν. Μαγνησίας αλλά και όλης της επικράτειας. Συγκεκριμένα, οι γιατροί επικεντρώθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης της πλειονότητας των κλινικών του Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο», κυρίως στην παιδιατρική, οφθαλμολογική, νευροχειρουργική κλινική, στις παθολογικές κλινικές αλλά και στο Τμήμα Επειγόντων, καθώς και στις ελλείψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μονίμων, επικουρικών και ειδικευομένων, κυρίως αναισθησιολόγων, που οφείλεται, ως επί το πλείστον, στις συνταξιοδοτήσεις καθώς και στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παρά μόνο συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επικουρικού και ειδικευόμενου προσωπικού και αυτές με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει σε ποια διοικητική βαθμίδα παρατηρείται η καθυστέρηση προκειμένου να θεραπευθεί γρήγορα το θέμα. Επίσης, οι γιατροί έθεσαν υπόψη του Υφυπουργού το θέμα των κρίσεων του ιατρικού προσωπικού για τις θέσεις α’ και β’ επιμελητή καθώς αποτελεί προϋπόθεση η παραίτηση των ιατρών από τις θέσεις τους προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ίσχυε τα τελευταία χρόνια, όμως, δεδομένων των συνθηκών που προκαλεί η έξαρση του κορωνοϊού, η διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης θα επιταχυνθεί και από 18 μήνες θα μειωθεί σε 3 μήνες. Ακόμη, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία είναι ένα επιπλέον ζήτημα που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι εξετάζεται η εισαγωγή νέας νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να δημιουργηθεί νέος κλάδος, που θα προσλαμβάνεται με ειδικές διατάξεις όπως και το ιατρικό προσωπικό.
Οι γιατροί εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία, όμως ο Υφυπουργός τους καθησύχασε ότι η εφαρμογή των ΣΔΙΤ δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων παρά ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα διευκολύνει και θα βελτιστοποιήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους γιατρούς προς τους πολίτες. Τέλος, διαμαρτυρήθηκαν, έντονα, για την εφαρμογή της εγκυκλίου Χουλιαράκη καθώς, με την εντατικοποίηση της εργασίας την τραγική έλλειψη προσωπικού, την κατάσταση του εξοπλισμού και των υποδομών όχι μόνο το υγειονομικό προσωπικό είναι εκτεθειμένο αλλά απουσιάζουν και τα κίνητρα προκειμένου να γίνει ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενώ, τόνισαν, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, κυρίως των νησιωτικών και άγονων περιοχών, θέμα το οποίο ο κ. Κοντοζαμάνης γνώριζε και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας ήδη επεξεργάζεται λύση κινήτρων θέσης ευθύνης στους γιατρούς ώστε να επιθυμούν να υπηρετήσουν σε αυτά.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Νεφρού που γιορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου (12 Μαρτίου 2020), τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) και την ενίσχυση της καμπάνιας για την δωρεά οργάνων. Για το θέμα αυτό, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος ανέφερε, η κ. Μακρή έχει καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση, τα κύρια σημεία της οποίας υποστηρίζει και ο ίδιος, ενώ, συγχρόνως, κατέθεσε και υπόμνημά του προς το Υπουργείο Υγείας, υποστηρικτικό των ζητημάτων που έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν εξαιρετικός γνώστης όλων των θεμάτων, διευκρινιστικός ως προς τις διαδικασίες που επεξεργάζεται το ίδιο το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα, αλλά και κατηγορηματικός για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των θεμάτων καθώς οι συνθήκες, λόγω κορωνοϊού το απαιτούν. Ακόμη, ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι, λόγω έκτακτων αναγκών, θα προβεί γρήγορα στην πρόσληψη επικουρικών ιατρών, ενώ εξετάζει το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων και από μόνιμους γιατρούς.
Η κ. Μακρή, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Κοντοζαμάνη για τον άμεσο προγραμματισμό αυτής της συνάντησης αλλά και για τη σοβαρότητα που αντιμετώπισε τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών, χαιρέτισε την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει το έργο του υγειονομικού προσωπικού και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πολιτών ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας.