Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 22:20
ΒόλοςΤοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Πηγαίο νερό σε όλον τον Δήμο Βόλου μέχρι το 2030






Ολοκληρώθηκε το Γενάρη του 2020, η διαχειριστική μελέτη  (MASTER PLAN) για την επάρκεια του νερού στο Δήμο Βόλου, στο σύνολο των χρήσεων (οικιακής, αγροτικής, βιομηχανικής).

Η ΔΕΥΑΜΒ, είναι η πρώτη και μόνη για την ώρα ΔΕΥΑ της χώρας που διαθέτει διαχειριστική μελέτη  για τους υδατικούς πόρους της περιοχής αναφοράς της. Μελέτη, που και λόγω των έντονων προβλημάτων επάρκειας σε πόσιμο νερό του Βόλου,  έπρεπε από χρόνια να είχε πραγματοποιηθεί ώστε να ανοίξει ο ορίζοντας υλοποίησης έργων οριστικής λύσης του προβλήματος, έπρεπε να περιμένει την παρούσα δημοτική αρχή!

Μέσω της μελέτης αυτής, η οποία ανατέθηκε σε σύμπραξη μελετητικών γραφείων μετά από δημόσιο διαγωνισμό και η οποία εκπονήθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, η ΔΕΥΑΜΒ είναι εξοπλισμένη με ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για το νερό σε βάθος 40 ετίας. Με βάση αυτό το σχέδιο αναπτύσσονται δεκάδες δράσεις ιεραρχημένες σε σπουδαιότητα και χρονικά, ώστε το κάθε έργο στον τομέα της ύδρευσης από τούδε και στο εξής, να μην αποτελεί σπασμωδική αντιμετώπιση προβλήματος, αλλά να εντάσσεται σε ένα καμβά συνολικής λύσης.

Οι πρώτες σε προτεραιότητα δράσεις, είναι οι ακόλουθες:

Α) Έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων κι εκσυγχρονισμού δικτύου Βόρειου-Δυτικού Μετώπου για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας του νερού για ύδρευση – άρδευση στο Δ. Βόλου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 16.300.000 €.

Με την υλοποίηση της πράξης επιτυγχάνονται:

  • Η ενίσχυση του υδραγωγείου του Δ. Βόλου με την μεταφορά 4,9 – 7,3 εκατομμυρίων m3 πηγαίου νερού άριστης ποιότητας, αγγίζοντας την οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότηση σε βάθος 20ετίας.
  • Η κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό πληθυσμού 128.000 ατόμων.
  • H εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με την εξαφάνιση των φαινόμενων υψηλής αγωγιμότητας τους θερινούς μήνες (σε μια τουριστική περιοχή), μέσω της εγκατάλειψης των γεωτρήσεων.
  • Η οριστική επίλυση των προβλημάτων έλλειψης πόσιμου νερού, στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου και στην πρώην κοινότητα Σέσκλου.
  • Η μείωση των διαρροών δικτύων ύδρευσης στα περιφερειακά υδραγωγεία μέσω του εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής και η ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση της διανομής του πόσιμου νερού.
  • Η ενεργειακή οικονομία μέσω του περιορισμού της λειτουργίας των γεωτρήσεων κατά 10.000.000 kwh.
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης του δημιουργούμενου υδραγωγείου, για παραγωγή ενέργειας, μέσω της κατασκευής δύο (2) μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, με προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας 5.000.000 kwh/y.
  • Το έργο του οποίου ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι τα τέσσερα (4) έτη, περιλαμβάνει τα υποέργα:
1 Νέα υδρομάστευση των πηγών Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα, Βλαχογιάννη, διάταξη διύλισης και τροφοδότηση της υφιστάμενης δεξαμενής Μεσιακό Ίσιωμα
2 Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου από το φρεάτιο Μάνας Πορταριάς προς τη Δεξαμενή Γηροκομείο Βόλου συμπεριλαμβανομένων και των έργων κεφαλής του δικτύου
3 Έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου των Δ.Ε. Σέσκλου και Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου (Δυτικού Μετώπου)
4 Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Πορταριάς, Κατηχωρίου και Α. Μεριάς Δ. Βόλου
5 Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου

 

Β) Έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων κι εκσυγχρονισμού δικτύου Νότιου – Ανατολικού Μετώπου για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας του νερού για ύδρευση – άρδευση στο Δ. Βόλου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 20.000.000 €.

Με την υλοποίηση της πράξης επιτυγχάνονται:

  • Η ενίσχυση του υδραγωγείου του Δ. Βόλου με την μεταφορά 9,6 – 10,1 εκατομμυρίων m3 πηγαίου νερού άριστης ποιότητας, ενισχύοντας την οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότηση σε βάθος 20ετίας.
  • Η κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό πληθυσμού 30.000 ατόμων.
  • Η περαιτέρω στήριξη του υδραγωγείου Βόλου – Νέας Ιωνίας
  • H εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με την εξαφάνιση των φαινόμενων υψηλής αγωγιμότητας τους θερινούς μήνες (σε μια τουριστική περιοχή), μέσω της εγκατάλειψης των γεωτρήσεων.
  • Η οριστική επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης στους πρώην Δήμους Αγριάς και Αρτέμιδας, ήτοι στους οικισμούς: Άγιος Βλάσιος, Άγιος Λαυρέντιος, Δράκεια, Αγριά, Παλιόκαστρο, Βροχιά, Σερβανάτες, Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Μαλάκι, Πλατανίδια, Αγριά, Ανατολικό τμήμα Βόλου.
  • Η μείωση των διαρροών δικτύων ύδρευσης στα περιφερειακά υδραγωγεία μέσω του εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής και η ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση της διανομής του πόσιμου νερού.
  • Η ενεργειακή οικονομία μέσω του περιορισμού της λειτουργίας των γεωτρήσεων κατά 4.000.000 kwh.
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης του δημιουργούμενου υδραγωγείου, για παραγωγή ενέργειας, μέσω της κατασκευής δύο (2) μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, με προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας 10.000.000 kwh/y.

Το έργο του οποίου ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι μέχρι 10 έτη, περιλαμβάνει τα υποέργα:

1 Νέο έργο υδρομάστευσης και μεταφοράς νερού των πηγών Αγίου Ιωάννη και Ζάγκα και αγωγοί μεταφοράς για την ύδρευση των οικισμών Αγ.Βλάσιος, Παλαιόκαστρο, Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Μαλάκι, Πλατανίδια, Σερβανάτες και Αγριά.
2 Νέα έργα υδροσυλλογής και ταμίευσης τμήματος της απορροής του ρ. Βρύχωνα, διύλιση του νερού και με βαρυτικούς και καταθλιπτικούς αγωγούς, τροφοδοσία με υδρευτικό νερό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος  Βόλου, έως τη δεξαμενή Γηροκομείου.
3 Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Αγριάς Δ. Βόλου
4 Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Αγ. Λαυρεντίου και Αγ. Βλασίου Δ. Βόλου
5 Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Άνω και Κάτω Λεχωνίων Δ. Βόλου

Είναι προφανές και στον πιο κακόπιστο, ότι μια νέα μέρα ξημερώνει στο Βόλο. Αυτή της επάρκειας του δημόσιου αγαθού και μάλιστα στην υψηλότερη ποιότητα.

Υ.Γ.: Σε μια τελευταία ανακοίνωση των Σταγιατέων, χρησιμοποίησαν τη λέξη μπαταχτσήδες. Αυτή η λέξη δεν υπάρχει στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ. Προφανώς οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα το ποιόν τους.