Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο μέχρι πριν από λίγο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είχε προκαλέσει πολλές φορές τη διαγραφή του, με προκλητικές ενέργειες, αλλά διασωζόταν τελευταία στιγμή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, καίτοι ευρισκόμενος στη Σλοβενία, έσπευσε να τον διαγράψει αμέσως μετά το επεισόδιο που είχε στη Βουλή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Με μια ανακοίνωση 30 λέξεων, το Μαξίμου ανέφερε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία, όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αμέσως μετά:
«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».
Το επεισόδιο Δένδια-Μπογδάνου
Το επεισόδιο, που κατέληξε στη διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ, ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής, όταν έκανε αναφορές κατά των κομμουνιστών, λέγοντας ότι ήταν μεγαλύτερος κίνδυνος από τους Τούρκους.
Απαντώντας στον Θανάση Παφίλη, αναφορικά με το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και το Βίτσι, αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά βίας από φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο Κ. Μπογδάνος είπε, μεταξύ άλλων: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
«Ο αντικομμουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δικαίωμά μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…» είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Κ. Μπογδάνος, ενώ υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του στην εκδήλωση στο Βίτσι.
Δένδιας: Απαράδεκτη στάση, να σοβαρευτούμε, η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή
Στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο απάντησε πάραυτα, σε πολύ αυστηρό ύφος, ο Νίκος Δένδιας.
«Θα ήθελα να πω εκ μέρους της κυβερνήσεως ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω, όμως, το εξής: ότι οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία είναι επίσης απαράδεκτη.
»Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος».
Δείτε την απάντηση Δένδια στον Μπογδάνο:
Τα «φάουλ» Μπογδάνου
Τελευταίο «κατόρθωμα» του Κωνσταντίνου Μπόγδάνου, πριν από το αντικομμουνιστικό παραλήρημα στη Βουλή, ήταν η δημοσιοποίηση λίστας με τα προσωπικά δεδομένα παιδιών νηπιαγωγείου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να αποδείξει ότι είναι ελάχιστα τα παιδιά με ελληνική υπηκοότητα.
Οπως ήταν φυσικό, η αντιπολίτευση εξεμάνη, ζητώντας τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ τον χαρακτήρισε «κατά συρροή χαφιέ».
Η υπόθεση πήρε έκταση, καθώς διετάχθη εισαγγελική έρευνα, ενώ το Μαξίμου τον άδειασε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε προειδοποιήσει: «Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Αυτή η αρχή είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλα τα στελέχη πρέπει να ακολουθούν αυτήν την αρχή. Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν λάθος και δεν συνάδει με τις αρχές μας και την ιστορία μας.
Ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».
Η κίνηση Μπογδάνου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για βαρύτατο ατόπημα.
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει στέρηση της βουλευτικής αποζημίωσης Μπογδάνου από τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Κ. Τασούλας, τότε, είχε ενημερώσει πως επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον βουλευτή και του εξέφρασε την ενόχλησή του για το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και απαράδεκτη τη στάση του.
Προσωρινώς διεσώθη, αλλά το καζάνι έβραζε.
- Ο Κ. Μπογδάνος είχε προκαλέσει και τον περασμένο Αύγουστο, όταν παρέστη στην εκδήλωση στο Γράμμο και στο Βίτσι για τη λήξη του εμφυλίου το 1948, όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
- Τον περασμένο Ιούνιο, η Βουλή είχε προτείνει την άρση της βουλευτικής ασυλίας Μπογδάνου, με αίτημα του ιδίου. Αφορμή άρθρο που είχε γράψει στο παρελθόν με τίτλο η «ημίγυμνη γραμματέας», για τη Θωμαρίτα Καλδάρα, η οποία είχε διατελέσει γραμματέας του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, επί ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Καλδάρα του είχε κάνει αγωγή.
- Τον Ιούλιο του 2020, ο Κ. Μπογδάνος είχε παραστεί επίσης στην Πλατεία Βικτωρίας, σε συγκέντρωση για το μεταναστευτικό, όπου παρίστατο και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Και τότε η κυβέρνηση τον είχε καλύψει προσωρινά.
- Τον Μάιο του 2020, ο Κ. Μπογδάνος είχε καταφερθεί εναντίον της Επιτροπής Ελλάδας 2021, διαμαρτυρόμενος γιατί συμπεριέλαβε σε ανάρτησή της τη δολοφονία Λαμπράκη. Οπως είχε υποστηρίξει, το συγκεκριμένο tweet δεν έχει καμία σχέση με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ζητούσε εξηγήσεις ως βουλευτής.
- Ο Κ. Μπογδάνος είχε… τσακωθεί διαδικτυακά και λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2020, με τη Γ. Αγγελοπούλου, επειδή η πρόεδρος της Επιτροπής 2021 είχε τουιτάρει Αδαμάντιο Κοραή!
- Τον Οκτώβριο του 2019, ο Κ. Μπογδάνος είχε προκαλέσει την μήνιν του ΚΚΕ, επειδή είχε αποκαλύψει με ανάρτησή του στο Facebook τα στοιχεία του διαδηλωτή που με χτύπημα καρατέκα επιτέθηκε σε αστυνομικό κατά η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.
- Η… δράση Μπογδάνου είχε μεταφερθεί και στην Κύπρο, το 2019. Είχε καταφερθεί κατά του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως «δεν θα έπρεπε να μιλάει για Ελληνισμό και ελληνικό πατριωτισμό», ότι η ιστορία του «είναι, δυστυχώς, διάσπαρτη από στιγμές ντροπής» και πως «συχνά το ΑΚΕΛ συμπεριφέρεται σα να έχει αλλεργία σε κάθε τι το ελληνικό». Το ΑΚΕΛ τότε είχε αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας τον Κ. Μπογδάνο «γραφικό ακροδεξιό».
- Ο Κ. Μπογδάνος παραλίγο να χάσει και τη θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όταν προεκλογικά, το 2019, είχε απαντήσει σε χρήστη του twitter ο οποίος ζητούσε να μπει ένα τανκς στην ΕΡΤ, λέγοντας: «Ψηφίστε σωστά και το ‘χουμε!». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τη δημόσια αποδοκιμασία από τη ΝΔ, ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως ήταν ένα εντελώς εσφαλμένο σχόλιο, το οποίο έγινε μέσα στη νύχτα.
Πηγή: iefimerida.gr