Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 21:12
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα: Μάσκες, sms και ψώνια με «click away»






Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε ολοκληρωτικό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό, με αποτέλεσμα, σχεδόν καθημερινά, να καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων.

Με αυτά τα δεδομένα, η παράταση του lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς ειδικοί και κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι χαλάρωση των μέτρων θα γίνει μόνο όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, γίνεται σαφές ότι φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές για όλους και κυρίως για τον κόσμο της αγοράς. Ήδη τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται σχέδιο προκειμένου η αγορά να μπορέσει τις ημέρες των Χριστουγέννων «να πάρει μικρή ανάσα».

Προτεραιότητα στα εποχιακά καταστήματα

Μιλώντας, σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι οι αγορές με τον τρόπο του click away, δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, να ετοιμάζεται και με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα να γίνεται η παραλαβή. «Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα», εξήγησε ο υπουργός.

Δεν θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, τόνισε τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών ενώ σε ό,τι αφορά τα bar υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Θα συνεχιστούν οι περιορισμοί

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν και την περίοδο των εορτών. Καθολική χρήση μάσκας, αποστολή sms για μετακίνηση, απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομών και περιορισμός ατόμων σε συγκεκριμένο αριθμό σε κάθε σπίτι θεωρούνται βέβαιο ότι θα είναι σε ισχύ την περίοδο των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων καθώς η πανδημία πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας, φτάνοντας τα νοσοκομεία της χώρας στα όριά τους.

«Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση», λένε οι ειδικοί

«Η εξάπλωση του ιού στη χώρα ήταν μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μείωση στα κρούσματα και τόνισε ότι χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων. «Εφόσον δεν μπορεί να τιθασευτεί η επιδημία τώρα, θα πρέπει να συζητηθεί αυστηροποίηση των μέτρων» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε, σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του «Νοσοκομείου Παπανικολάου» Νίκος Καπραβάελος υπογραμμίζοντας ότι με το άνοιγμα της οικονομίας είναι πιθανό να έρθει και το τρίτο κύμα γύρω στον Γενάρη – Φλεβάρη και εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.