Για τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση προέβη σε ενημέρωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας, τονίζοντας ότι αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ο πρόεδρος επισήμανε ότι αποφεύχθηκαν πλημμυρισμοί συνοικιών, κατοικιών, επιχειρήσεων, ωστόσο υπήρξαν σημειακές και παροδικές συγκεντρώσεις υδάτων κυρίως σε διασταυρώσεις οδών. Επίσης, τόνισε ότι τα φρεάτια είχαν ελεγχθεί και καθαριστεί αλλά η φυλλόπτωση και η κάλυψη των σχαρών με φύλλα, που μεταφέρονταν από τα νερά, δημιουργούσε προβλήματα απόφραξης των φρεατίων. Μόλις τα συνεργεία απομάκρυναν τα φύλλα, η απορροή των υδάτων διεξαγόταν απρόσκοπτα.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ προέβη στην εξής ενημέρωση:
«Η χτεσινή έντονη βροχόπτωση είχε ρυθμό 130 χιλιοστών την ώρα. Το δίκτυο των ομβρίων της πόλης μας έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για βροχή επαναφοράς δεκαετίας ήτοι για 30 μέχρι 40 χιλιοστά το 24ωρο και επομένως μια βροχόπτωση ρυθμού 130 χιλιοστών προσωρινά θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα.
Στις ευπαθείς περιοχές της πόλης, δηλαδή στο Παλιό Λιμεναρχείο και στη Νεάπολη, το δίκτυο ομβρίων έχει ενισχυθεί με αντλιοστάσια, ώστε να αντιμετωπίζει ισχυρότερες βροχοπτώσεις. Αυτό το γεγονός, η κατασκευή και λειτουργία των αντλιοστασίων, σε συνδυασμό με τον πλήρη καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής οδήγησε στην μη ύπαρξη του όποιου προβλήματος στις περιοχές αυτές.
Εμφανίστηκε μια παροδική συγκέντρωση νερού στην αρχή της Λαρίσης και στην διασταύρωση της Λαμπράκη με την Αλμυρού και την Μελούνας. Στην πρώτη περίπτωση, το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί οριστικά με έργο το οποίο θα κατασκευαστεί το προσεχές Φθινόπωρο, με το οποίο θα υπάρξει πύκνωση φρεατίων υδροσυλλογής με νέους αγωγούς μεγαλύτερης διατομής από τους υφιστάμενους και με διαφορετική όδευση η οποία θα εξασφαλίζει κατάλληλη κλίση απορροής. Στην δεύτερη περίπτωση, το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί οριστικά με αντιπλημμυρικό έργο που θα κατασκευαστεί στην περιοχή των κόμβων Δημαρχείου και ΟΣΕ και του οποίου η μελέτη ολοκληρώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος στην απορροή των όμβριων νερών είναι η φυλλόπτωση. Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα υπάρχει έντονη φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ακυρώνεται η λειτουργία των φρεατίων, καθώς αποφράσσονται οι σχάρες από τα φύλλα τα οποία παρασύρονται από το νερό της βροχής. Σε αυτό το φαινόμενο οφείλεται η περιστασιακή συγκέντρωση νερών στην Αναλήψεως με Κοραή, Στην Αναλήψεως με Κασσαβέτη, στην Παγασών με 2ας Νοεμβρίου. Στις περιπτώσεις αυτές μόλις απομακρύνθηκαν τα φύλλα το συγκεντρωμένο νερό εξαφανίστηκε. Το δίκτυο των ομβρίων της πόλης μας διαθέτει 17.000 φρεάτια υδροσυλλογής. Είναι αδύνατο επομένως ταυτόχρονα και άμεσα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της απόφραξης των σχαρών.
Η υπηρεσία είχε κατά την ώρα της βροχόπτωσης επαρκή αριθμό συνεργείων, που επιχειρούσαν κυρίως για την απομάκρυνση των φύλλων από τις σχάρες των φρεατίων.
Προβλήματα όμως δημιουργήθηκαν και στην ύδρευση καθώς το δίκτυο της ΔΕΗ πλήττονταν από κεραυνούς. Το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων, είχε αποκατασταθεί τις πρώτες πρωινές ώρες, με την συνεργασία των συνεργείων της ΔΕΗ και των συνεργείων της υπηρεσίας.
Το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΥΑΜΒ δέχθηκε ελάχιστες κλήσεις γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα υδροδότησης και πλημμυρισμού ήταν πολύ περιορισμένα».