Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 19:04
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: 4 νεκροί τον Μάρτιο – 104 κρούσματα και 27 θάνατοι σε έναν χρόνο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές αρχές για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α’ στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών συνεχίζει να ανεβαίνει.





Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί στην Ελλάδα από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο, ο οποίος προκαλεί τη διεισδυτική νόσο iGAS, από τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι σήμερα έφτασαν τους 27, οι 4 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα.

Και οι 4 ήταν ενήλικες, ενώ τα θανατηφόρα περιστατικά στα παιδιά από τον Φεβρουάριο δεν έχουν ξεπεράσει τα 11.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ – ο οποίος καταγράφει πλέον συστηματικά από τις αρχές του 2023 τα κρούσματα iGAS στην Ελλάδα, μετά την πανευρωπαϊκή έξαρση που ξεκίνησε από πέρυσι- έχει εντοπίσει 10 νέα περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου κατά τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, η εικόνα (έως τις 21/03/2024) έχει ως εξής:

  • Κρούσματα: 104, εκ των οποίων 50 ενήλικες και 54 παιδιά, στην πλειοψηφία κάτω από 10 ετών (έως τα τέλη Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 94)
  • Θάνατοι: 27, εκ των οποίων 16 ενήλικες (στην πλειοψηφία τους άτομα με υποκείμενα νοσήματα) και τα 11 παιδιά (έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι θάνατοι ήταν 24)

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο βακτήριο (πυογόνος στρεπτόκοκκος της ομάδας Α) που προκαλεί την αιφνίδια νόσο iGAS, δεν υπάρχει εμβόλιο.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως οι ενήλικες κινδυνεύουν εξίσου αν όχι και περισσότερο από τα παιδιά. Αυτό επισημαίνουν σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι παιδίατροι της Λάρισας, περιοχής στην οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά.

Συναγερμός στην Ιαπωνία: “Ρεκόρ” επικίνδυνων στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

Πολύ μεγάλη αύξηση από επικίνδυνες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στην Ιαπωνία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, καθώς έχουν προκαλέσει αύξηση του συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν το 30%

Ο Ken Kikuchi, Kαθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές λοιμώξεις από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο τύπου Α.

Πίσω από αυτή την αύξηση, οι επιστήμονες εκτιμούν πως κρύβεται η πανδημία του κορονοϊού που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών, όπως π.χ. το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

«Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τη νόσο COVID-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης της σοβαρής διηθητικής πυογόνου στρεπτοκοκκικής νόσου και να την θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», αναφέρει ο Καθηγητής Kikuchi μιλώντας στον Guardian.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και της σωματικής επαφής.

Το βακτήριο μπορεί επίσης να μολύνει ασθενείς μέσω πληγών στα χέρια και τα πόδια. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν κατά του στρεπτόκοκκου Α. Τις ίδιες προφυλάξεις, δηλαδή, που έπαιρναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Τι είναι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με:

  • πυρετό,
  • κυνάγχη (πονόλαιμο),
  • δυσκαταποσία,
  • διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα,
  • διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε να αναζητήσω ιατρική βοήθεια

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr