Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 18:57
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγράφονται χρέη αγροτών – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης






Το «φιλί της ζωής» σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς δίνει, στο παρά πέντε, η κυβέρνηση σβήνοντας οριστικά χρέη 812 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων με μελλοντικές ενισχύσεις Covid-19.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και συνεταιρισμών καθώς, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω των συνεπειών της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2022 ή έως την εκάστοτε ημερομηνία λήξης του Προσωρινού Πλαισίου δύνανται να συμψηφίζονται με βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να συμψηφίσουν έκτακτες ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω κορωνοϊού με τα ποσά που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκκρεμότητα με οφειλές θα μπορούν να λάβουν μελλοντικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Με τις νέες ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα σβήσουν τα χρέη τους που έχουν προκύψει από… παλιές αμαρτίες, και συγκεκριμένα από το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, αλλά και υποχρεώσεις συνεταιρισμών που σχετίζονται με τα άτοκα δάνεια που έλαβαν τόσο το 2008 (πακέτο Κοντού) όσο και το 1992 και 1994 για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του Τσερνόμπιλ.

Ο ρόλος των Βρυξελλών

Τα ποσά από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη και Κοντού αγγίζουν τα 812 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση ήρθε στη Βουλή μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για έκτακτες κρατικές «ενέσεις» συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και ενέκρινε τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Το ποσό της έκτακτης συνολικής ενίσχυσης, συνυπολογιζομένων και άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει η επιχείρηση, δεν δύναται να υπερβαίνει ανά ενιαία επιχείρηση α) το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ β) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το ποσό των 345.000 ευρώ και γ) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων το ποσό των 290.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Η διαγραφή των χρεών των αγροτών έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχει λάβει η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.

Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6% με δημοσιονομικό κόστος20 εκατ. ευρώ.

Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1ης Οκτωβρίου 2021, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.

Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 με κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ενταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.

Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.