Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 04:46
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται






Σχέδια επί χάρτου» από την κυβέρνηση για το «καλάθι» παροχών που θα ανακοινωθεί το Φθινόπωρο στη ΔΕΘ, όμως το πόσα μέτρα θα «χωρέσουν» σε αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Αυτή τη στιγμή, το «πακέτο» υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι μέρος των πρόσθετων δαπανών θα απορροφήσει η στήριξη που θα χρειαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Με άλλα λόγια όσο πιο υψηλές είναι οι τιμές του ρεύματος τους επόμενους μήνες, τόσο περισσότερα χρήματα θα χρειαστούν από τον κρατικό κορβανά και τα υπερέσοδα που έχουν προκύψει για να «ψαλιδιστεί» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς και άρα θα περιοριστεί –λόγω κόστους- και το «καλάθι» των μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι

Βεβαίως, εδώ το θετικό νέο είναι ότι καταγράφεται αύξηση των κρατικών εσόδων -πάνω από το αναμενόμενο- από τον τομέα του τουρισμού, αν και από την άλλη παρατηρείται σημαντική ανάγκη αύξησης των δαπανών, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Με δεδομένη πάντως την ενίσχυση του κρατικού κορβανά και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στη διεθνή σκηνή, ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται, δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο για νέες παρεμβάσεις.

Αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, ανοίγει δρόμο για Fuel Pass 3, για νέα επιταγή ακρίβειας, για αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και νέα επιπλέον ενίσχυση για τα τιμολόγια ρεύματος εάν προκύψει ανάγκη.

Επίσης, «ζωντανή» παραμένει η υπόσχεση του πρωθυπουργού για πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια έκπληξη, όπως άλλωστε δείχνει το μέχρι σήμερα «ιστορικό» των Κυβερνητικών παροχών.

Αυξάνονται οι δαπάνες… αλλά και τα έσοδα

Δεδομένων των εξελίξεων λοιπόν, τόσο στο πεδίο των εσόδων, όσο όμως και σε αυτό των εξόδων, το υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζεται για την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού: Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ).

Το ακριβές ύψος των πρόσθετων δαπανών που θα εγγραφούν με τη μορφή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα κλειδώσει μέσα στον Αύγουστο αφού νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών αποκτήσει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Ιούλιο.

Με τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.

Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη και οι πρόσθετες δαπάνες είναι αυτές οι οποίες θα δώσουν «αέρα» παροχών στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Κλειδί» των παροχών… η ενέργεια

Το «καλάθι» των παροχών θα κριθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Οι λογαριασμοί του υπουργείου Οικονομικών για εξάλειψη του 80%-90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν με την τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι πάνω από 200 ευρώ) αθροίζοντας το δημοσιονομικό κόστος εξαμήνου σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ήδη όμως, τον Αύγουστο η κρατική συμμετοχή στο πακέτο των επιδοτήσεων για την ενέργεια έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ και το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.

Με «άγνωστο x» τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει «ταμείο» στο τέλος Αυγούστου σταθμίζοντας δεδομένα και κινδύνους. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει όπως πάντα ο Πρωθυπουργός και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη ΔΕΘ.

Πηγή: enikonomia.gr