Να εκμεταλλευτεί το ειδικό καθεστώς που προβλέπονται κρατικές, οικονομικές ενισχύσεις προς τις ΔΕΥΑ, λόγω κορωνοϊού, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι.
Η χρηματοδότηση που θα αιτηθεί ο Δήμος Βόλου να λάβει από τα κρατικά ταμεία φτάνει τα 6,4 εκ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρίας ύδρευσης της πόλης.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για δάνειο αλλά και ούτε θα συμψηφιστεί το χρέος του δήμου προς τη ΔΕΥΑΜΒ, γιατί ο δήμος δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία λογιστική πράξη.
Εξήγησε ότι πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από τις ΔΕΥΑ που δυσκολεύονται να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και ότι ήδη ανάλογα ποσά έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε ΔΕΥΑ ανά τη χώρα.
«Είναι μία επιχορήγηση που αποπληρώνεται σε 72 άτοκες δόσεις. Εκχωρείται η χρηματοδότηση από τα ταμεία κράτους και γίνονται οι ανάλογες κρατήσεις μέσω των ΚΑΠ, τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν. Άρα η ΔΕΥΑΜΒ θα δίνει στον Δήμο Βόλου περίπου 85.000€ για 72 μήνες κι αυτός με τη σειρά του θα τα δίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος.
Στη συνέχεια, ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε πως μέσα στον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης: «Στη ΔΕΥΑΜΒ δίνεται η δυνατότητα με αυτά τα 6,5 εκ. ευρώ να εξυγιανθεί αλλιώς θα πρέπει να μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ένα θέμα που έχουμε φέρει στο «τραπέζι» πριν από τρία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
«Σ’ αυτή την απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον της επιχείρησης θα λάβει μέρος όλο το δημοτικό συμβούλιο και κάποιοι δεν θα βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω, όπως έκαναν προεκλογικά και πήραν την απάντησή τους στην κάλπη» ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος σχετικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και θα καθοριστεί το μέλλον της επιχείρησης.
Είναι υποχρέωσή μας να εξυγειάνουμε την εταιρεία αυτή, που διαχειρίζεται το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό, προς όφελος των πολιτών και της πόλης. Θα ψηφίσουμε και θα αποφασίσουμε. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα. Θεσμικοί παράγοντες, αλλά και υπάλληλοι. Έτσι γούσταραν κάποιοι. Ούτε απόφαση δεν υπάρχει για τα πρώτα λεφτά που πήρε η ΕΡΓΗΛ. Ψάχνουμε να βρούμε την απόφαση. Πήρε 1 εκατομμύριο η ΕΡΓΗΛ και κάλυψε τις ανάγκες της για να κάνει δικαστικό αγώνα εναντίον μας. Εμείς τα έχουμε όλα στη διαφάνεια. Ούτε καμία Τασσοπούλου, ούτε κανένας Καρεκλίδης το είπε αυτό. Από εμάς έμαθε οτι μέσα σε μία νύχτα εν κρυπτώ δόθηκε ένα εκατομμύριο στην ΕΡΓΗΛ.
Προεκλογικά πετούσατε τη μπάλα στην εξέδρα. Και χάσατε. Τώρα θα κληθούμε να αποφασίσουμε όλοι μαζί.»